Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Piękne i naturalne

Ile danonków

Polecane posty

Gość Piękne i naturalne

Ile danonków dziennie może zjadac 1,5 roczne dziecko? moja mala zjada jeden mega kubeczek i jej malo, czy ze wzgledu na zawartosc wit d nie powinno sie przekraczac tej porcji?

Gość To nie o wit D chodzi

Gość Piękne i naturalne
a o co? nelcia bardzo lubi serki, zwlaszcza teraz kiedy wychodza jej zebiska bo sa chłodne, dostaje jednego danonka i jeden jakis inny serek lub jogurcik dziennie

Tylko o to że Danonki to tak naprawdę słodycze, jeden jej zdecydowanie wystarczy. Może kiedy jej mało, daj jej jogurt lub twarożek naturalny:)

lepiej kupić zwykły biały ser, dodać cukru waniliowego (najlepiej swojej roboty) trochę mleka i zmiksować blenderem (przynajmniej trochę widać co dostaje dziecko) a jak już koniecznoe chcesz dawać gotowe serki to przecież oprócz danonka możesz dać serek jakiejkolwiek innej firmy

Gość Piękne i naturalne
masz racje ale po za serkami mala nie dostaje innych slodyczy, czasami w niedziele kawaleczek sernika lub innego ciasta ktore sama pieke

Gość Moja Wika jak miała 1,5 r
to cały czteropak mogła by zjesc codziennie tylko wiesz danonki sa malutkie a danio duzo wieksze Teraz zjada danio Ona bardzo lubi serki ( i dobrze bedzie miała zdroqwe ząbki) nie tak jak mamusia

Gość Piękne i naturalne
wiecie zawsze kazda mama mowi lepiej dac twarog lepiej dac to czy tamto, czy zadna z was nie daje normalnych przetworow mlecznych slodkich? wszystko robicie same? ja nie mam na to czasu z reszta wszystko jest dla ludzi

Gość sxfswfswxfxswg
wszyscy strasznie krytykują te danonki że to sam cukier i w ogóle badziew w ogóle dzisiejsza żywność jest mega szkodliwa dla dziecka podobnie jak te wszystkie słodziutkie płatki nestle i podobne moja siostrzenica jak była malutka miała całe czarne zęby przez te wynalazki

Gość Piękne i naturalne
nela zjada ten mega kubeczek na podwieczorek, na sniadanko lub kolacje zjada danio, bakusia ewentualnie hommi czy kaszke smakiji

Zrób jak uważasz, ale tym,że za dużo wit D dostanie nie musisz się martwć;)

Gość sxfswfswxfxswg
i dobrze bedzie miała zdroqwe ząbki) nie tak jak mamusia Ty chyba na m.ozg upadłaś

Gość Piękne i naturalne
w takim razie czym zywic? owoce pryskane warzywa tez na ekologiczne malo kogo stac, mieso na hormonach, serki za slodkie chleb na spulchniaczach. zyjemy w takich czasach ze to norma, w pl i tak jest oki z jedzeniem wiecie co za scierwo jadaja w usa, bylam tam 2 lata kuchnia okropna

Gość ja miałam
"ja nie mam na to czasu z reszta wszystko jest dla ludzi" ok, ale jeden dziennie wystarczy. Nie przesadzajmy w obie strony ja daję jogurt naturalny z owocami, robię koktajle, ale zimą podaję gotowe jogurty i serki, bo nie ma dostępu do świeżych owoców

Gość Piękne i naturalne
dlatego tez zalozylam topic na tym forum

Gość dla twojego dziecka
danonki nie nadaja sie wcale bo producent zaleca podawac je dzieciom od 3 roku zycia

Gość sxfswfswxfxswg
kup jogurt naturalny i dodawaj owoce albo własnorecznie zrobiony dżem zimą ja akurat tak zywie siebie a jestem dorosła bo od przetworzonej zywnosci wysiadły mi jelita

WIecie ile kosztuje wyprodukowanie czegoś dla dzieci poniżej 3-go roku życia? Dlatego min danonki są po 3 roku, ale nie wpadajmy w skrajności. Pytasz czym karmić- używać jak najwięcej prostych skladników np. twaróg zwykły + chuda śmietana + owoce (świeże, mrożone, z kompotu)- i wiesz co podajesz, a tak, twaróg w takim serrku jakiś śmierdzący (nie mówię o danone), owoce To tylko aromat i barwnik, no i dużo cukru. Ale nie mówię, ze masz otworzyć restaurację i szaleć cały dzień w kuchni;)

Gość droga auitorrkooo
lepiej podaj bialy ser wymeuisznay ze lyzka jogurtu i lyzeczka dzemu owowcowego, owocow z kompotu lub normalnych owowcow. Mozesz tez dodac lyzeczke cukru tak bedzie zdrowsze n iz danonki danonki to deser i raczje nie powinno sie ich naduzywac

Mój siostrzeniec kiedyś otworzył danonka i ukrył go w kącie lodowki. Kilka miesiecy później danonek został odnaleziony i nie było na nim nawet grama pleśni, mimo iz juz dawno minął termin ważności. Więc wyobrażam sobie, co to jest warte :o

Gość dwestynga
alvia Mój siostrzeniec kiedyś otworzył danonka i ukrył go w kącie lodowki. Kilka miesiecy później danonek został odnaleziony i nie było na nim nawet grama pleśni, mimo iz juz dawno minął termin ważności. Więc wyobrażam sobie, co to jest warte :O:O:O:O:O Kilka miesiecy?? Kilka miesiecy nie byla myta lodowka? Bo przy myciu danonek zostalby znaleziony przeciez :O Matko!!!!

Gość olga111
mam synka 15 miesięcznego-danonków Mu nie daje ale podaje inne jogurty owocowe albo serki danio.Kilka razy próbowałam zrobic coś sama z jogurtu naturalnego czy twarożka z owocami to nie chcial tego jeśc,i w dodatku musiałam to wyrzucac bo ja nie jadam takich mlecznych przetworów,wię zrezygnowałam bo szkoda kasy.Wole czasem kupic cos w słoiczku dla nimowlaków i zjada ze smakiem:)

Gość looo jejku
ale brednie...u mnie danonek pare dni po dacie mial juz wieczko wydete...no i kilka miesiecy widac nikt nic w lodowce nie przestawial-ssuuupperr. nie przesadzajcie,dzis we wszystkim jest chemia,a dziecinstwo wlasnie kojarzy mi sie z tym,ze jadlo sie duzo slodyczy itp,jakos mam zdrowe zeby i nic mi nie jest,wiec nie przesadzajcie...dziecinstwo to dziecinstwo,nie zabierajcie tych drobnych radosci maluszkom. nie mowie zeby zaraz codziennie dawac po kilka tabliczek czekolady,ale nie popadajmy w przesade

Gość olga111
miało byc"niemowlakow":) do autora postu powyżej------------celna uwaga!!!!!!!!!!!!!!

Gość olga111
ja też mojego synka staram sie dobrze odżywiac ale spróbuje ze mną byle czego także słodyczy:)

Gość do autorki .,.,
to zależy jakie danonki kupujesz bo są takie gdzie na opakowaniu jest znaczek od 6 m-cy to może i 2 , 3 zjeść a jeśli te zwykłe na których gdzieś z tyłu pisze drobnym drukiem że są dla dzieci powyżej 3 lat to logiczne że w ogóle!!! koleżanka dawała te zwykłe dziecku i mała zaczeła mieć problemy z kościami coś jej tam zaczęło strzelać ponoć za dużo wapnia czy coś ale dokładnie to nie wiem :/ z tego co wiem to w PL nie ma tych od 6 m-cy przynajmniej nie widziałam

Gość looo jejku
potem takie dzieciaczki ida do szkoly i kazda przerwe spedzaja w sklepiku rzucajac sie na slodycze jakby ich w zyciu nie widzialy.. jestem nauczycielka w podstawowce i widze co przerwe dzieciaki wcinajace po 2-3 batony i do tego paczke chipsow...a w domu pewnie dostaja jogurt naturalny z owocami i chetnie go wcinaja...jaaaasne zauwazylam,ze na kafe siedza matki,ktore gotuja wszystko same,nie daja dzieciom zadnych "gotowcow", a jeszcze znajduja czas na to,zeby siedziec na forum...brawo!

Gość jasnowidz teresa
ja pitole co wy dzieciom dajecie ,nie wiecie ze zawierają genetycznie modyfikowaną soję :O tfuuu

Sorry, ale autorka sama pytała o radę, wiec sama sprowokowala dyskusję. Ja nie przesadzam jakoś specjalnie ze zdrową żywnością, ale jeżeli ktos pyta to doradzam cos zdrowego, co sama wypróbowałam i wiem, ze dziecko potrafi takie coś zjeść. Ja akurat mam czas na to żeby gotować mojej rodzinie, mam ogród, gdzie rosną mi jarzyny do zupy i owoce do deseru i jeste z takimi nawykami żywieniowymi wychowana. Moje dzieci jednak wiedzą jak co to lizak czy czekolada, bo chcę wlaśnie uniknąć takiego "rzucania się" na wszystko co zakazane w domu. Myślę, że z biegiem czasu opracowałam złoty srodek, w tych sprawach i nam to na dobre wychodzi. Jednak zgodze się, że gbybym miala iść do sklepu i kupić pryskane owoce, żeby zrobić dziecku serek, to tez by mi się pewnie nie chciało.