Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...........niepewna...........

TABLETKI - mój pierwszy raz

Polecane posty

Dodałam na Antykoncepcji, ale niewielki odzew, więc dodaję i tutaj: Witam, nigdy nie brałam tabletek anty. Teraz wybieram się do lekarza, ponieważ zamierzam zacząć. Dodatkowo mam jeszcze taką motywację, że niedługo wyjeżdżam w końcu na urlop i wypada mi wtedy okres, więc chciałabym go przesunąć na cza po powrocie. Ponieważ nie mam doświadczenia w tym temacie, to może byście napisały, czy wszystkie tabletki można przyjmować w takim celu? Wiem, że dobiera je i tak lekarz, ale chciałabym mieć jakąkolwiek orientację. A w związku z doborem - czy lekarz koniecznie musi przeprowadzić badanie? Czy można dobrać lek tylko na podstawie wywiadu? Wiem, że zawsze dobrze się przebadać, ale nie mam przyjemnych doświadczeń z tym związanych i w miarę możliwości wolałabym tego uniknąć na razie... Najlepiej opiszcie, jak to było z Wami za pierwszym razem :)

Nikt??

Gość słodkamigotka_23
pierwszy raz zaczęłam brać tabletki w wieku 16lat, chciałam mieć regularny okres no i oczywiście zabezpieczenie przed ciążą. gin przeprowadziła ze mną wywiad i zrobiła badanie cytologiczne, ale przepisała tabletki od razu, bez czekania na wyniki (nie miałam do tego żadnych przeciwwskazań) oczywiście przepisała mi najsłabsze (zawierające najmniejszą dawkę hormonów, jak na tamte czasy, teraz biorę YAZ. nie mam żadnych skutków ubocznych, poza piersiami, które urosły mi z maleńkiego B do małego C, a no i jak nigdy nie miałam żadnych objawów przed miesiączką - typu zmiana nastroju, czy bóle, tak teraz w dniu, w którym dostaję okres, bolą mnie jajniki,ale jest to znośne i wiem, że za jakąś godzinę czy dwie będę musiała wybrać się do łazienki ;)) tabletki można stosować do przesunięcia miesiączki, ale nie jest to zalecane (wiadomo, harmonia hormonalna w organizmie itp zostaje zachwiana, ale szybko dochodzi to potem do normy) przesuwałam okres 2 razy w ciągu 4 lat i powiem szczerze, że bardzo tego nie lubię. w dniach, w których powinnam miesiączkować byłam bardzo rozdrażniona, kapryśna, opryskliwa i ogólnie częste zmiany nastroju. ale każdy organizm reaguje inaczej, trzeba o tym pamiętać.