Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vgbnhjmkl

Latem ubierać się na jasno, zimą na ciemno - jakie to prawo fizyki?

Polecane posty

Gość vgbnhjmkl

Dwóch chłopców poszło na podwórko. Jeden założył białą koszulę, drugi czarną. Świeciło słońce. Ten w czarnej strasznie się spocił, zaś ten w białej dygotał z zimna. Ja znam tą zasadę, ale jak to fachowo wyjaśnić bratu z 3 kl;asy podstawówki? Albo ma jeszcze takie zadanie: tata przeprowadził dla dzieci doświadczenie, ustawili na parapecie dwie filiżanki z wodą: filiżanki były koloru białego jedna i czarnego druga. Z jednej po parapecie lała się ciepła woda już po chwili - z której? No wiadomo, że z czarnej. Ale jak to wyjaśnić mu? Coś z tym skupianiem promieni słonecznych? Osioł jestem, a nie wiem.

Gość nie wiem prawo jakie kojarzę

Gość biel odbija,czerń przyciąga

Prawa doświadczalne promieniowania cieplnego: Kirchhoffa, Stefana-Boltzmanna i prawo przesunięć Wiena.

Gość volvoi
plus teoria ciała doskonale czarnego

Gość vgbnhjmkl
To też wiem, z tym przyciąganiem/skupianiem promieni słonecznych na czarnym i z rozpraszaniem przez biel ale jak ja mam to fachowo mu wytlumaczyc? On jest bystrzak, to mu nie wystarczy

Gość vgbnhjmkl
Już to googluję ;)

Możesz mu to wytłumaczyć na przykładzie właśnie ciała doskonale czarnego. Myślę, że podręcznik od fizyki/wikipedia powinny dać odpowiedź, a jeśli nie, to mogę za parę minut tu to przekazać.

Gość vgbnhjmkl
Fajnie, gdyby to nie sprawiło problemu, poproszę. Wskoczę jeszcze na wikipedię, ale będę ogromnie wdzięczna za Twój komentarz.

Na przykładzie ciała doskonale czarnego: Wyobraź sobie taki model zbiornika, że jego ścianki mają od wewnątrz dużą zdolność absorpcyjną, czyli pochłaniającą. Teraz w tym zbiorniku wycinamy mały otwór, przez który wpadnie z zewnątrz promień światła. Po kilku kolejnych odbiciach promień ten po porostu zostanie całkowicie pochłonięty. Czyli powierzchnia tego otworu jest ciałem doskonale czarnym. Stąd wynika, że promieniowanie oczywiście niesie ze sobą pewną energię, która przez takie ciało zostaje pochłonięta i przez to jego temperatura się podniesie. Bo musisz też sobie zdać sprawę z tego, czym tak naprawdę jest temperatura - średnia energia kinetyczna ruchu drgań wszystkich cząsteczek tworzących dany układ (czyli nasze ścianki zbiornika). Oczywiście ciało doskonale czarne jest jakimś tam wymysłem i zbliżone do niego są np. sadza czy czarny aksamit. A co z białymi "rzeczami'? Otóż one mają zdecydowanie mniejsze własności absorpcyjne. Dlatego mówiąc prosto: pochłaniają mniej energii.

Gość vgbnhjmkl
Fajnie, bardzo Ci dziękuję, bardzo! Mniej więcej to znlazłam na wikipedii, ale teraz już czuję się pewneij z tym, co wiem. Jesteś bardzo życzliwa/y. Jeszcze raz wielkie dziękwszystkim wypowiadającym się i życzę spokojnej nocy 🖐️

Nie ma za co :) Wczoraj miałam akurat egzamin z fizyki, więc mam to na świeżo ;) Dobranoc :)

Gość dgfbxfds
to się nazywa albedo