Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuzguwu

Dać czy nie dać?

Polecane posty

Gość kuzguwu

Otóż sytuacja wygląda tak. Siostra cioteczna robi wesele i zamiast dać jedno zaproszenie rodzicom, w którym by wymieniła członków rodziny, ona dała każdemu z osobna. Rozumiem przez to że skoro już jesteśmy dorośli choć jeszcze studiujemy i jesteśmy na utrzymaniu rodziców, ona dając zaproszenia każdemu z osobna spodziewa się od nas pieniędzy. Więc teraz się zastanawiam że z czego ja mam dać jak ja nawet nie mam stałej pracy. A tak se myśle że moja mama jako chrzestna daje im 2000zł to nasze miejsca będą wliczone w ten skromny datek. Jak myślicie?

Gość tak tak wlasnie
no wybacz ale jestes osobą DOROSŁĄ. założe się ze gdyby dała jedno zaproszenie to tez bylyby pretensje. prezentu na urodziny tez jej nie kupujesz? czy tylko mama? na gwiazdke tez nie? wesele to wesele. dzieci prezentowm nie daja, ale dorosli jak najbardziej.

Gość kuzguwu
nie wiem my na gwiazdkę nigdy nie obdarowywaliśmy się między rodzeństwem tylko dorośli kupywali dzieciom i sobie nawzajem, a tak myślę że ona powinna wiedzieć że ja nie pracuje. To też jest wydatek te 200-300 zł dać a skąd ja mam wziąć.

Gość kuzguwu
Dla mnie to sa pieniądze. Co ja tam zjem za 50 zł a mam dawać 300zł.

Gość tak tak wlasnie
uwazam ze nie powinno byc jednego prezentu. powinniscie ewentualnie zlozyc sie z rodzenstwem. a jak rodzenstwo pana młodego?

Nie obraź się ale dla mnie to jasne,że skoro jesteś dorosłą osobą i idziesz na wesele, zapewne z partnerem to dajesz osobny bukiet i osobną kopertę. Przecież o weselu nie dowiedziałaś się na tydzień przed ale kilka miesięcy wcześniej. Było trochę czasu,żeby się zorganizować. Jeśli Cie nie stać to niech idą tylko rodzice. Przynajmniej ja bym tak zrobiła. Rozumiem,że studiujesz i jesteś na utrzymaniu,ale to nie jest wg mnie wytłumaczenie. Ja bym nie poszła z pustymi rękami na pewno,chociaż te 200 zł bym dała. Jeśli bym nie miała, nie poszłabym. Sama za czasów studenckich chodziłam na wesela i wiem,że to wydatek,ale impreza zobowiązuje.

Gość kuzguwu
a kiedy następuje wręczenie datków i w ogóle młodzi będą wiedzieli od kogo jest dana koperta bo widzę trzy wyjścia albo nie dam wcale, albo w ramach prezentu rodziców albo dam pustą kopertę bo oni myśle że będą mocno zestresowani i nawet nie będą wiedzieć kto im wręcza prezent a tak apropo prezentów, co można kupić tak do 30zł?

jaja sobie robisz? Pustą kopeertę , albo nic , albo prezent za 30 zł?? To już lepiej nie idz na wesele . Aha i pamiętaj ,że prędzej czy później i na ciebie przyjdzie pora ,że będziesz brała ślub . I co ? Ucieszą Cię puste koperty?? A co do kopert , kasę przeważnie się daje w kopercie w której się dostało zaproszenie, czyli będzie tam Twoje imię i nazwisko .