Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dni płodne i niepłodne

dni płodne i niepłodne

Polecane posty

dziewczyny, moglybyscie mi wytlumaczyc tak dokladnie kiedy sa takie dni? zawsze sie gubie okres w tym mc dostalam 23( tzn to bylo takie plamienie brazowe pierwszego dnia) no zaczal mi sie normalny nast dnia. Trwał do 30 sierpnia Jak to w koncu jest? W tamtym mc tez dostalam 23 a w poprzednim 22 prosze o normalne wypowiedzi bez zlosliwosci;)

prosze oswiccie mnie:D

Gość używaj odbytnicy
to będziesz miała cały czas dni niepłodne.

a moze ktos normalny mi pomoze i sie wypowie?

Gość gafaaaaa
po pierwsze jesli pojawiają się najpier plamienia to to jest jeszcze stary celk, nowy liczymy od pierwsze dnia krwawienia. Dni płodnych się nie wylicza. Jesli prowadzisz wykres cyklu to nanoś mierzone temperatury,o owulacji skok o 0,2 stopnie poprzedzający szescioma nizszymi....

Gość gafaaaaa
o przebytej owulacji miało byc

Gość gafaaaaa
jesli chesz podam Ci fajną stronkę, gdzi po zalogowaniu mozesz prowadzic tego typu wykresy, bedziesz miała wtedy pełny obraz tego co sie dziej z Twoim organizmem. chesz??

dziekuje:) ale wiesz, raczej chodzilo mi o to jak sie wylicza np dzien owulacji przypada 14 dc to w takim razie teraz, 7.09 bede miala owulacje a jak z dymi dniami nieplodnymi? nie wiem czy moge ufac kalendarzykowi w necie?

Gość gafaaaaa
dokładnego dnia owulacji nidgy nie przewidzisz i to zalezy od tego długie są Twoje cykle. Owulacje moze plus minuk okreslic lekarz na podstawie monitoringu USG, gdzie mozna zobaczyc wielkosc dominujacego pęcherzyka i kiedy moze ewentualnie peknąc. Ty samego dnia owulacji sobie nie wyznaczysz

Gość kolejna idiotka
zaczyna grać w watykańską ruletkę.

Gość gafaaaaa
Kalendarze netowe odpadają. Mozesz tylko domniemywać ze przy 31 dnowych cyklach owula przypada na 14, 15 dc. Podam Ci stronkę: skarbmamy.pl polecam Ci tą stronkę,śą tam dziewczyny, miedzy innymi i ja gdzie pomogą w razie wątpliwosci

no ok, nie wyznacze a co w takim razie z dniami nieplodnymi? kiedy one sa? bo wiem ze jak sucho ale jak mam je wyliczyc?

Gość gafaaaaa
Do kolejna idiotka>>>>>>> idz tam gdzie cie nie nie ma. Jak masz tak idiotycznie odpisywac to KULAJ DROPSA MI STĄD

Gość gafaaaaa
.... az tak dokładnie ci tego nie wytłummacze. zaloguj sie na tej strone ktorą ci podałam.... Niepłodnosc bezbzgledna zaczyna się chyba na tydzien prze kolejnym cyklem ale tego tez nie wiem bo nie mozesz z góry załozyc jaki bedzie Twoj następny cykl

Gość został zapłodniony
cmoknij jeszcze w dupsko jeża, zayebana wariatko.

tydzien mowisz? ja raczej mam regularne miesiaczki ale to tylko wtedy ten tydzien? przez caly cykl jest tylko ok 7 dni nieplodnych?

Gość gafaaaaa
Pierwszy dzień cyklu jest pierwszym dniem krwawienia miesiączkowego. Długość trwania cyklu może być zmienna. Cykl prawidłowy posiada dwie fazy: Faza estrogenowa jest czasem dojrzewania jajeczka, charakteryzuje się niższą temperaturą. Jej długość może być zmienna. Faza progesteronowa (ciałka żółtego) odpowiadająca okresowi po jajeczkowaniu (owulacji), charakteryzuje się wyższą temperaturą. Długość trwania tej fazy wynosi 12-16 dni. W cyklu miesiączkowym następują po sobie kolejno: okres niepłodności przedowulacyjnej (niepłodność względna, Index Pearla zależnie od wybranego sposobu postępowania jest mniejszy od 0,2 lub mniejszy od 0,9) okres płodności okres niepłodności poowulacyjnej (niepłodność bezwzględna, Index Pearla = 0) Sposoby wyznaczania niepłodności przedowulacyjnej zależą od doświadczenia kobiety w prowadzeniu obserwacji. Za doświadczoną uznaje się kobietę, która ma zaobserwowanych minimum 12 cykli. Kobieta niedoświadczona nie wyznacza dni niepłodnych na początku cyklu, chyba że może na podstawie dat miesiączek określić długość 12 cykli. Wtedy ilość dni niepłodnych w pierwszej części cyklu oblicza się na podstawie różnicy powstającej po odjęciu od liczby dni najkrótszego cyklu liczby 20, ale nigdy nie można przyjąć więcej niż 6 dni. Jeśli długość najkrótszego cyklu wyniosła 25 dni, to ilość dni niepłodnych wynosi 5. Jeśli najkrótszy cykl liczył 28 dni, to pomimo że różnica 28-20 wynosi 8, można przyjąć tylko 6 dni niepłodnych na początku cyklu. Kobieta doświadczona w prowadzeniu obserwacji, czyli taka która ma zaobserwowanych minimum 12 cykli, może na podstawie specjalnych reguł wyznaczyć okres niepłodności przedowulacyjnej. Jeżeli chcesz poznać sposoby wyznaczania niepłodności przedowulacyjnej przez kobietę doświadczoną, zapisz się na kurs lub przestudiuj podręcznik. Uwaga: W momencie, gdy pojawią się pierwsze objawy płodności, kończy się okres niepłodności przedowulacyjnej a rozpoczyna okres płodonści. Małżonkowie pragnący począć dziecko powinni działać właśnie w tym czasie. Natomiast małżonkowie odkładający poczęcie powinni wtedy zrezygnować ze współżycia. Wyznaczanie końca okresu płodności a zarazem początku okresu niepłodności bezwzględnej: Proszę zaznaczyć szczyt objawu śluzu. Dzień szczytu objawu śluzu to ostatni dzień występowania śluzu relatywnie najlepszej jakości w danym cyklu. Obrysować kółkiem pierwszą wyższą temperaturę po szczycie, która jest wyższa od 6-u niższych temperatur poprzedzających. Ponumerować wstecznie 6 niższych temperatur. Wykreślić przerywaną linię podstawową przez najwyższy punkt z sześciu niższych temperatur. Oznaczyć kółkami dalsze temperatury wyższe. Jeżeli trzecia z nich jest wyższa o minimum 0,2 oC od linii podstawowej, wówczas wieczór tego dnia możemy przyjąć jako początek okresu niepłodności poowulacyjnej. Jeżeli trzecia z wyższych temperatur nie jest o minimum 0,2 oC wyższa od linii podstawowej, to musimy poczekać na czwartą wyższą temperaturę. Powinna ona leżeć powyżej linii podstawowej, ale nie musi być wyższa o 0,2 oC. Wieczór tego dnia możemy przyjąć jako początek okresu niepłodności poowulacyjnej. Wskazana jest dalsza obserwacja i mierzenie temperatury aż do wystąpienia miesiączki. Po uzyskaniu doświadczenia nie jest to konieczne. Okres niepłodności poowulacyjnej trwa aż do miesiączki

dziekuje🌻

Gość kolejna idiotka
wystarczy stres, egzamin, i całe twoją teorię można papieżowi w dupę wsadzić.....

Gość gafaaaaa
kolejna idiotka, bede wylgarna ..... wypier...... mi stą Tam tez taka mądra to spadaj, juz dawno po dobranoce.

Gość a potem płacz w poduszkę
ty głupia krowo, nawet wulgarna nie potrafisz być, spadaj do spowiedzi debilko.

Gość gafaaaaa
Don autorki---- mam nadzieje ze pomogłam a stronka naprawdę Ci sie przyda, tylko wejdz i zobacz

Gość a potem płacz w poduszkę
przygłupia działaczka pro life, debilka.

Gość gafaaaaa
No proszę jakie wy wygadane, mądre ale .... w dupie A potem płacz i zgrzytanie zebami. Skro wolicie czytac wątki o kolejnej niechcianej ciązy 13 to latki to same to sobie zafundujcie. Piepszone małolaty