Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xsxsx

Zapomniana tabletka

Polecane posty

Gość xsxsx

Witam! Od 9 miesiecy biorę Microgynon 21, cały czas uważałam i nigdy nie zdarzyło mi się zapomnieć tabletki, niestety musiał być ten pierwszy raz i zapomniałam wziąć tabletki- a ulotkę wyrzuciłam ;/ Biorę tabletki o 17., zapomnianą tabletkę wzięłam o 12., była to siódma tabletka- co mam zrobić? Czy istnieje możliwość, że nie muszę używać dodatkowych zabezpieczeń? Będę wdzięczna za pomoc! Serdecznie pozdrawiam!!!

Gość religijna lub nie
przez kolejne 7 dni zabezpieczaj sie jakos, wiem bo znam sie na tym

wujek google nie boli :) Pominięta 1 tabletka w 1. tygodniu Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykon¬cepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pomi¬nięcie tabletki utrzymywano stosunki sek¬sualne, jest możliwe zajście w ciążę. Należy niezwłocznie poinformować o tym lekarza. Pominięta 1 tabletka w 2. tygodniu Należy przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne zażywać o stałej porze. Skuteczność antykoncepcyjna preparatu Microgynon 21 jest zachowana i nie jest konieczne stosowanie dodatkowych metod zapobiegania ciąży. Pominięta 1 tabletka w 3. tygodniu Można wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych: 1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszyb¬ciej (nawet jeśli oznacza to jed¬noczesne przyjęcie dwóch tabletek), a preparatu Microgynon 21 jest zachowana i nie jest konieczne stosowanie dodatkowych metod zapobiegania ciąży. Pominięta 1 tabletka w 3. tygodniu. Można wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych: 1.przyjąć pominiętą tabletkę jak najszyb¬ciej (nawet jeśli oznacza to jed¬noczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej perze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi po dokończeniu drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie, 2.można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7=dniową lub krótszą przerwę (należy również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze się ten sposób postępowania, kolejne opakowanie będzie zawsze rozpoczynane w tym samym dniu tygodnia.

Gość gość
Biorę tabletki Yasminelle od 3.5 roku. 3 msc temu zapomniałam wziąć ostatnią tabletkę z blistra. Wówczas zażyłam zaległą tabletkę i rozpoczęłam kolejne opakowanie bez tygodnia przerwy. W tym msc zapomniałam zażyć 17 pigułkę, wzięłam ją dnia następnego wraz z tą bieżącą i dokończyłam opakowanie. Zrobiłam przerwę z odstawienia - obserwuję plamienia od ostatniego dnia zażywania tabletek. Dzień przed zapomnianą tabletką i dzień po jej zażyciu współżyłam bez dodatkowego zabezpieczenia. I teraz moje laickie pytanie - jak duże zagrożenie ciążą sobie zafundowałam i czy, któraś była w takiej sytuacji i nie zaszła w ciążę?