Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kawka64

pomoc finansowa dla samotnych matek przekraczających progi dochodowe

Polecane posty

Gość dopie***dalam dziś każdemu
Świadczenie z funduszu alimentacyjnego przysługuje osobie uprawnionej tj. dziecku, które ma zasądzone od rodzica alimenty (na podstawie : wyroku, postanowienia sądu o zabezpieczeniu powództwa o alimenty, protokołu zawierającego treść ugody sądowej lub ugody zawartej przed mediatorem) w sytuacji gdy egzekucja alimentów jest bezskuteczna. Świadczenia z FA przysługują osobie uprawnionej - dziecku - do ukończenia przez nią 18 roku życia ; do ukończenia 25 roku życia gdy uczy się w szkole lub szkole wyższej; bezterminowo gdy posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności. Egzekucja jest bezskuteczna, jeżeli w okresie dwóch miesięcy przed złożeniem wniosku o świadczenie z FA komornik nie wyegzekwował pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych. Bezskuteczność egzekucji potwierdza komornik sądowy odpowiednim zaświadczeniem. Można je od komornika uzyskać samemu lub wystąpić o ich uzyskanie przez organ właściwy wierzyciela tj. : urząd gminy lub ośrodek pomocy społecznej, w którym osoba ubiega się o świadczenie z FA. W przypadku, gdy egzekucja alimentów nie jest prowadzona w Polsce, gdyż dłużnik mieszka za granicą, w celu potwierdzenia bezskuteczności egzekucji, do wniosku o przyznanie świadczenia z FA wnioskodawca musi dołączyć odpowiednie zaświadczenie z sądu okręgowego (lub innego właściwego sądu) lub zagranicznej instytucji egzekucyjnej, potwierdzające bezskuteczność egzekucji zasądzonych alimentów lub niemożność prowadzenia egzekucji. Aby nabyć prawo do świadczenia z FA dziecko, które ma zasądzone alimenty nie musi być wychowywane przez rodzica samotnie. Prawo do świadczenia z FA przysługuje też na dzieci wychowywane przez rodzica, który zawarł kolejny związek małżeński, żyje w nieformalnym związku lub mąż/żona nie płaci zasądzonych alimentów. W takich przypadkach rodzic zobowiązany do alimentacji nie jest wliczany do składu rodziny, więc jego dochód nie jest brany pod uwagę przy ustalaniu czy rodzina ma prawo do świadczenia z FA. Dochód uprawniający do świadczeń. Świadczenia z FA przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 725 zł netto. Na dochód ten składają się następujące składniki: - przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach ogólnych na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne, - deklarowany w oświadczeniu dochód z działalności podlegającej opodatkowaniu na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, - inne dochody nieopodatkowane podatkiem dochodowym od osób fizycznych enumeratywnie wyliczone w ustawie o świadczeniach rodzinnych (np. alimenty na rzecz dzieci).

Gość alagdansk9323
za duzy??? dobre to tylko w polsce .a co to jest 1700zl? oplaty pewnie z 700zl a za tysiac caly miesiac przezyc ??? przeciez to smieszne. zglos do komornika ze zalega ci z alimentami bedą go szukac. napewno gdzies pracuje .

Gość alagdansk9323
albo wybrac sie do jakiegos prawnika sa darmowe porady .idz do sĄDU i w okienku gdzie jest informacja zapytaj o darmowe porady .

kobieto czytaj przepisy FA stosuje się do przepisów a nie twojego widzimisię takie jest prawo a jak ci się nie podoba to możesz wyjść na ulicę zobacz jak dobrze idzie obroncom krzyża.... poza tym zawsze możesz poprosić kawkę o nr konta i coś jej przelać będzie na książki

Gość amalletta
kawka, olej krytykantów czasami ktoś musi dostać w dupę od życia, bo miał za lekko, aby cię zrozumieć.. piszesz: a zapomniałam-zaraz usłyszę radę-mogę zamienić mieszkanie na mniejsze z mniejszymi opłatami-otóż nie mogę!!! mieszkanie należy do gminy i jest w jej zasobach-niezbywalne!! owszem mogłabym zamienić moje m na mniejsze które również należy do gminy jednak proponowane mi mieszkania były w opłakanym stanie i potrzebowałabym kolejnych pieniądze na jego remont a niestety koszty jego utrzymania byłby zaledwie o sto parę złotych mniejsze!! Skoro masz spore mieszkanie może wynajęcie pokoju byłoby sensownym rozwiązaniem?

ech alagdansk ty w ogóle nic nie czytasz przecież kobieta pisze że tatuś spierdzielił do UK i ślad po nim zaginął. nie ma rodziców, więc nawet dziadków podać nie może. a tak, to albo oni by płacili, albo raz dwa wskazali adres synalka.

Gość alagdansk9323
a dziecko jak ma cos z nogą to nie ma orzeczenia niepelnosprawnosci????? bo wtedy są jakies dodatkowe pieniadze na dziecko po drugie są jakies znizki i dofinansowania do wszystkiego.

Gość alagdansk9323
no to co ze jest na wyspach to go znalezc nie mogą????

amaletta, co ty za pomysły masz? jakież znowu niby spore to mieszkanie?? poza tym matka z niepełnosprawnym dzieckiem ma się gnieździć w jednym pokoiku, żeby drugi wynajmować? już ja widzę ten las ludzi zgłaszających się do wynajmu.

ala idź dziecko do lekcji a nie wkur**wiaj ludzi

Gość amalletta
amaletta, co ty za pomysły masz? jakież znowu niby spore to mieszkanie?? poza tym matka z niepełnosprawnym dzieckiem ma się gnieździć w jednym pokoiku, żeby drugi wynajmować? już ja widzę ten las ludzi zgłaszających się do wynajmu. Pomysły mam takie jakie mam, nie widziałam informacji o ilości pokoi autorki. Widzę, że nigdy nie brakowało ci na chleb...Wtedy - uwierz, wynajęcie pokoju w mieszkaniu nie jest pomysłem z kosmosu :P

weźcie się ogarnijcie i odwalcie od Autorki. Nie wyszło Jej w życiu i tyle. Wg. mnie nic sobie zarzucić nie może. Zakochała się, była z facetem 3 lata który zachował się jak skończony dupek. Zamiast jego atakować, zawieliście się na samotną matkę. Wychowuje dziecko pracuje i chwała Jej za to. Autorko nie przyjmuj się tymi wpisami. Nie wiem czy to prawda ale coś słyszałam kiedyś że możesz otrzymywać alimenty od rodziców ojca dziecka. Wtedy - jak ktoś zauważył wyżej - tatuś szybko się znajdzie ;)

przecież oni nie żyją!!! tak bardzo jej chcesz pomóc, że nawet nie czytasz uważnie, jaki ma problem...

Gość czy ja wiem!65
kuzynka ma dziecko w jakims tam lekkim stopniu niepelnosprawne -powodzi im sie dobrze bo jej mąż ma firmę ostatnio wybudowali sobie dom a mowila ze na komputer dla tego syna jak kupowali to miala dołozone 60% pieniedzy od panstwa bo dziecko wlasnie jest niepelnosprawnE I przysluguje wlasnia pomoc materialna nawet jesli sie komus dobrze powodzi a co dopiero komus co zarabia 1700zł , ale pewnie sobie nie umie zalatwic i dlatego tak ma jak ma

ten chłopak komputer ma, bo dostał na komunię a jego matce chodzi o to, jak przeżyć od pierwszego do pierwszego, a nie jak mu tanim kosztem gadźetów nakupować kawka, w szkole jest możliwość wypożyczenia podręczników, trzeba tylko podanie napisać. teraz już za późno, bo są pewnie już wypożyczone. ale pomyśl na przyszły rok. kupiłabyś ewentualnie ćwiczenia i te książki, które się zmieniły. masz to szczęście, że syn nie jest w drugiej klasie (SP ani Gim), więc nie obowiązuje go nowa podstawa programowa, a co za tym idzie nowe książki.

dziękuję bardzo za super rady-dzięki nim właśnie kupiłam podręczniki :) i buty na zimę do do**** dziś wszystkim...-nazwałaś ojca mojego syna patologią-na czym budujesz sobie taka opinię? napisałam wyraźnie,że jego zachowanie ujawniło się dopiero kiedy zaszłam w ciążę!! nie czytasz ze zrozumieniem!! poza tym..hm... to była moja druga ciąża... ciekawa jestem jak nazwiesz prezydenta Francji,Buzka,Kalisza,Pazurę...to według ciebie też patologia? Nie wiem dlaczegóż to nie miałabym zaufać facetowi który był wolnym,rzeczowym,dbającym facetem? przecież on na czole nie miał napisane co zrobi gdy.... KAŻDY JEST MĄDRY STOJĄC Z BOKU-BRAVO DLA NICH!!! nawet nie wiesz jak jestem mu wdzięczna,że mnie postraszył policją -wówczas zdałam sobie sprawę,że będę zmuszona liczyć tylko na siebie-trochę późno jednak kto wie czy gdybym nie zaszła w ciążę ów partner również opuściłby mnie...nikt tego nie wie!!! DZIŚ KOCHANA MAM SYNA KTÓREGO BARDZO KOCHAM I DLA KTÓREGO ZROBIĘ WSZYSTKO :) DLATEGO TEŻ PRÓBUJĘ DOWIEDZIEĆ SIĘ CO MOGĘ JESZCZE ZROBIĆ BY MIEĆ WIĘCEJ KASY-JAKOŚ NIKT NIE UDZIELIŁ MI ODPOWIEDZI NA TO PYTANIE :) ODP nie dostaję z funduszu gdyż moje zarobki są zbyt wysokie-1700 zł kiedy podzielisz na 2 członków rodziny przekracza kryterium dochodowe które kwalifikuje do przyznania zasiłku alimentacyjnego z funduszu-przekraczam ten limit mimo,że dziecko jest niepełnosprawne i kryterium jest nieco wyższe nie ukrywam,że gdybym otrzymywała zasądzone alimenty (800 zł-dlatego takie wysokie gdyż ojciec dziecka ma dobry zawód i wysokie możliwości zarobkowe- tu w kraju stać go było na takie alimenty ) nie miałabym takich problemów w których musiałabym dorabiać -spokojnie starczałby mi na skromne życie a o nic więcej mi nie chodzi cóż zapewne dam sobie radę jednak myślałam,że znajdę kogoś kto wie więcej niż ja :)

dopie***dalam dziś każdemu proszę załóż sobie swój własny tipik i udzielaj się na nim-poradzimy sobie bez twoich rad :)

Gość Bardzo to dziwne kawka
Bardzo...Moja siostra ma dziecko z takim kretynem,ktory uciekl do belgii..siostra miala zasądzone alimenty-nie płacił,więc dała wyrok do komornika..I wypłaca jej fundusz alimentacyjny..Ona zarabia 1800zl..Dziwnie to rozegrałas..Ona dostaje az 300zl..ZA MAŁO SIE POSTARALAS BY DOSTAC TE ALIMENTY

O tym że ojciec Twojego dziecka był "nie-teges" wyczytałam między Twoimi wierszami. Albo chciałam to wyczytać. No sorry. Poniosło mnie. Bo uważam, że kobieta po przejściach, jak Ty, powinna mieć oczy otwarte szerzej. Niestety zaliczasz się do tej grupy społecznej, która ma za dużo, żeby korzystać z MOPSu a za mało, żeby godnie żyć. Jeśli chodzi o wakacje to często parafie organizują niskobudżetowe wyjazdy, ale chyba ty nie z tych co do kościoła walą drzwiami i oknami :) poza tym trzeba się też liczyć z lekkim wypraniem mózgu dziecku na takim wyjeździe. Wiem też, że TPD organizuje letni wypoczynek. Może podejdź na wiosnę w przyszłym roku i się dowiedz. A nuż się uda na następne wakacje? Trudno Ci coś doradzić poza podjęciem dodatkowej pracy, którą mogłabyś wykonywać w domu. Sama bym z czegoś takiego chętnie skorzystała...

dostałaś jakieś inne oprócz moich? :D

Kawka..Moja ciocia jest prawnikiem..Obiecuje Ci,że dzis wieczorem do niej wyślę e-mail z opisem Twojej sytuacji i poproszę o radę;) Nie przejmuj sie tymi opiniami,bezmózgi tylko tak obrażają..:)

dopie***dalam dziś każdemu -wysłuchaj-ja naprawdę nie jestem gapą-nie siedzę z założonymi łapkami i nie dłubię w nosie-zamówiłam podręczniki przez internet pożyczając do wypłaty kasę od córki :) istotnie mam zasiłek na syna-150 zł,jest też prawdą,że mam duże mieszkanie w super dzielnicy ,wsadziłam w nie sporo pieniędzy(ono jest zimne,ma mur pruski,nie było łazienki i ogólnie ruina-przez ostatnie kilka lat zrobiłam przy pomocy pfron-u łazienką dostosowaną dla osoby niepełnosprawnej,ociepliłam dwa pokoje-zostały jeszcze dwa :)-zrobiłam mały remont pozostałych pomieszczeń) jednak by to wszystko zrobić musiałam zaciągnąć kredyt-zaciągnęłam go jeszcze wtedy gdy otrzymywałam bezpośrednio alimenty na swoje konto-dawałam radę. Również wynajmowałam jeden z pokoi jednak koszty utrzymania tego mieszkania są strasznie duże bo sam czynsz wynosi 800 zł!! W zimie dochodzą koszty ogrzewania-600 zł miesięcznie a do tego jeszcze prąd który przy wynajmie wynosi 350 zł co drugi miesiąc. Nie jestem w stanie zrobić wszystkich opłat nawet wynajmując pokój-to są koszty które właściwie się nie pokrywają z zyskiem. Istotnie chcę zamienić mieszkanie ale mam z tym problem bo jak już wspomniałam wcześniej nie mam możliwości zamiany poza mieszkaniami gminnymi a te które mi proponowali są raczej szczątkami po mieszkaniach :) a ja jak już wspomniałam wsadziłam w moje "m" sporo kasy i naprawdę wiem,że jest warte o wiele więcej aniżeli dwa pokoje w czynszowej zrujnowanej kamienicy należącej do miasta-zamieniając się chciałabym polepszyć sobie warunki a nie je pogorszyć bo poza tym nadal bym spłacała kredyt zaciągnięty na remont (dla jasności instalacja gazowa wraz z piecem kosztowała mnie ponad 13 tys a na domiar złego nowy piec stale się wyłącza bowiem jego elektronika siada w momencie gdy trójka sąsiadów kradnie prąd w kamienicy zmieniając bieguny-minęło kilka lat zanim doszłam do tego a przez ten czas naprawiałam sprawny piec wzywając fachowców i ponosząc spore wydatki na jego naprawę :) i to tez z mojej skromnej pensji-dla wyjaśnienia dodam,że energetyka mimo,że złapała złodziei jest bezradna-sąsiedzi nadal kradną a mój piec nadal wariuje co w zimie jest nie do zniesienia-kaloryfery są zimne :) ) Miałam różne oferty zamiany jednak wszystkich odstraszał fakt,że nie można go wykupić na własność i tym samym obniżyć koszty czynszu-gdybym mogła to uzyskać nie pisałabym o swoich problemach bo myślę,że takowych by nie było. Również gdybym otrzymywała alimenty na syna to też żyłoby nam się łatwiej. zakładając ten topik i pytając o istnienie jakiejś pomocy poza funduszem chciałam załatać dziurę w swoim budżecie oraz zyskać na czasie i zdobyć jakieś dodatkowe pieniądze. Jednocześnie chciałam zacząć załatwiać sprawy ściągnięcia alimentów i uwolnić ustawą moje "m" by można było je wykupić i zamienić na małe,tanie mieszkanie w bloku na którego będzie mnie stać-sama możliwość wykupu mojego "m" otwiera mi drzwi na korzystną zamianę mieszkania. Komornik który prowadzi moją sprawę działa jedynie na terenie kraju,prokuratura tydzień temu umorzyła sprawę bo nie mogła ustalić jego adresu a on sam przestał cokolwiek płacić" dopiero" w styczniu (nigdy nie był na bieżąco jednak dostawałam jakieś pieniądze które po części "ratowały"mnie i syna-na dzień dzisiejszy zalega nam ponad 12 tysięcy złotych które pozwoliły by mi spłacić zaległy czynsz ) Wszystkie opisane sytuacje -operacje,utrata zdrowia,złamana ręka syna,jego komunia które ciągnęły za sobą kolejne nieprzewidziane wydatki skumulowały moją "biedę" dlatego zdesperowana szukałam pomocy tutaj :) wynajem pokoju jest tylko czasowe bowiem rok studencki trwa od października do czerwca a moje opłaty niewiele w tym czasie są mniejsze. no cóż wiecie o mnie prawie wszystko jednak ja nie wiem nadal jaka jest możliwość uzyskania kilku stów by żyło mi się lepiej :) póki co mam długi i depresję spowodowaną tą durną sytuacją

do Bardzo to dziwne kawka-no widzisz może jest jakis sposób by ominąć kryteria-może dowiesz się więcej-mnie chodzi o informację czy jest jakiś fundusz który w takich przypadkach jak mój wypłaca zasadzone alimenty musisz tylko wziąć pod uwagę ,że mój dochód dzieli się tylko na dwóch a Twoja siostra może ma więcej dzieci i jej dochód dzieli się na ilość osób w rodzinie Ii dlatego mieści się w kryterium dochodowym że też mam z tym draniem tylko jedno dziecko :) :D WIĘCEJ DZIECI TO WIĘKSZA MOŻLIWOŚĆ OTRZYMANIA ZAPOMÓG :P---------------------ŻARTOWAŁAM PS: nadal mam długi ale jest mi lżej-dostałam wczoraj pismo z sądu o natychmiastową wpłatę zaległości czynszowych...skąd mam to wziąć żeby ten drań spłacił swój dług!!!

dopie***dalam dziś każdemu widzisz możę pomożesz mi znaleźć jakieś wyjście-może jakąś chałupniczą pracę by na ktoś zaoferował.. ja mam durną pracę-czas zadaniowy i właściwie wracam wieczorami dlatego chciałabym popracować trochę w domu i mieć "kontrolę" nad synalkiem który czuje wolność :) dorabiałam sobie sprzątaniem cudzych domów ale naprawdę mam poważne problemy z kręgosłupem i nie mam zbytnio siły -zresztą znowu bywałam poza domem dziecku które bało się zostawać sam sprawiłam 2 koty-znalazłam je na ulicy-kolejny problem-to kotki-miały ruje-musiałam wysterylizować-kolejne koszty-żwirek,karma a na domiar złego jedna z nich jest chyba chora..sika mi nawet na łóżko-nie mam kasy by iść z nią do weterynarza by mógł ją zbadać i dać jakieś leki-moja wiedza o jej sikaniu wyczytana jest z netu-podobno ma nerki chore... i jak tu wyżyć z 1700 zł :) chciałam dobrze-masz znowu wyszło źle

kawka, mam znajomą wetkę - przyjaciółka mojej siostry, druga - nie jest droga i wiem, że czasem pomaga i za darmo, jka ktoś kasy nie ma, a zwierzak potrzebuje pomocy. tylko nie wiem, gdzie mieszkasz...

tzn. znam dwie weterynarki.

noe wiedziałam co to te wetki :) powiem tobie ale chyba nie tu na forum bo wiesz opisałam całą swoją historię łącznie z nielegalnym wynajmem pokoju :) podaj mi maila to napiszę-mieszkam w kujawsko pomorskim teraz muszę was pożegnać-idę na urodziny do mojego ojca chrzestnego i kuzynki-mają urodziny w tym samym dniu (cholera!! podwójny wydatek) -i znowu mam problem-nie mam prezentu-serio cienko piszczę chyba podłączę się do mojej córki-mają jakieś skromne prezenty-dopiszę się tylko :) PS: żartuję sobie i biorę wszystko na śmiech ale kiedy jestem sama to wcale mi nie do śmiechu miłego popołudnia :)

ech to ci raczej nie pomogę, bo ja w lubuskim :( a żeby sprawdzić, co tej kocicy dolega, to trzeba zrobić analizę moczu....

Gość jagodzianka z jagodami
nie czytaj wpisów tej eLizki :o jestem ciekawa jej miny jak ona sie tak 'bzykie' z pierwszym lepszym i przyjdzie jej zmierzyć sie sama z problemem ! nie dość ze ma problemy z czytaniem to jeszcze świeci krytyka zamiast rada o która prosiłaś 'z pierwszym lepszym' AUTORKA WYRAŹNIE PISALA KRETYNKO ŻE BYŁA Z NIM 3 LATA WIEC PIERWSZY LEPSZY TO TO NIE BYŁ ! cóż złóż sprawe do komornika on szybko namierzy Twojego partnera i bedzie musial spłacic Tobie dług + jemu jakieś odsetki ! zapewniam Cie ze szybko sie sprawa potoczy gdyż przebywa za granica - dziś w Polsce to znak że ktoś ma pieniadze ! Życze Ci powodzenia i wytrwałości ! na kafe niestety jej nie znajdziesz,tutaj tylko nerwy idzie zepsuć sobie ! :o

Gość taka jeda mała d.
Autorko nie czytaj ani nie denerwuj się opiniami krytykujących, nie są w podobnej sytuacji więc się mądrzą, olej to. Łatwo jest powiedzieć to robisz źle, tamto do kitu kiedy się siedzi, nie ma się obowiązków, kasy do woli i hajlajf. Nie każdy ma szczęście w życiu. Jesteście niesprawiedliwe pisząc to tutaj do autorki. Jesteście takie mądre i obczytane, piszecie, że jak mogła związać się z takim burakiem, że wy to od razu widzicie jak ona o nim pisze. Tak, bo autorka podaje wam to na tacy, opisuje jakim dupkiem się okazał, nie trzeba mieć wyobraźni bo opisane jest wszystko jasno i wyraźnie. Jesteście takie mądre bo autorka sama to napisała. Nie wiem czy byłybyście w jej sytuacji sprzed kilku lat. Tego pewne nie możecie być, nawet tak inteligentne i błyskotliwe ideały jak wy mogę się kiedyś naciąć na jakiegoś dupka.