Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przepraszam,ze pytam....

czy na dziecko wystarczy ?

Polecane posty

bardzo chcemy z mezem miec dziecko. jednak lacznie dochodu mamy 3000 zl,z czego oplaty to okolo 1000zł. Czy za 2000 da rade utrzymac dziecko?wiadomo,ze na poczatku karmic bede piersia,ale pozniej? jak to u Was jest,ile miesiecznie idzie pieniedzy na jedno dziecko?

Gość nicku nie mam bo niee
to kwestai organizacji i zaplanowania wydatków. Nie bedziesz kupować pieluch, ubranek itp z najwyższej pułki tylko troche tańsze i starczy. Szczepionek dodatkowych też nie musisz "fundować" dziecku bo sa refundowane i bedzie ok!

Gość gafaaaa
...dokłądnie, to kwestia organizacji

Gość anettttka
tyle to wystarczy....wiadomo bez szalenstw najdrozszych ginekologow i wizyt, wyprawke mozna kompletowac powolutku wczesniej i nie jest tak źle wystarczy....

z wyprawka problemu nie bedzie,bo wozek bede miala po siostrzenicy,mam tez siostrzenca,takze siostra zaoferowala sie,ze ciuszki na poczatek dostane. przeraza mnie bardziej to,co pozniej....czyli pierwsze buciki,jedzenie inne,niz mleczko...wiem,ze ludzie zyja za mniej,ale wiadomo,ze czlowiek szybko przyzwyczaja sie do dobrego-do tej pory zylismy na niezlym poziomie,chociaz bez szalenstw. a chcialabym dac mojemu dziecku to,co najlepsze. co do pieluch,to jakie polecacie-pampersy z allegro,ktore sa tansze (moja siostra zamawia) czy np z biedronki lub rossmanna?

Gość pot
nie starczy

przepraszam, ze pytam - zawsze zostanie Ci zakup na allegro czy w lumpeksach, a tam zapewne dostaniesz tanie buciki i ubrania. A jak się uprzesz to i jedzenie. Nie ma to jak ciąć koszty po całości na dziecku :)

Gość Co do pampersów...
pamiętaj, żeby zawsze przeliczać cenę jednej sztuki, zamiast pytać na kafe rozejrzyj sie jakie w twoi mieście są ceny. Ja zauważyłam, że w ten sposób przeliczając, oryginalne Pampersy wychodzą przeważnie najtaniej. Poza tym zupki na początek możesz przecież sama gotować, nie kosztuje to tyle co słoik, ale trzeba miec dostęp do dobrych produktów (np z ogrodu) Ja będac w ciazy uprawiłam sobie, z pomocą rodziny;), większą ilośc jarzyn, późnniej zamrażałam je na zimę i było ok.

Gość nicku nie mam bo niee
buciki - przecież jesta teraz taki wybór że są i tańsze i droższ. Co do jedzenia to mozesz sama robić przeciery a nie kupowąc np. słoiczków Gerbera. Zawsaze jest jakieś wyjście! dasz rade. Pieluchy mi np. z biedronki nie podpasowały ale są mamy któe stosują i żyją. Na pampersy też są promocję w supermarketach - nie tylko na allegro!

Gość Co do pampersów...
Haftowane gałgany, to, że ty masz kupę kasy (wnioskuję z bredni jakie wypisujesz), to nie znaczy, ze ludzie zarabiający średnio (bo mało to też nie jest!) nie wychowają dziecka.

haftowane gałgany- przytocz prosze, gdzie napisalam,ze chce ciac koszty na dziecku?! i ja i maz potrafimy sobie odmowic pewnych rzeczy, bez zagranicznych wczasow czy markowych ciuchow da sie przezyc-a mi chodzilo wlasnie o te druga strone- ze chcialabym wszystko,co najlepsze dla dziecka-zreszta ktora matka by nie chciala?! ale rozumiem,czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka. dziekuje Wam za odpowiedzi :)

Gość riki tiki tak na wznak
Ja z mężem mamy około 3.300,- i jakoś starcza na cały miesiąc:o W tym są 3 raty, czynsz, odstępne, pieluchy, mleko, ubrania dla dziecka:o I jakoś żyjemy na poziomie. Mamy jedno dziecko, ale non toper trzeba nowe ubranka, bo szybko wyrasta. Więc nie piszcie, że nie da się wyżyć. Wystarczy dobra organizacja;) A jak się przepieprza na głupoty to gówno się ma;)

przepraszam, ze pytam - rozumiem, że te 2 tys jakie pozostaną po spłacie rat, czynszów i rachunków mielibyście przeznaczone tylko dla dziecka? :) A gdzie wasze potrzeby?

Gość Piękne i naturalne
bez przesady zostaje ci 2000zł niektorzy tyle maja na caly miesiac na 4 osobowa rodzine, dzieic sa najedzone czyste i ladnie ubrane no chyba z ety z tych co tylko nexty ubieraja i inne keep away from fire

Gość Co do pampersów...
No jasne, ze wiemy, ze dzieci dorastają. Może nie wszystko jest dla nas tak jasne jak dla ciebie, ale jakoś podołamy. To właśnie rodzice, tacy jak ty, wychowuja dzieci, które w trakcie zabawy wrzeszczą "jak nie masz laptopa, to z nami nie grasz". Powodzenia w przyszlości z twoim maluszkiem;)

Gość Piękne i naturalne
a tak swoja droga to ile wy zarabiacie, wszystkie jestescie takie idealne?

Gość ewra erwa
przede wszystkim to czy chcesz wrócić do pracy po urlopie macierzyńskim? Dziecko będzi miało 5 miesięcy, masz kogoś kto sie bedzie nim opiekował ? Jezeli chcesz zostać na wychowawczym to macie już mniej dochodów...

wlasnie chodzilo mi o OGOL,czy wystarczy-zakupy ostatnimi czasy robie na bazarku-wychodzi o polowe taniej,niz w markecie. pozatym tesciowa ma warzywa z ogrodka,przynosi tez co jakis czas jajka ze wsi,takze warzywa np odchodza z kosztow,a przy gotowaniu zupek domyslam sie,ze sporo ich schodzi. a pozatym,kto powiedzial,ze za 10-15 lat nadal bedziemy mieli 3000zl? owszem,moze byc i gorzej,ale kto powiedzial,ze nie bedzie lepiej? a Ty,haftowane gałgany,pewnie z tych,co maja 10 000 zl na miesiac,a dziecko nosi spiochy od Armaniego. Wybacz,ale dla mnie marka ciuchow nie znaczy o tym,jaki czlowiek jest w srodku.

2 tys zł na 3 osobową rodzinę, to dla mnie stanowczo za mało, wyrażam swoje zdanie, bo mam do tego prawo. A to że stać nas na utrzymacie siebie i naszego dziecka bez rezygnowania z błahych przyjemności nie świadczy o tym, że młoda będzie wykazywała jakieś negatywne emocje wobec innych.

Gość Co do pampersów...
Owszem, jeżeli zdrowo sie do tematu pieniędzy podchodzi, a ty masz jakieś dziwne zdanie na ten temat. Dzieci szybko podlapują, że rodzice uznaja mniej zarabiających za patologię i samo będzie miało takie samo zdanie w przyszlości. My z mężem mamy 4tyś na 4 osoby, własny dom do utrzymania, opłaty jak każdy.

ewra erwa- moja mama juz zapowiedziala,ze zajmie sie dzieckiem bez problemu. takze mam nadzieje,ze dane bedzie mi wrocic do pracy :) dziekuje raz jszcze za odpowiedzi-uciekam do pracy :)

A gdzie napisałam, że uważam mniej zarabiających za patologię? Problemy ze zrozumieniem tekstu czytanego? :-o Napisałam wyżej, że 2 tys to jest za mało na utrzymanie 3 osobowej rodziny. Takie jest moje zdanie.

dwa tysiaki na 3 osoby ??? spokojnie wystarczy, biedy nie będzie. Według mnie z takiej sumy można jeszcze parę groszy odłożyć. Trzeba wydawać pieniądze rozsądnie, a starczy i na ładniejszy ciuch, na nowa zabawkę, czy wakacje.

małe dzieci mały kłopot :) myślę,że starczy tobie w zupełności-na wyprawkę możesz poszperać w lumpeksach-wiem,że rzeczy tam są używane ale uwierz tak malutkie dzieci nie niszczą i można trafić super bayery (koleżanka ma lumpex-ma świetne rzeczy i to za grosze) są też komisy dziecięce-tam również możesz zdobyć całą wyprawkę dla maluszka za niewielkie pieniądze. Dzieci rosną więc za trzy,cztery lata będziesz mogła iść do pracy i dorobić do domowego budżetu-warto w czasie wychowawczego podnieć swoje kwalifikacje-czas się znajdzie pozwodzenia