Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionamama:(

Co mam zrobić? ;/ problem z córką, pomóżcie proszę

Polecane posty

Gość zmartwionamama:(

Mam problem z córką. Zuzia ma 5 lat i nigdy nie miałam z nią podobnych kłopotów. Chodzi o to, że kiedy przychodzą do nas do domu koleżanki mojej starszej córy (14 lat) Zuza zaczyna się strasznie popisywać, biegać za nimi itp. Ale to już nie chodzi o to. Od jakiegoś czasu zaczęła klepać je po pupach, kłaść się na nie, dotykać palcem wskazującym piersi (przy czym śmieje się i mówi "cycek" , ostatnio widziałam jak nawet włożyła jednej z nich rękę pomiędzy nogi a ta szybko ją odsunęła. Było mi strasznie wstyd. Wzięłam wtedy Zuzie do siebie i powiedziałam spokojnie ale stanowczo, że nie można tak robić, że dziewczyny tego nie lubią i to je denerwuje, że nie ma więcej ich w ten sposób dotykać itd ale ona mnie nie słucha, ciągle robi to samo. Co mam zrobić? ;/ rozmawiałam z nią już wiele razy.

myślę ze to zwykła ciekawość lub podglądłą coś w jakimś filmie lub rodziców w sypialni mój 7 letni siostrzeniec maił podobne zachowania ale jak kolezanka wyzej stanowcza rozmowa !!! powinno jej to przejsc

Gość kup dziecku książkę
o ciele. Pokaż obrazki. Powiedz co to są piersi (nie żadne cycki), kiedy zaczynają rosnąć, do czego służą. Kiedy się kąpie moja 4 latka wchodzi do łazienki, patrzy na moje ciało i pyta o różne rzeczy. Jestem teraz w ciąży więc moje ciało się zmienia. Dziś moje dziecko zaniepokoiły żyłki na piersiach więc jej wyjaśniłam, ze tamtędy płynie krew i że mama ma w brzuchu dziecko i wtedy takie żyłki się pojawiają. Pokazałam jej, ze ona też ma na rączkach żyłki. Bardzo ją to ucieszyło. Z dziećmi trzeba rozmawiać bez tematów tabu. To tylko dzieci. One są ciekawe. Bez podtekstów seksualnych. Po prostu ciekawość.