Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lech free pije sobie o

co na śniadanie i kolację dla roczniaka , no co?

Polecane posty

Gość lech free pije sobie o

bo mi pomysłów brak;/ cukinia, jogurt kanapki parówka pomidor kaszka płatki owsiane+owoce co jeszcze, co? bez jajka prosze bo mamy uczulnie na jajo o!

Gość fbzf
makaron na mleku:P

Gość malinkaaaaaaaaa
serek wiejski polecam z bułeczką

Gość moje je tylko kaszę
manną :)

Gość może być np
budyń kisiel ryż na mleku

na śniadanie z reguły je kaszkę owocową i podobnie kończymy dzień. Większe pole do popisu mam z obiadami i posiłkami między tymi głównymi. Generalnie je wszystko; dziś gulasz z królika na obiad, na drugie śniadanie jajecznica z pomidorami, na podwieczorek banan z danonkiem. W życiu nie dałabym parówki :)

Gość kataszka maszka
czy kaszę mannę gotujecie na mleku z kartonika czy na mleku modyfikowanym?? ogónie widzę, że raczej nic małemu nie ma po jogurtach i serkach choć nie bardzo za nimi przepada, ale może kaszkę by moją zjadł bo kupnych nie chce bo za słodkie ja daję małemu parówki z cielęciny lub z szynki. nie kupujemy tych tanich, bo one to nawet koło mięsa nie leżały tylko lepiej mniej a lepszych. na śniadanie to różnie wcina, ale musi być treściwie:) może być nawet zupa byle gęsta i z mięchem:) musli fuj, bo nie ma mięcha. jajo, bułeczka, warzywa, parówki, zupka. nasz mały zajada prawie to samo co my, tyle że staram mu się nie solić, a jeśli to minimalnie no i za słodkim odpada, czyli serki i jogurty nie bardzo. czasem takie naturalne zje, ale to rzadkość i raczej z owocami.

Gość Elvira}}}}
Codziennie na śniadanie podaję swojemu urwisowi miseczkę łakoci... W zależności od pory roku... Płatki owsiane z kaszą jaglaną gotowane na wodzie z dodatkiem przypraw, bakalii,miodu, owoców... Słucham również głosu dziecka i podaję jeszcze to, co lubi... Nie podaję żadnych parówek!!! Nawet na żądanie dziecka! W moim domu nie ma miejsca na parówki!!! A reszta dość urozmaicona, pasta z ryby wędzonej lub jajeczna na kanapce. Mój maluch uwielbia pastę z bobu... ew, plater poledwicy z pomidorem, ogórkiem, szczypiorem...

Gość ja gotuję mannę na mleku
filtrowanym robiko - takim w szklanej butelce :) a daję 3 łyżeczki manny na niepełna szklankę... często mu daję w różnych wersjach - dziś z żółtkiem jadł, czasem wrzucam kostkę czekolady zamiast cukru, czasem daję mu kaszkę z musem jabłkowym na zimno.... czasem robię mu też owsiankę - ale za nią nie przepada - staram się mu dawać duzo rzeczy mlecznych, bo juz nie pije mleka z butli... a poza tym je wszystko to co my, wczoraj na kolację jadł kiełbaskę na gorąco z chlebkiem i ogórkiem kiszonym np. ...lubi róznego rodzaju kanapki - z szyneczką, pieczonym mięskiem, serem, uwielbia ogórki w każdej postaci, fasolkę szparagową, rybę wędzoną.... chętnie je jogurty - ale to raczej na przekąskę... czasem robię naleśniki.... parówek nie daję

Gość Elvira}}}}
Owsianka dla mojego malucha [dla mnie porcja również czasami zostanie] Na 1 litr wody 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki kaszy jaglanej szczypta soli - to wszystko gotować ok 30 min. Dodać trochę masła, bakalie, sok z cytryny, odrobinę miodu i przyprawy - zimą zawsze dodaję odrobinę imbiru - rozgrzewa organizm... Latem i jesienią zamiast cytryny dodaję starkowane jabłko... To jeszcze ok 10 min pogotować! Mam 3 dzieci, ale nie wiem, co to są przeziębienia... Do kanapek podaję drobno posiekany czosnek.

Gość parappapa
a ja daję parówki raz w tygodniu i będę dawać :) bardziej drażni mnie podgrzewanie dziecku jedzenia w mikrofali niż podanie mu gotowanej parówki...

Gość kijevna
ugotowane krewetki wrzucic na masło, dodać trochę czosnku rozgniecionego i posiekanej pietruszki - moje dziecko przepada, a na kolację warto podac coś o konsystencji zupy - będzie lepiej spało - może np. krem z brokuła?

Gość Elvira}}}}
Pasta z bobu, zamiast bobu można użyć fasoli... Ugotowany bób zmiksować, dodać ząbek roztartego czosnku, pieprz, sól, i łyżkę majonezu. Dodać sporo usiekanego szczypiorku... Czasami jeszcze coś można dorzucić, np. kapary, choćby z naszej rodzimej nasturcji... Pycha!

Gość kapary
są ohydne i sama ich nie tykam a co dopiero dziecku dawać to świństwo :O poza tym łyżkę majonezu na jeden posiłek dla roczniaka??? samo zdrowie...:O to już lepiej dać tę parówkę :O

Gość parówkowa dama
Lepiej podać dziecku kawałek upieczonego mięska... Parówki, to zmielone części wszelkich odpadów masarniczych, zmielone do tego stopnia, że nie da się już tam nic oddzielić... parówki to zmielone kości, skóry,tłuszcze, i wszystko to, co już nie można nigdzie zużyć! Dorośli niech jedzą, na zdrowie. Ale po co dzieciatka tym scierwem karmić? Zapoznaj się z technologią produkcji parówek... Do geby ich nie wezmę, a dziecku podać? Pracuję w zakładzie produkującym...

Gość bób fasola czosnek i majonez
kurdę głupie baby ja mam 30 lat i czasami mam problemy z żołądkiem po tym a co dopiero roczne dziecko czytać mi się nie chce

Gość Elvira}}}}
Kapary przygotowane własnoręcznie z nasturcji!!!! Takich kwiatków rosnących w wielu ogródkach... A łyżka majonezu dla 5 osobowej rodziny nie zaszkodzi maluchowi. Staram się zachować rozsądek, przy 3 dzieci i pracy zawodowej mam co robić... Również dania staram się przygotowywać pod katem wszystkich... Szkopuł w tym, że dla 2 dzieci idących do szkoły śniadania w większości przygotowuje mąż. Ja jeszcze sobie mogę z najmłodszym członkiem rodziny pospać... Zarabianiem na chleb zajmuję sie w godzinach wieczornych, wtedy, kiedy .... % Polek zasiada przed telewizory, aby obejrzeć serialek. Wszystko co Matka Natura daje nam, staram się wykorzystać... Parówek nigdy dzieciom nie podaje, chyba, że w pobliżu Mc Donalda znajdziemy się, na szczęście to zdarza się maksimum 2 razy w roku.

Gość Elvira}}}}
bób fasola czosnek i majonez kurdę głupie baby ja mam 30 lat i czasami mam problemy z żołądkiem po tym a co dopiero roczne dziecko czytać mi się nie chce No i dlatego właśnie masz problemy...

Gość bób fasola czosnek i majonez
nie rozumiem odpowiedzi ale nie ważne, po co ta litania co i kiedy robisz ja też a się nie chwalę, pytanie było inne..

Gość a co z mlekiem
zauważyłam, że dzieci mojej bratowej nie piją mleka. Nie lubią, a ona ich nie zmusza. Są zdrowe, nie imają się ich żadne przeziębienia i tak już od 4 lat. Nawet 7 miesięczne bliżniaki są okazami zdrowia, ale kiedyś to wyjdzie. Nie wyobrażam sobie, aby moja córka nie wypiła rano szklanki mleka. Jest to dla niej istna tortura, ale to dla jej zdrowia.

mleko mozna z powodzeniem zastapic serami, jogurtami.. nie trzeba pic mleka w stanie cieklym zeby dostarczyc odpowiedniej ilosci wapnia i bialka. czytalam ze dziecko do 3 roku zycia powinno pic 2 szkalnki mleka dziennie albo zastapic te 2 szklanki 2 porcjami przetworow mlecznych.

Gość kijevna
zdesperowana - krewetki - najprostsze w przygotowaniu i błyskawiczne (i zdrowe!), wcale nie wymyślne - potrawa została w menu po diecie eliminacyjnej... oczywiście daję tosty, kanapki, ale z czasem dziecko może miec dość - to samo codziennie - o to chyba chodziło autorce posta? o pomysły?

Gość mama 13 miesięcznej Asi
Mleka nie podaję, nabiał w niewielkich ilościach, łyżeczka twarogu, śmietany od czasu do czasu... Co podaję... wszelkiego rodzaju płatki, kasze na wodzie , na słodko i na ostrzejszy sposób. Ażeby to nie było mdłe dodaję również mnóstwo dodatków. Oboje z mężem uwielbiamy czosnek, staramy się jeść go codziennie i nasze dziecko też to uwielbia! Ulubione śniadaniowe danie młodego - tost z czosnkiem posmarowany musztardą, najchętniej do tego jeszcze ogórek małosolny.

ja nie mam nic przeciwko krewetkom, sama je bardzo lubie, ale nie na sniadanie. na sniadanie ma byc lekko i przyjemnie - cos swiezego, albo platki, albo tosty albo kanapki, czasem jak mnie najdzie to zrobie kaszke manna z sokiem.. obiad prosze bardzo mozna wymyslac, chociaz ja tam dawalam i daje to co my jemy i tyle - szkoda mi czasu na gotowanie kazdemu z osobna.

Gość Wiśka bez Miśka
Sama ciekawa jestem jak to jest z mlekiem... Moje córki nie chcą mleka, jogurtów, ser od wielkiego dzwonu raz na pól roku skubna, w zapiekance. Mają po 13 lat, są zdrowe, wysportowane, wszystkie badania wskazuja na znakomity stan zdrowia. Na zgrupowaniach również nikt ich do mleka nie zacheca, ba, mleko nie jest wskazane. Nigdy ich nie zmuszałam, ale nie myslałam, ze mleko i nabiał może być wrogiem...

Gość kijevna
wojna krewetkowa hehe zdesperowana - krewetki w tej wersji są lżejsze i zdrowsze niż kanapka z szynką i pomidorem np. poza tym nie ma jednego sposobu żywienia odpowiedniego dla wszystkich dzieci, więc już skończmy tą dyskusję, bo udowadnianie, że moja racja jest mojsza niż twoja mnie nudzi

ja praktycznie wszystkie przepisy dla dziecka biorę ze strony www.osesek.pl - jest tam wszystko; danie mięsne, bezmięsne, desery, kanapki..... Czy Wy kiedykolwiek czytałyście skład parówek, ktore podajecie dziecku?? Oprócz tego, że to same zmielone odpady to nafaszerowane konserwantami i ulepszaczami. Nawet dla dla dzieci! osobiście nawet sama nie jem, bo się boję.