Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agnes@

7 dniowa przerwa w braniu tabletek anty. (i okres)

Polecane posty

Witam. Skonczylam w czwartek pierwszą paczke tabletek antykon. i w piatek powinien byc chyba okres? teraz jest to 3 dzien przerwy i go nie ma. Czy to normalne jak dopiero zaczelam brac hormony? Prosze doradzcie bo swiruje. Dodam ze tabletki bralam regularnie nie zdarzyło sie ze minel 12 godz od pominiecia tabletki. zawsze o tej samej porze. i jak kochalam sie z chlopakiem to zawsze mielismy dodatkowo prezerwatywe. Dzieki za odp;)

Gość kurde tez nie wiem
Hej! Ja tez skonczylam pierwszy listek 1 wrzesnia i powinnam dostac okres,ale nie dostalam i nie wiem co robic czy zaczynac po 7 dniach nastepny listek?

okres Ci sie nie pojawi w pierwszych dniach przerwy.. do organizmu musi dotrzec to że już hormonów nie beirzesz.. A pryzpuszczalnie jesli zapomnisz tabletki jeden dzien i na drugi dzien ja wezmiesz to j za kazdym razem mialabys okres;d

Więc jak to jest w końcu? moja kol mi mówiła ze podczas 1 miesiąca okres może wogole nie wystąpić. Czy to prawda?

Gość tak to prawda
ale u mnie okres,a raczej krawienie z ofdstawienia pojawia sie 4 a nawet 5 dnia od przyjecia ostatniej tabletki wiec jeszcze madsz czas to raz dwa po jakiego grzyba trujesz sie hormonami i kochasz w latexie? bez sensu dziewczyno

wszytsko moze się zdarzyć nie na reguły, roznie organizm reaguje na dawke hormonów przez pierwsze tyg brania.. Indywidualna sprawa.. ja mialam chyba wszytsko wporzadku dostalam okresu po 4 dniach. Poczekaj a nie panikuj teraz ;)) Okres nie jest prawsziwyn okresem tylko krwawieniem z odstawienia..

Gość kurde tez nie wiem
to co w moim przypadku? we wtorek powinnam rozpoczac kolejny listek a okresu nie mam

tak to prawda-> mam 17 lat i nie chce zostac mama.. wole sie podwujnie zabezpieczyć.. To mówicie że ten ''okres'' moze pojawić sie nawet w 5 dniu? no to troche sie uspokoilam;)

kurde tez nie wiem-> z tego co tu dziewczyny pisza to powinnas zacząć i okres pewnie jeszcze dostaniesz:)

Gość tak to prawda
hormony brane prawidlowo daja prawie 100% pewnosci, ale w wieku 17 lat rozumiem Twoje obawy:) tak u mnie pojawia sie najczesciej 4 dnia lub 5 z rana wiec nie panikuj :) tym bardziej ze jeszcze gumki uzywalas:D

lekarz mi mowil ze okres bd sie ustawial jak w zegarku , wiec to nie prawda hmm.. To ja sie pewnie jeszcze oczyszczam z tych hormonow to dopiero 3 dzien;)

Gość tak to prawda
a do tej drugiej dziewczyny to jest tak okres a raczej to krawienie z odstawienia w przypadku pierwszego opakowania wogole moze sie nie pojawic, a o ile to kolejne opakowanie poczekaj do wtorku zrob test i jezeli wyjdzie negatywny bierz kolejne opakowanie w nastepnym okres juz powinien byc tak sie czasami zdarza ze to krawienie moze sie nie pojawic

A nowy blister zaczynac zawsze niezaleznie od tego czy okres jeszcze jest?

Gość neestee
ja miałam przy pierszym opakowaniu krwawienie codziennie + mega okres w przerwie a potem się wszystko unormowało (dziś okres jak w zegarku), zatem myslę,że nie ma czym sie przejmować

Gość tak to prawda
tak ale dopiero po zrobieniu testu i wykluczeniu ciazy, zdarza sie ze hormonow jest tak duzo w organizmie i jest ich tak wysokie natezenie ze to krawienie z odstawienia jak sama nazwa mowi sie nie pojawia bo po prostu to krawienie jest wynikiem spadku poziomu hormonow zawartych w tabletkach:)

Gość tak to prawda
ojej nie zrozumialam tak nowy blister zaczyna sie zawsze 8 dnia niezaleznie od krawienia ale przy tabletkach krawienie jest skape i to juz raczej bedzie plamienie nie lkrawienie, ale zawsze zaczyna sie 8 dnia niezaleznie czy jest to krawienie dalej czy plamienie raczej czy juz sie skonczylo ufff:p

mi lekarz przepisal yasminell i powiedzial ze stezenie hormonow odpowiedzialnych za skutki uboczne jest w nich mniejsze.. Wiec stezenie hormonow powinnam miec mniejsze w org skoro mam takie tabsy?

Gość tak to prawda
roznie reaguje organizm dla jednych taka dawka jest mala dla innych olbrzymia wszystko w tym wypadku to rzecz indywidualna

gdyby się wszytsko waliło itd to masz brać tak samo tabletki, 21 dni tabys 7 dni przerwy i od nowa :D JA tez na początku mialam różnie a teraz zawsze wiem w którym dniu dostane okres:D nawet mam na kilka miesiecy już zapisane w kalendarzu dni w ktorych dostane:D

Z braniem tabletek to jest tak że każdy organizm inaczej na nie reaguje. Większość kobiet dostaje okres w 3 dzień odstawienia. Ale są też takie które okresu nie mają, krwawia cały czas, dostaja okresu tylko na 1 dzień itp. Wszystko powinno sie unormować po ok. 3 miesiącach. A skoro brałas tabletki o tej samej porze i używaliscie prezerwatywy to nie ma możliwości być byla w ciąży:P

Są dwa rodzaje tych samych tabletek- yasmin który ma większa dawkę hormonów i yasminell o mniejszej. Ich działanie jest takie samo. Skuteczność również. Ale nie każdy organizm reaguje tak samo. Może jestes szczupła np skoro bierzesz mniejsza dawkę;)

Moja kolo je brala a dostala okres dopiero po tygodniu skonczeniu, lekarz jej mowil, ze te tabletki sa bardzo silne i dzialaja jeszcze o pare dni dluzej, zalezy czy organizm jest silny czy slaby, no i do organizmu musii dotrzec ze nie bierzesz tych tabletek a to trwa pare dni jak juz mowilam zalezy od sily organizmu. Takze sie nie martw, ajak by co to idz do ginekologa. :)

Pierwsze opakowanie bierzesz 1 dnia cyklu a kolejne juz nie zwyczajac czy masz jeszcze krwawienie czy nie 8 dnia po odstawieniu. No albo krócej jak chcesz przesunąć sobie okres;)

Gość reeerrr
a nie slyszalyscie ze tabletki anty powoduja nowotwory?

Gość kurde tez nie wiem
Ja biore Diane 35,szkoda mi ich nie brac,bo placilam 50zl za opakowanie(nie mam ubezp.)..Biorę je,bo nieraz nie mialam okresu pol roku a nie raz lało sie pol roku..Tak sie stalo po ciazy,przed ciaza mialam wszystko w porzadku..A co do ciazy to wykluczone;)