Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednamama....

odparzenie:/ nie pomaga alantan i sudocrem. co polecacie?

Polecane posty

Gość takajednamama....

córka miała biegunkę, zrobiło jej się odparzenie na pupie, choć zawsze po przewinięciu używałam sudocremu, ale ten nie pomógł. teraz stosuję alantan na to odparzenie. tak samo nic nie daje. macie jakiś sprawdzony lek lub sposób?

Gość takajednamama....
dzięki. kupię dziś. w aptece tak?

Położna poleciła nam tormentiol.Trochę brudzi,ale zdziałał cuda, bo już nie dawaliśmy rady :)

Gość wgwg
czas + oliwa z oliwek + zero chusteczek nawilżających

- kąpiel w wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej - cały dzień bez pieluszki, wiem ze zasika wszystko ale naprawdę działa cuda - jak zakładasz pieluszkę to zasyp mąką najpierw - maść bepanthen na noc pod pieluszkę - zero chusteczek nawilżanych, pupę przemywasz samą wodą, albo wodą z dodatkiem mydełka, najlepiej zwykłego szarego mydła

Gość slawietta
ja tez jestem za tormentiol, u mojej corci pomagal

Gość fgbhbhfbj
ja na mocne odparzenia stosowałam maść pięciornikową bez boranu (to to samo co tormentiol ale bez kwasu borowego - jest udowodnionych ok 20 przypadkówśmierci niemowląt po zatruciu kwasem borowym). Jak przez dzień to nie pomagało to clotrimazolum na grzybicę. Często w ranach odparzeniowych zaczynają się pojawać drożdżaki i grzyby. Zawsze pomagało.

Gość melduj sie pod własnym nickiem
tormentiol albo tanno hermal

TORMENTIOL jest najlepszy ,ale brudzi, musisz uważać przy smarowaniu, nawet najgorsze odparzenia likwiduje tylko smaruj grubą warstwą. Jest genialny !!!!!!!!

Gość takajednamama....
dzięki, widzę, że zdecydowana większość za tormentiolem. a czy on szczypie jak się posmaruje? jak można załatwić bez tego kwasu borowego?

Gość fgbhbhfbj
nie szypie. Kup poprostu w aptece maść pięciornikową która nie ma w składzie tetraboranu, hexaboranu ani nic podobnego. Napewno jest taka maść z Ziaji i pollabu

A ja używałam przy mojej hrabiance kremu Nivea SOS - nic jej nie pomagało, ani Linomag, ani oliwka, nawet mąka kartoflana zawiodła, a ten krem łagodził od razu wszelkie zaczerwienienia. Nie jest tani, ale jest go dużo i jest strasznie wydajny.

Gość madzianka123
termentiol jest najlepszy mi go poleciła położna więc chyba ten kwas borowy nie jest aż taki zly. A z resztą jak 2 razy posmarujesz to bedziesz miała po problemie a w takiej ilości nie zdaży zaszkodzić

Gość fgbhbhfbj
i z prolabu

Gość fgbhbhfbj
Niestety, kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce,Problem dotyczy nie tylko Tormentiolu, ale i m.in. takich preparatów, jak maść "pośladkowa", Neo-Tormentil, Tormentile Forte, a także Aphtinu (którego nie należy stosować u dzieci nawet do 11 r.ż.). Niestety, kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce,Problem dotyczy nie tylko Tormentiolu, ale i m.in. takich preparatów, jak maść "pośladkowa", Neo-Tormentil, Tormentile Forte, a także Aphtinu (którego nie należy stosować u dzieci nawet do 11 r.ż.).

polecam pentacream . U nas dziala cuda . Ale musisz pamietac zeby przy kazdym przewijaniu myc dziecko woda z mydlem i wietrzyc pupe. pOZDRAWIAM :)

Gość mama syneczka
a ja powiem tak- zmagałam się dość długo z odparzeniem u mojego dziecka i żadne wietrzenie i mąka ziemniaczana nie pomagały. a już napewno nie pieluchy tetrowe zamiast pampersów jak niektórzy mi radzili. każde dziecko ma inną skórę i wkurzające jest jak ktoś pisze że napewno to i to pomoże. najważniejsze żeby pupę myć i delikatnie wycierać ręcznikiem papierowym i poprostu szukać maści która pomoże. niestety trzeba testować. jednym pomaga sudocrem, innym tormentiol czy linomag. ja miałam dużo tych smarowideł i mojemu dziecku akurat pomógł linoderm plus z alantoiną(on ma w składzie linomag). posmarowałam na noc wtedy bo akurat tak wyszło i rano byłam szczęśliwa że tak dużo zniknęło odparzenia. jeżeli przez cały dzień dany specyfik nie pomógł to próbowałam z następnym.