Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczennica1992

MAM PYTANIE WAZNE!!!

Polecane posty

Gość uczennica1992

Kto z was czytal 'zbrodnie i kare??? jesli tak to kto pomoze mi odpowiedziec na pytanie? trzeba przedstawic przeklete pytania bohaterów powiesci.

Gość oironiolosuuu
a dlaczego nie przeczytałaś? To jedna z fajniejszych lektur...

Gość ka337
A Ty czytałaś? w ogóle to tak na marginesie.. dopiero się rok szkolny zaczął, a Wy już maglujecie lektury? Kiedy Wam to zadali przeczytać skoro w poniedziałek już omawiacie. Ja czytałam ale nie wiem czy pamiętam:p wal

Gość uczennica1992
nie dotyczytalam dfo konca, dzis dokoncze wieczorem... jestem w klaasie maturalnej i babka juz nas cisnie z lektur

Gość uczennica1992
pomoze ktos?

Gość ka337
No trzeba trzeba, ale no.. jesteś w klasie maturalnej to sama trochę rusz głową. Przeczytaj w necie chociaż opracowanie. Zresztą na pewno jest też temat Twojej pracy domowej szczegółowo opracowany na jakiejś stronie w internecie..

Gość uczennica1992
szukam w necie ale nie ma. ;/ oblubienico dlaczego??? :(

Gość ka337
A ja nie mam książki przy sobie. A kurcze z głowy to Ci tak nie powiem. Naprawdę nie ma w internecie? jak znajdę zeszyt to Ci pomogę szkołę kończyłam 3 lata temu, ale gdzieś to mam

Gość oironiolosuuu
Wiesz, na maturze nie będziesz niestety miała takiej opcji jak internet i kafeteria, więc lepiej już teraz naucz się myśleć. Pomogę Ci w ten sposób, że.. Ci nie pomogę. Bądź samodzielna.

Gość uczennica1992
ka337- gdybys byla tak mila i znalzla ten zeszyt...odmowie za ciebie modlitwę

Gość oironiolosuuu
Dodam, że w czasach liceum zdarzyło mi się nie przeczytać kilku lektur i NIGDY nie było tak, żebym nie znalazła żadnego opracowania w internecie.

Dlaczego? Bo boli mnie niedokształcona młodzież. Są pewne lektury, które TRZEBA znać. I nieważne, czy później skończysz polonistykę, czy matematykę.

Gość ka337
Oj dobra do matury jeszcze dziewczyna ma czas. Dopiero co wakacje się skończyły zdąży otworzyć umysł na myślenie. Nie mów , że Ty przed maturą ani razu nie skorzystałaś z internetu?

Gość uczennica1992
przeciez szukalam i nie ma nic o tych przekletych pytaniach

Gość wierzaca, doswiadczajaca
ale wy jestescie wredni ludzie... tak tak bo akurat wy tak pilnie sie uczyliscie i nigdy do zadnej sciagi nie zajrzelisci, 100 pr przeczytanych samodzielnie lektur, jestescie hipokrytami. ta dziewczyna umie myslec i nie potzebna jej wasza krytyka tylko odpo2wiedz na pytania, jesli nie jestescie w temacie, bo nie wiecie i boicie sie skompromitowac to siedzcie cicho i sie nie udzielajcie. to zedziewczyna zrezygnowala z czytania zbrodni i kary bo uznala ze jest szereg bardziej interesujacych i wartosciowych rzeczy dio przerobienia nie uprawnia wasdo wysuwania zlosliwych komentarzyi oceny.

Gość wrodtota
wierząca to sama jej odpowiedz na to pytanie. A jeśli nie potrafisz to siedź cicho!

oblubienico-jestemosoba wyksztalcona ale nadal uwazam ze 50 pr wiedzy szkolnej to strata mlodych pieknych lat....nopowiedz mi na co ci znajomosc pewnych lektur szkolnych?powiedz mi czy stalas sie dzieki ktorej z nich madrzejsza? boja swoja madrosc rozwijalam w inny sposob i nadal ja rozwijam i nie potrzebujedo tego niczego coi zostalo wpojone mi w szkole.

Gość Super NUTA !!!!
nie ma zbrodni bez kary i koniec

Gość wrodtota
złośliwe komentarze?? to właśnie dla jej dobra żeby maturę zdała. I owszem nikt jej nie zabrania korzystać ze ściąg i internetu, ale niej sama sobie szuka tych informacji, bo inaczej nic w głowie nie zostanie. Co to za sztuka zadać pytanie i ktoś odpowie. Jeśli nie zna odpowiedzi to niech szuka aż znajdzie. Jak sama znajdzie to lepiej zapamięta. A to czego autorka szuka w internecie jest zapewniam:) tylko trochę chęci..

wierzaca, doswiadczajaca - owszem stałam się:) I nie myl, proszę, mądrości codziennej, praktycznej, od oczytania i znajomości kanonów piękna - to dwie inne sprawy, które się nie pokrywają i na które pracujesz odrębną pracą.

Gość wrodtota
Nie chodzi o mądrość płynącą z lektur, ale człowiek, który czyta lepiej poznaje swój język, zwiększa zasób słownictwa, potrafi pięknie formułować swoje wypowiedzi. Taką wiedzę dają lektury. Znajomość lektur otwiera nam również drogę do zdania matury. Jeśli tę zawalimy nie mamy szansę na kształcenie się w kierunku, który nas interesuje. Tak więc lektury trzeba czytać, ale jeśli jakaś naprawdę nam nie podchodzi, bo jednak nie wszystko jest interesujące to należy przeczytać chociaż opracowanie. A nie iść na łatwiznę i zadać pytanie na forum i czekać na gotową odpowiedź. Szukanie informacji to też sztuka. Ale trzeba sobie z tym też umieć poradzić.

ja nie dpowiem na to pytanie poniewaz nie czytaklam zbrodni i kary -oczywiscie lekture znalam,musialam ale,korzytslam chyba z jakiegos opracowania. nie pamietam to bylo prawie 10 lat temu. a nie czytalamlektury poniewaz woiolalam tswoj czasposwiecic rzeczomktore naprawdemnie interesowaly azezdawalam na bardzomciezki kierunek musialam bardzo duzo sie uczyc. bilans jest taki zezez lektur szkolnych 100 procent przeczytanych stanowily tylko lektury z okresu wojennego-bo to mnie fascynowalo a reszte olalam., -czuytajac opracowania i problematyke dowiedzialamsoie wiecej niz gdybym czytala lekture a i czasu multum zaoszcedzilam:) matura pisemna-5, ustna 5. :) jakies pytania?

Gość uczennica1992
łatwo wam mowic, nie tylko z polskiego musze sie uczyc i odrabiac prace domowe, ze wszystkich przedmiotow cos jest zadane i mi nie starcza czasu poprostu śleczec nad jednym glupim zadaniem z polskiego.

Gość wrodtota
uczennico nikt Ci nie chce na złość robić. Ale wszyscy przechodziliśmy przez etap szkoły. I też pisaliśmy maturę i też mieliśmy na głowie nie tylko język polski i lektury. Dopiero początek roku szkolnego, a Ty już nie dajesz sobie rady z natłokiem prac domowych i zadań. No to współczuję potem. Czas w liceum to błogi czas. Zobaczysz ile nauki czeka Cię na studiach. Jednak musisz sama do tego dojść. Sama musisz odpowiedzieć na rożne pytania żeby je zrozumieć. I żebyś poradziła sobie z maturą.

Gość wrodtota
"ja nie dpowiem na to pytanie poniewaz nie czytaklam zbrodni i kary -oczywiscie lekture znalam,musialam ale,korzytslam chyba z jakiegos opracowania. nie pamietam to bylo prawie 10 lat temu. a nie czytalamlektury poniewaz woiolalam tswoj czasposwiecic rzeczomktore naprawdemnie interesowaly azezdawalam na bardzomciezki kierunek musialam bardzo duzo sie uczyc. bilans jest taki zezez lektur szkolnych 100 procent przeczytanych stanowily tylko lektury z okresu wojennego-bo to mnie fascynowalo a reszte olalam., -czuytajac opracowania i problematyke dowiedzialamsoie wiecej niz gdybym czytala lekture a i czasu multum zaoszcedzilam matura pisemna-5, ustna 5. jakies pytania?" Właśnie to jest to o czym mówiłam.. czytanie książek, lektur pomaga nam w pisaniu, formułowaniu naszych wypowiedzi. Właśnie widać, że z książkami nie miałaś zbyt wiele do czynienia. A szkoda.

wierzaca, doswiadczajaca- z mojej strony żadnych pytań. O cwaniactwo i ślizganie się pytać nie muszę:)

Gość uczennica1992
szukam i szukam i nic nie ma :/ juz opadam z sil...

Gość uczennica1992
niestety to nic nie da, ale dzieki