Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedący

o ruchu drogowym

Polecane posty

Gość niewiedący

Pytanie ma do Was, czy będzie ważne ubezpieczenie jeśli będe miał tylkko potwierdzenie zaplacenia OC w formie wydruku z e-konta i fax oryginalnej umowy ubezpiecznia?

Gość jhbgcfdxfcgfbhnj
Jakim trzeba byc pedałem żaby pytać o takie rzeczy na forum zamiast zadzwonic na infolinie do ubezpieczyciela albo do komendy policji i sie zapytac. wie ktoś?

Gość odpowiem......
szczerze mówiąc to nie wiem ale powinno być ważne ja zawsze płace na miejscu w firmie ubezpieczeniowej ...jak nie masz pewności zadzwoń do tej firmy i zapytaj

Gość absabsabs
ja pytałem ostatnio agenta i mowil ze nie ręczy za zachowanie organów kontrolnych. Są różne opinie. Powinien wystarczyć potwierdzenia z konta tym bardziej że na dole masz napisane :"zgodnie z bla bl bla nie wymaga podpisu". Gorzej że po wydrukowaniu już nie ma takiej mocy jak na ekranie kompa to potwierdzenie.

Gość niewiedący
zadzwoni lem pan z drogówki mi powiedział że nie wazne jest takie coś, ale póżniej znalazłem w necie coś takiego, co o tym sadziecie? 13. Zawarłem ubezpieczenie OC przez Internet. Posiadam jedynie wydruk komputerowy przelewu na konto ubezpieczyciela. Czy Policja uznaje taki wydruk za potwierdzenia zawarcia polisy? W myśl art. 5 ust. 1 i art. 85 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, ubezpieczający zawiera umowę ubezpieczenia obowiązkowego z wybranym zakładem ubezpieczeń, zaś spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia ustala się na podstawie polisy lub innego dokumentu ubezpieczenia, potwierdzającego zawarcie umowy tego ubezpieczenia wystawionego ubezpieczającemu przez zakład ubezpieczeń. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Finansów z dn. 3 grudnia 2003 r. w sprawie rodzaju i zakresu dokumentu potwierdzającego spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego ( Dz. U. Nr 211, poz. 2064), potwierdzeniem spełnienia obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego jest dokument ubezpieczenia wydany przez zakład ubezpieczeń ( 1 ust 1 rozporządzenia). Aby zaświadczenie mogło być uznane za pochodzące od zakładu ubezpieczeń, powinna je złożyć osoba fizyczna uprawniona do występowania w obrocie w imieniu zakładu ubezpieczeń. Ponieważ mamy do czynienia z dokumentem, konieczny jest podpis takiej osoby fizycznej na tymże dokumencie. Dokumentem takim, w myśl 1 ust. 2 ww. rozporządzenia, może być polisa, legitymacja, zaświadczenie tymczasowe, dowód potwierdzający zapłacenie składki lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzający zawarcie umowy. Kolejność przepisów wyraźnie wskazuje, że dokument ten musi być wydany przez zakład ubezpieczeń. Jednocześnie 2 ust.1 ww. rozporządzenia wskazuje, co powinny określać dokumenty ubezpieczenia (rodzaj ubezpieczenia, strony, przedmiot umowy, oznaczenie serii i numeru dokumentu ubezpieczenia, markę i typ pojazdu, nr rejestracyjny, nr nadwozia, okres ubezpieczenia, sumę gwarancyjną, wysokość składki). Powyższe dane umożliwiają organom obowiązanym i uprawnionym do przeprowadzenia kontroli dokonania identyfikacji pojazdu w odniesieniu do zawartej umowy OC i określenie zgodności tych danych ze stanem faktycznym i prawnym. W obecnym stanie prawnym dokument obowiązkowego ubezpieczenia OC w formie wydruku komputerowego, jest honorowany jeżeli spełnia wymogi określone w 2 ust. 1 przywołanego wyżej rozporządzenia Ministra Finansów oraz jest potwierdzony w formie tradycyjnej przez ubezpieczyciela.