Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czarnuuuuuula

wyprawka do szpitala

Polecane posty

Gość Czarnuuuuuula

Błagam pomóżcie, nie chce wydać za dużo kasy. Napiszcie mi co mam kupić do szpitala dla maluszka, jakie ciuszki?

To zależy od szpitala. U nas w szpitalu ubierają dzieci w szpitalne ciuszki. Tzn zakładali tylko kaftanik i zawijali w bet. Musisz popytać u siebie

Gość ja miałam
w większości szpitali dają ciuszki, ale się dowiedz, bo nie we wszystkich

najlepiej będzie jeżli dowiesz się co jest wymagane w szpitalu w którym bedziesz rodzić. napiszę Ci co było potrzebne u mnie dla dziecka: rożek, 3 - 4 koszulki(żeby były codziennie na zmianę), pampersy, 3 pieluchy tetrowe, mydełko, oliwka.

Gość Czarnuuuuuula
za 1,5 miesiąca

Gość ale to juz byłło*
Wyprawka: - 4x body - 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu (a nie na plecach!) - 1x sweterek lub bluza - 2x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka) - 1x czapeczka ciepła na dwór - 2x pary skarpetek (bawełniane i frotte bez ściągaczy) - 1x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi - 1x kombinezon z rękawiczkami - 1x rożek (z wyciąganym wkładem kokosowym bo potem służy za kołderkę u mnie do dziś nie korzystam (choć kupiłam i leży niestety) z pościeli typu kołdra poduszka, bo rehabilitanci zabronili poduszek przez pierwsze 2 lata życia a te z rożków kołderki wystarczają) - 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm) - 2x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru) - 2x prześcieradła frotte na gumkę - 1x ochraniacze na boki łóżeczka -herbatka hipp z kopru włoskiego wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę) -waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają) -patyczki (do uszu typowo dzieciece z zaokrągloną końcówką) -chusteczki nasączone (ja mam bambino ale co kto chce) -puder dla dzieci Nivea (ja nie używam kremów ale jeśli ktoś chce to sudocrem na odparzenia) -mydełko natłuszczające (najprostsze np. Bambino) -krem ochronny do buzi (na mróz lub słońce zalezy od terminu porodu, np. Nicea) -pieluchy jednorazowe (Pampersa new born lub inne) -pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) ja miałam chyba 60 szt. do ulewania, wycierania buzi i w upał wietrzyłam im dupcie = leżały goło w łóżeczkach na ceratce i pieluszce tetrowej i zużywały uwaga! jedną na kilka, kilkanaście minut!!! -2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.) -proszek do prania (duży Jeep lub Lovella) -szczotka do włosów -nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci (ja mam Canpol i chwalę -termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu) -termometr do pomiaru temperatury ciała (elektroniczny bo ten w plastrach na czoło jest nieprecyzyjny wg mojej pediatry -gaziki do pępuszków -1 szt. smoczek do uspakajania (NUK kauczukowy o kształcie anatomicznym) -gruszka gumowa (ja mam Canpol, podobno Frida jest super) -1 szt. butelka 125 ml (NUK lub canpol ma smoczek podobny do brodawki długi i wąski i dozownik wypływu mleka ) uwaga, jeśli kupicie vet (też super) to do nich nie pasują smoczki z innych firm, bo maja większy gwint) -szczotka do mycia butelek i smoczków, -termoopakowanie na butelkę Karmienie , -podgrzewacz do butelek, l-aktator do ściągania pokarmu elektryczny, bo ja miałam mechaniczny i nie polecam -1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne) -stanik dla karmiącej obowiązkowo 100% bawełna -1 x łóżeczko -1 x materac (gryko-kokos) -przewijak -wanienka do kąpieli -1 x fotelik samochodowy -wózek pobyt w szpitalu: -szlafrok -2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia -stanik do karmienia piersią -1 op. wkładki laktacyjne -6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe -podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie -kapcie -klapki pod prysznic -2 szt. ciepłe skarpetki szampon)-kosmetyki (mydło, -szczotka i pasta do zębów -szczotka do włosów -papier toaletowy -ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk -woda mineralna, sok jabłkowy -sztućce, talerzyk i kubek -pampersy + chusteczki nawilżane dla dzieci (u nas nie dają w szpitalu) - Jednorazową maszynke do golenia - Lewatywa ( do kupienia w aptece ) - I aparat fotograficzny Po porodzie: - Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. - Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

Gość stresowana
zgadzam sie z przedmowca:)

Gość Czarnuuuuuula
;/

Gość dfte456
najwazniejsze: pampersy chusteczki nawilzane sudocrem jak bedziesz 3 dni to: 3 kaftaniki i 3 spioszki rozek z 5 pieluch tetrowych i to wsioooo

Gość dfte456
aaa i podklady poporodowe bella ale one sa tanie

tam gdzie ja rodziłam dla dziecka musiałam mieć: - pieluszki jednorazowe -chusteczki nawilżane i to wszystko. dziecko było zawijane w szpitalną pieluszkę tetrową a na to rożek też szpitalny. dopiero na wyjście miałam dac swoje ubranka.

Ja rodzilam w poniedzialek i w swoim szpitalu dla dziecka musialam miec pampersy i chusteczki nawilzane + ubranko, cieply rozek albo kolderke i nosidelko na wyjscie (UWAGA, bez nosidelka nie dadza Ci wypisu! Nie musi byc twarde, samochodowe, wystarczy takie miekkie byleby bylo) Moja mala byla ubierana codziennie w ubranka i rozek szpitalny Dla siebie musialam miec podklady na lozko, podklady poporodowe, termometr do mierzenia temperatury, lewatywy nie mialam to dostalam szpitalna, sztucce, talezyk, kubek (choc jak sie nie ma to w szpitalnej kuchni moga udostepnic, zalezy od spzitala :) ) najlepiej wez tez duzo wody, sok jablkowy jak ktos napisal (soki cytrusowe moga uczucic dziecko), jakies biszkopty albo cos co mozna jesc podczas karmienia (w szpitalu kiepsko zywia a pewnie bedziesz strasznie glodna). No i wiadomo rzeczy do higieny. Cos do podmywania, (ale tantum rosa raczej przyda Ci sie dopiero w domu, w szpitalu mimo wszystko sa na to kiepskie warunki) jakis delikatny plyn lub szare nydlo bo jesli bedziesz szyta to higiena bedzie bardzo obowiazkowa a zwykle mydla lub zele moga Cie podraznic. Procz tego jak ktos napisal jakies kolko do siedzenia bo ja do dzis ledwo sie ruszam :)

Gość malamoda
skompletuj całą wyprawkę ubraniową dla maluszka nawww.mamitati.pl i odbierz rabat 10% na zakupy. Albo kup już gotowy zestaw dla chłopca lub dziewczynki. To największy wybór odzieży niemowlęcej w sieci polskich producentów. Cotygodniowe dostawy, wyprzedaże i promocje. Zapraszam

Gość malamoda
RABAT OD ZAJĄCZKA 10% W świątecznym już nastroju zapraszamy wszystkich świeżo upieczonych rodziców i rodziców już cieszących się widokiem swoich nowo narodzonych pociech na zakupy z rabatem 10% tylko teraz rabat od ZAJĄCZKA na rozmiary 56 i 62 promocja trwa do dyngusowego poniedziałku www.mamitati.pl

Gość gość
Sporo rzeczy potrzebnych do wyprawki do szpitala znajdziesz w http://aico.com.pl/ - ja tam zrobilam swoja wyprawka i produkty byly najwyzszej jakosci.