Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jajajjajaaaja.....

obroza czy szelki dla psa?

Polecane posty

Gość jajajjajaaaja.....

powiedzcie co jest bardziej uzyteczne....szelki dla psa czy obroza???W obrozy piesek bardzo ciagnie, myslalam ze moze w szelkach bedzie inaczej? Moze wypowie sie ktos kto ma szelki dla psa....

Gość jak to niewychowany szczurek
to szelki. Co to za pies jak cie ciągą, ja bym mu pociągał :o

Gość jak to niewychowany szczurek
W szelkach tez bedzie ale jak go szarpniesz to mu łeb nie odleci, bo to pewnie jakas miniaturka co ? :D

Gość jajajjajaaaja.....
to jest jeszcze szczeniak, ma 3 miesiace ale juz raczej wiekszy nie bedzie, jest wielkosci duzego jamnika, ale to kundelek

Gość super madry to on nie bedzie
ale obok nogi to każdego psa mozna nauczyć chodzić tylko trzeba mieć blade pojęcie o psach. Moj rekord to 20 minut, tylko z psem ktory takie szczurki jada na sniadanie ;)

Gość jajajjajaaaja.....
a na członka co mu zakładać?

Ja dla mojego mam szelki. Moim zdaniem są bardziej poręczne, bo mam wieksza kontrole nad psem. Jeden minus to to, że sierść się wyciera w okolicy klatki piersiowej(wtedy na kilka dni zmieniam na obroże). Ja mam malamuta, którego raczej cięzko ułozyc ale nie ma mowy o żadnym ciaganiu na spacerach. Z drugiej strony nie wyobrazam sobie jak mozna nie panowac nad psem wielkości jamnika. To na pewno Ty z nim wychodzisz na spacer czy on z Toba??

Gość zostaw kotka w spokoju
w szelkach ciagnie jeszcze bardziej niz w obrozy, bo ma wieksza sile nacisku miesni i mniej go przy tym boli. tobie wygodniej byloby ciagnac cos za soba jakbys to miala uwiazane na szyi czy na szelkach na klacie? tresuj go zeby chodzil przy nodze

Gość jajajjajaaaja.....
jest szczeniakiem, jeszcze dosc glupiutkim i na spacerach ciagnie jak szalony. Tym bardziej ze jest taki strachliwy jeszcze i rozne glosniejsze dzwieki go strasza...wtedy ciagnie na smyczy. Jak go szarpne to przestanie na 2 sekundy a potem znowu. I tak w kolko, ile razy bym z nim nie wyszla zawsze tak samo sie zachowuje...tak wiec myslalm o szelkach z nadzieja ze mniej bedzie ciagnac ale teraz ju nie wiem, bo opinie podzielone.

Gość KAczolina
Ja wolę obroże. Mój pies także. Ważne jest, żeby była też wygodna. No i ładna, hehe :D Tu są spoko: http://rebelle.eu/pl/c/Obroze/12

Gość gość
Najlepsze są szeleczki. Moja Korcia ma i widać, że jest zadowolona, bo obróźka nie była wygodna. Fajne są psy..........

Gość gość
szelki absolutnie NIE ! raz bo nie nauczysz go chodzic ladnie przy nodze dwa bo szczeniakowi nie zaklada sie szelek dopiero po roku jego zycia mozna uzywac szelek

Gość gość
Moim zdaniem szelki są praktyczniejsze – piesek się lepiej czuje. Mam labradora i używałem i szelek i smyczy. Na smyczy piesek się trochę rwał, natomiast szelki były ok. Właśnie takie fajne, dopasowane szelki kupiłem w swojej przychodni weterynaryjnej w http://www.weterynarz-gorzow.pl/

Gość pompik
Mój piesek zdecydowanie lepiej chodzi w szelkach. Teraz można dostać tak fajne i praktyczne modele, nie to co kiedyś. Ja używam modelu red dingo z Pet Station. Właśnie byłam z pieskiem, przymierzałam, okazały się idealne. Ale to bardzo indywidualna sprawa jest, każdy piesek jest inny przecież.

Gość koooooza
Fajne to wszystko jest o tyle, że można kupić jakąś smycz czy szelki w ciakwych wzorach. A tak wyczytałam na ich stronie, że jest przymierzalnia dla zwierząt, więc można skorzystać. Mało który sklep to oferuje

Gość gość
ciekawy desing wkracza wszędzie, to dobrze.

Gość benjamin77
Zależy od wielkośc****eska, dla małych piesków z delikatną szyją polecam szelki, ale dla większych zdecydowanie bardziej obrożę , bardzo fajny wybór znajdziesz w sklepie zoologicznym online - http://www.tukan24.pl/ :)

Gość Pinkerd
Tak naprawdę pies będzie ciągnął się i na szelkach i w obroży klasycznej, ponieważ to zależy od wychowania psa, a nie od szelek czy obroży:) Za to w w szelkach trzyma się go stabilnie, i nie podrażnia mu się tchawica, jak przy szarpaniu za obrożę. Proponuję poczytać na http://www.krakvet.pl/artykuly/jak-wybrac-szelki-dla-psa/ o szelkach jako takich i ich wyborze, bo jedna bądź co bądź lepiej się sprawdzają.

Gość Ireneuszg
Ja osobiście wolę szelki, są wygodniejsze i dla mnie i dla mojego pieska. Pies mi sie nie wyrwie bo jest bezpiecznie przypięty, ja kupiłem swojemu psiakowi na bowl&bone tam jest dość duży wybór i są solidne bo mam je już ponad 3 lata :)

Gość Arkadiana
oo bardzo ciekawe porady :) w końcu się zdecydowałam i wybrałam szelki, bo wydaje mi sie, że tak faktycznie jest bezpiecznie i wygodniej i w ogóle, zamówiłam na Bowl&Bonepies fajnie w nich wygląda i chodzi taki dumny hehee

Gość gość
psy są jak tacy mali niewolnicy skute szelkami, obrożami i kagańcami

Mój weterynarz ( a jest to genialny lekarz) gdy moje psy były jeszcze młodsze i niewychowane zalecił mi specjalne szelki do nauki chodzenia i to jest najlepsze rozwiązanie. Żadna obroża, zwykłe szelki czy tym bardziej kolczatka jak niektórzy ludzie sugerują. Szelki te są dostępne w różnych kolorach i rozmiarach, więc na pewno coś wybierzesz :)

Gość szyszka009
ja mam charta i mój psiak ma obroże. może na początku do nauki chodzenia szelki są ok, ale wydaje mi się że jednak obroża lepsza chociażby dlatego że można do niej przyczepić identyfikator. Nie ukrywam też że mnie skusił duży wybór różnych obróżek dla chartów na https://www.tusa24.eu/pl/53-obroze-dla-chartow :) kolory, dodatki i do tego miękka skóra - idealne dla psów:)

Gość gość
Myślę, że szelki są dużo bardziej komfortowe dla psa. Sama zdecydowałam się kupić takie - http://pinkypaws.pl/pl/c/Na-spacer/7 i zarowno ja jak i pies podczas spaceru jesteśmy spokojniejsi. Szelki są bardzo wygodne, nie duszą psa i co najważniejsze ma się nad zwierzakiem zdecydowanie lepszą kontrolę.

Gość gość
To zależy jaka obroża. Na pewno bez kolców. No i rasa psa. nie każdy nadaje się do szelek. Te możesz regulować na długość. Mój beagle je lubi. Na stronie sklepu zoologicznego lemur można kupić za kilkanaście złotych