Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kreda

Złamanie regulaminu na stronie, każą mi płacić karę?!

Polecane posty

Spotkała mnie dość dziwna i niemiła sytuacja. Umieściłam ogłoszenie na pewnym portalu (na razie nie ważne jakim). Mój błąd był taki że nie przeczytałam regulaminu. Zamieściłam kilka ogłoszeń o tej samej treści w różnych kategoriach. No i przyszedł do mnie mail z tej strony o takiej treści: "UWAGA! Zlamali Panstwo regulamin zamieszczania ogloszen darmowych! Zgodnie z regulaminem, ktory Panstwo zatwierdzili, za kazde ogloszenie tego typu zamieszczone na Pajeczynie zgodzili sie Panstwo zaplacic kare 5000zl! W przypadku kolejnego nieprzestrzegania regulaminu, rozpoczniemy windykacje zaplaty. Pozdrawiamy i zapraszamy do korzystania z ... zgodnie z regulaminem, Biuro Obslugi Klienta" Co o tym myśleć? Pierwszy raz w życiu z czymś takim się spotykam. Muszę się obawiać zapłaty tej kary? Dla mnie to jest jakaś chora sytuacja :o

Witam! Nie dawno spotkała mnie nie miła sytuacja. A mianowicie zamieściłam ogłoszenie dot. pracy na portalu z bezpłatnymi ogłoszeniami. Nie przeczytałam dokładnie regulaminu.. i tu mój błąd. Chwilę po zamieszczeniu ogłoszenia, przyszedł mail od administratora serwisu o złamaniu zasad regulaminu i karze równej 5000 zł. W dalszej części maila było napisane: "W przypadku kolejnego nieprzestrzegania regulaminu, rozpoczniemy windykacje zaplaty." I tu moje pytanie.. Czy mam się czego bać? Czy jest to narazie tylko upomnienie, czy już będę musiała zapłacić? I jeżeli jednak będę musiała, to jak z tego wybrnąć? I czy w ogóle zgodny z prawem jest fakt, że za złamanie regulaminu trzeba płacić karę pieniężną i to jeszcze takiej wysokości? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Post z forumprane.org z dnia 03-11-2009, godziny 10:49

I odpowiedź z tegoż forum z dnia 03-11-2009, godziny 13:42 Najpierw przeczytaj co dokładnie regulamin w kwestii tej kary pieniężnej stanowi. Jeżeli zgodziłaś się na warunki określone w regulaminie to jak najbardziej możesz ponieść konsekwencje z tym związane. Należy jednak zastanowić się czy administrator ma dostatecznie dużo danych by stwierdzić, że to Ty akurat zaakceptowałaś warunki regulaminu, i że to potwierdzenie jest wiarygodne, na tyle by rodziło odpowiedzialność cywilną. W moim przekonaniu taką gwarancję daje jedynie tzw. podpis elektroniczny.

Aha, czyli nie ja pierwsza mam ten problem... Z treści maila od nich wynika że jest to na razie upomnienie. Sama nie wiem czy się bać czy to olać. Jedno jest pewne, już nigdy na tym portalu żadnego ogłoszenia nie zamieszczę.

Gość ej ludzie co wy gadacie
przeczytaj jeszcze raz dokładnie i ze zrozumieniem co ci napisali, potem weź koło, pierdolnij się w czoło i pomyśl. to nie boli, odpowiedź masz w piśmie od nich i nie zaśmiecaj forum takimi głupimi postami.

Gość ej ludzie co wy gadacie
a ty jesteś naprawdę taka tępa? piszesz że nie powiesz jaki serwis a zaraz piszesz że pajęczyna 😴

Gość Calilnda99
czyzby gumtree?? ja tam kilka razy łamałam

Gość Calilnda99
a nie jakaś pajęczyna///cóż regulaminy są po to by je łamać :)

Gość gierwazy
Moim zdaniem to jakaś ściema i wyłudzanie kasy od naiwniaków. Niby jak oni by mogli cie teraz wytropić? No chyba że podałaś tam swoje dane osobiste i kontaktowe. Poza tym z tego emaila wynika że dostałaś upomnienie i narazie nie masz się czego bać. Zresztą IMO i tak nie masz się czym martwić.

Gość Calilnda99
Zamieszczający Ogłoszenie godzi się zapłacić odszkodowanie dla Pajęczyna, Co. w wysokości 5000zl (słownie, pięć tysięcy złotych) lub $2000 (słownie, dwa tysiące USD) za umieszczenie każdego ogłoszenia lub wypowiedzi, które naruszy prywatność lub godność osobistą osób trzecich, naruszy prawa autorskie, patentowe, zniesławi, będzie dyskryminowało lub naruszy inne prawa jakiejkolwiek osoby fizycznej bądź podmiotu. Taką samą karę godzi się zapłacić użytkownik, który wbrew zakazom, zamieszcza ogłoszenia standardowe lub wypowiedzi związane z pracą w internecie (wysyłanie/odbieranie emaili, klikanie w banery, piramidy internetowe itp.), standardowe ogłoszenia lub wypowiedzi reklamujące inne serwisy internetowe o charakterze komercyjnym lub spamuje/zaśmieca Pajęczynę umieszczając to samo ogłoszenie lub wypowiedź wielokrotnie. to bedziesz płacić :(

Nie podałam tam żadnych danych osobowych. Wpisałam tylko nicka i adres mailowy.

Gość gierwazy
Niby jak bedzie placic? Wogóle nie wiem z czego ty problem robisz. W mailu masz jasno napisane 'W przypadku kolejnego nieprzestrzegania regulaminu, rozpoczniemy windykacje zaplaty.' Czyli jak jeszcze raz zlamiesz regulamin to cie moga przyszpilić. Ja bym to olał i na wszelki wypadek nie udzielał się już na tej stronce :p

To chyba provo, nie raz dublowalam swoje ogloszenia na pajeczynie i nigdy mi takie cos nie przychodzilo, tylko powiadomienia, ze usuneli wszystkie ogloszenia w zwiazku z tym, ze dodalam kilka takich samych. :classic_cool:

Prowo jak chooj. Kawalek regulaminy: "2.1 Zasady zamieszczania ogłoszeń standardowych * Ogłoszenia standardowe umieszcza się nieodpłatnie. * Każde ogłoszenie standardowe lub wypowiedź zamieszczone na Pajęczynie musi zawierać jedną ofertę, nie może być zbiorem wielu ofert (np. wiele ofert pracy w jednym ogłoszeniu) i może być zamieszczone tylko w kategorii i regionie zgodnej z treścią ogłoszenia/wypowiedzi i daną ofertą. * Ogłoszenia standardowe i wypowiedzi mogą znajdować się tylko w regionie, którego dotyczy oferta! Przykład: Oferty dotyczące Anglii mogą znajdować się tylko w dziale Anglia. Oferty dotyczące Poznania tylko w dziale Poznań, itd. * Występuje zakaz umieszczania tego samego ogłoszenia standardowego i tej samej wypowiedzi wielokrotnie czyt. spamowanie/zaśmiecanie Pajęczyny. * Pajeczyna.pl zastrzega sobie prawo usunięcia lub zmiany ogłoszenia standardowego lub standardowego wyróżnionego, jeżeli nie będzie ono spełniać wymagań niniejszego regulaminu, którego znajomość użytkownik potwierdza przy zamieszczaniu ogłoszenia. * Ogłoszenia w wielu miastach można zamieszczać tylko poprzez wykupienie ogłoszenia sponsorowanego." Nie ma nic o zadnych roszczeniu opat z związku ze spamem, wiec nie udalo Ci sie. 😭:classic_cool:🖐️

No niestety nie jest to prowokacja, bo właśnie znalazłam w internecie wypowiedzi paru innych osób, które miały z tym portalem ten sam problem. Chyba się trochę uspokoiłam ;)

Gość gierwazy
Ten regulamin to chyba ktos na kolanie pisal. Bo dlaczego akurat 5 tys a nie 10, albo 20? A co do scigania no to teoretycznie by mogli po IP komputera dojsc. Tyle ze jak pisalem w tym przypadku nie ma wogole tematu, bo oni nie pisza nic o tym ze kolezanka ma placic. Jest tylko ostrzezenie.

Na pewno nie chodzi o treść mojego ogłoszenia, bo nie było w nim niczego złego. Po prostu zamieściłam to samo ogłoszenie w dwóch różnych działach i chyba dlatego się przyczepili. Tylko dziwi mnie to, że nie podali właśnie przyczyny jakoby złamania przeze mnie regulaminu. Poza tym nie raz już zamieszczałam tam swoje ogłoszenia i nigdy takich maili nie dostawałam. Czytam właśnie na innym forum że inne osoby też miały ten problem i chyba to faktycznie jest jakaś ściema. No i oczywiście zdaję sobie sprawę że to jest upomnienie, mimo wszystko trochę się zestresowałam :)

Gość arnold.d
Mogą Cię cmoknąć :) Poproś od razu o numer konta do przelewu, ciekawe co napiszą ;) Jak nie podawałaś żadnych danych to nie ma podstawy prawnej żeby w jakikolwiek sposób wyegzekwować zapłatę. Żeby coś takiego przeszło musiałby być podpis elektroniczny. Po nicku czy mailu to ludzi nie ścigają.

Gość "miloscikpajenczynypl
tez takie cos dostalem tej tresci, napisalem im ze moga mnie cos tego, oczywiscie kolejnych ogloszen na owym portalu nie zamieszczalem, wiec kolejnego zlamania regulaminu nie ma, jednak te slowa kogos tak wkurzyly ze jestem juz scigany przez fbi kgb mafie ruska kubanska sycylijska albanska a takze przez smerfy i misia uszatka

Gość Gregor NS
Bezczelny i wiesniacki serwis www.pajeczyna.pl Pisze rownież odnosnie serwisu www.pajęczyna.pl. Rowniez otrzymalem wiadomosc o tym ze zlamalem regulamin w zwiazku z tym otrzymalem ostrzezenie. Wiadomosc sprzed roku czasu dawno juz nieaktualna. Niestety ten zalosny serwis nie posiada panelu zarzadzania a wiec nie mozna sie tam zalogowac a co za tym idzie usunac ogloszenia. Wiec kto moze to usunac?? Pajeczyna!! Ale oni zamiast usuwac przestarzale ogloszenia wola rozsylac ostrzezenia. Chcialem sprawe wyjasnic, dowiedziec sie w jaki sposob zlamalem regulaminb napisalem do nich. W odpowiedzi otrzymalem nastepny list z pogrozkami i pouczeniami napisany w sposob bezczelny i nieprofesjonalny. Nawet smiem domniemac ze to jest jakis wal mi ktos sie podszywa pod nich. Ja do nich Wasz serwis, prosze Pana a Ci do mnie na tyczki. Ogolnie olalem sprawe i tyle ale zniechcecilo mnie to do nie korzystania wiecej z pseudo serwisu ogloszeniowego pajeczyna.pl i wszystkim szczerze odradzam!!

Gość ala123!
Witam ja też niestety znalazałm taki sam mail,. z takim ostrzezeniem , chodziło pewnie o zdublowanie ogłoszenia bo to drugie usuneli, jednak ciśnienie mi wzrosło odnośnie tej kary 5 tys ze jak jeszcze raz złamę regulamin to rozpoczna działania windykacyjne, jestem mocno zdenerwowana , mam nadzieje ze nic z tego nie bedzie :(((((((

Gość Pajeczynka
No to powiem Wam, że mnie nastraszyła pajęczynka, hahaha Napisali mi upomnienie jak koleżance wyżej, więc grzecznie odpowiedziałem, żeby zaczęli windykować swoje tyłki. Po tym dostałem e-maila, że moja sprawa jest zgłoszona na policje, do prokuratury oraz firma windykacyjna wejdzie mi na konto bankowe za 2-3 tygodnie. I TU UWAGA! Wychodzi na to, że niejaka pajęczyna ma wtyki na całym świecie, ponieważ ja nie zamieszczam ogłoszeń z Polski, podaje kompletnie fikcyjne dane. Tak więc pajeczyna jakoś zdołała dobrać się do moich prawdziwych danych (poprzez ustalenie adresu IP z karty w tablecie typu Płać ile korzystasz - nie abonament) i wystawiają mi miedzynarodowy windykacyjny list gonczy! Jestem wniebowziety. Ja za to jutro zglaszam sprawę do komisji etyki i obrony praw konsumenta EU, ponieważ takie zapisy w regulaminie są niezgodne z prawem Unii Europejskiej. Kazda osoba, która dala sie w to wmanewrowac moze ubiegac sie o zwrot wplaconych pieniedzy wraz z odsetkami i odszkodowaniem. Pozdrawiam Wszystkich PS. nie macie się co bać tej pseudo strony ;-)

Gość justynkasaga
Uwaga na ten portal pajeczyna.pl sa to oszuści i naciągacze dodacie ogłoszenie i na drugi dzien dostaniecie od nich maila że macie do zapłacenia 5000zł kary za potwierdzenie że zgodziliście sie na to..kto został już takiego maila niech pisze na tego justynkasaga@interia.pl zbieramy osoby poszkodowane przez pajeczyna.pl szykujemy pozew zbiorowy za wyłudzanie i zastraszanie,oraz gnebienie psychiczne