Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzidziulka

Kiedy powiedziałyście pracodawcy o ciąży i jak zareagował.

Polecane posty

Gość dzidziulka

Witajcie dziewczyny. Liczę na Waszą pomoc, że coś mi podpowiecie i doradzicie. Mam umowę na okres próbny do końca września- umowa na 3 mc. Za tydzień będę w czwartym miesiącu ciąży.Mam dylemat, czy dać teraz zaświadczenie,że jestem w ciąży czy zaryzykować i poczekać na kolejną umowę. Bo jeśli dam teraz to z dniem porodu automatycznie rozwiązuje mi sie umowa o pracę. Jeśli zaryzykuje i dam zaśw. gdy przedłużą mi umowę to wyczytałam, że należy mi sie jeszcze urlop macierzyński i mogę wrócić do pracy po urlopie. Ogólnie chodzi mi o to, że nie wiem jakie byłyby konsekwencje, gdyby pracodawca dał mi teraz wypowiedzenie nie chcąc dać mi już umowy po tej próbnej, a ja jemu dopiero zaśw o ciązy. Czy wtedy też jestem chroniona mimo,że on dając mi wypowiedzenie nie wiedział o ciąży? Jak było (jest) w Waszym przypadku. Z góry dziękuję za wszystkie wpisy. Pozdrawiam.

Gość dzidziulka
up

Gość dzidziulka
up

Gość obojetnie czy dasz teraz
swojemu pracodawcy zaświadczenie o ciąży czy później, to ten ma obowiązek przedłużyć z Tobą umowę o pracę gdyż jesteś chroniona prawem!! Wiem o tym, bo jestem pracodawcą i mam pracownicę, która jest w ciąży i już mi o tym powiedziała, ale jeszcze nie przyniosła żadnego zaświadczenia. Ona również jest aktualnie na okresie próbnym. Pracodawca jedyne co nie musi, to udzielić Tobie urlopu wychowawczego lub może Ciebie zwolnić kiedy z wrócisz z wychowawczego.

Gość dzidziulka
up

Gość dzidziulka
Dziekuję za odpowiedź. Zależy mi na tej pracy i chcę normalnie pracować gdy dostanę umowe po okresie próbnym. Obawiam sie tylko, że jeśli pracodawca pierwszy da mi wypowiedzenie po okresie próbnym to wtedy moje zaśw nie będzie sie liczyć, bo skoro nie wiedział że jestem w ciąży to może ma prawo mnie zwolnić?

Gość dzidziulka
up

Gość Nie ma takiego prawa
i musi przedłużyć z Tobą umowę tak jak napisałam powyżej.

taaa musi pzredluzyc ale do dnia porodu :D a nie na czas nieokreslony :P a poza tym jak nie da ci umowy po 3mcach to twoja ciaza niewiele ma do rzeczy zostaniesz bez roboty, bo umowa nie bedzie rozwiazana tylko wygasnie, najkorzystniej byloby czekac do pazdziernika i dostac umowe na czas nieokreslony ale nigdy nie amsz pewnosci czy ja dostaniesz wogole i jaka :D

Gość mysza mylisz sie
jesli wygasa pozniej niz przed zakonczeniem 3 miesiaca ciazy to jest automatycznie przedluzana do dnia porodu ja bym zaczekala,moze Ci dadza na czas nieokreslony, a jak nie to wtedypolozyszim papier i tyle

Gość nie badz taka do przodu
bo ci tylu braknie. Moze zwolnic wystarczy zrobic wyimaginowane masowe zwolnienie :P pozniej tych niby zwolnionych zatrudnia z powrotem a ciebie nie, i w dupie twoje prawo :D

Gość dzidziulka
up