Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shadowhunter boy

w jakim wieku zaczyna sie schizofrenia? jakie są pierwsze objawy?

Polecane posty

Gość shadowhunter boy

Czytałem o ogólnych objawach, ale chodzi mi o te najwcześniejsze... I w jakim wieku? Od dziecka, czy u nastolatka? Może ma ktoś osobę z tą chorobą w rodzinie?

Gość magggy32
nie ma reguły, ale wiem jedno jak się ma schize to się człowiek nie zastanawia jakie są objawy ;) więc chill out ciebie to nie dotyczy

Gość shadowhunter boy
Tak myślisz? Sam nie wiem, od niedawna czuję, że dzieje się ze mną coś nie tak. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale bardzo się zmieniłem, osoby z mojej rodziny również to zauważyły. Ostatnio kompletnie izoluje się od innych, świat wydaje mi się jakiś dziwnie nierealny. Bez przerwy wyobrażam sobie, że jestem kimś zupełnie innym (zazwyczaj jakąś fikcyjną postacią) i staram się tak zachowywać. Wiem, że to dziwne i głupie, ale nie mam pojęcia skąd mi się to wzięło. Dodatkowo, mogę coś mówić, a za chwilę zapominam co powiedziałem. Za łatwo się stresuje, nie mogę spać albo często się budzę, bez przerwy kręcę się próbując zasnąć, i stale odwracam się za siebie, bo wydaje mi się, że ktoś stoi obok. Często zmienia mi się nastrój, nieadekwatnie do sytuacji, bardzo często mam poczucie pustki, jakieś lęki, przygnębienie... Ostatnio zacząłem sporadycznie brać leki uspokajające, w sytuacjach gdy czeka mnie np. jakaś ważna rozmowa, bo tak bardzo się denerwuję. Nie wiem już co to może być.