Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość norrka

Mieszkania - usterki

Polecane posty

Gość norrka

Hej, mam takie pytanie bo jestem właśnie na etapie odbierania mieszkania...no mam je odebrać za niecałe 2 miesiące i się trochę boję. Nie to, że nie ufam mojemu deweloperowi, ale tyle ile rzeczy się słyszy i jeszcze koleżanka mi nagadała, że jak ona odbierała z mężem mieszkanie to wszystko było pięknie, ale potem się okazało, ze ściany są krzywe i jeszcze miała jakiś problem z drzwiami balkonowymi mi i nie wiem co o tym wszystkim myśleć.

Gość tanna
No chyba zawsze możesz zareklamować jak będzie jakaś usterka?!

Gość reszka666
Zrób sobie listę rzeczy, które musisz sprawdzić koniecznie przy odbiorze mieszkania. Jeśli masz obawy, czy sama poradzisz sobie z odbiorem mieszkania, możesz skorzystać z usług rzeczoznawcy, ewentualnie poprosić o pomoc kogoś z rodziny albo znajomego, co zna się na tych rzeczach lub sam kiedyś odbierał mieszkanie i wie na co należy zwrócić uwagę.

Gość Heinekenn-
Możesz opłacić fachmana, ale czasem bierze kase i nic nie zauważy. Najlepiej wszystko sprawdzić samemu, ale na tym trzeba się znać! W necie był taki artykuł o odbiorze mieszkania, może jak uda mi się znaleźć to Ci wkleje tutaj, w tej chwili nie pamiętam gdzie się znajdował - poszukaj. Najlepiej bierz chłopów z rodziny z narzędziami i sprawdzajcie wszystko, jak zauważycie, że coś jest nie tak to informujecie i oni maja obowiązek naprawić (deweloper)

Gość trawis
Opcja z fachowcem chyba jest najbezpieczniejsza, bo "pan domu" nie zawsze musi się na wszystkim znać, a tak jest większa szansa, że wypatrzy feler. Od kilku znajomych też słyszałam, że mieli jakieś niedociągnięcia które natychmiast zareklamowali i żeby nie było to były mieszkanie kupowane od rożnych deweloperów.

Gość regina908
Nie tyle może być problem z wypatrzeniem feleru, co z zareklamowaniem go, dlatego lepiej wziąć z sobą rzeczoznawcę. Sprawdzić wszystkie rzeczy możesz sama, ale do wykonania pomiarów przydałaby się dodatkowa osoba. No i najważniejsze, to przekonać dewelopera, że należy dane usterki wpisać do protokołu. W praktyce to prawdopodobnie będzie wyglądać tak, że rzeczoznawca będzie mówił, co należy wpisać do protokołu, a Ty będziesz stać i przytakiwać. No, chyba że będzie tak, że nie będzie żadnych usterek.

Gość Heinekenn-
A moze przejdzmy do rzeczy, jakie przygody mieliscie z roznymi deweloperami? :) Fajnie byloby uslyszec i pochwaly i negatywy na temat firm deweloperskich i tego jak dbaja o swoich klientow :)

Gość trawis
@Heinekenn mówisz do rzeczy :) Z tym, że ja to dopiero w przyszłym roku mam zamiar kupić więc na szczęście osobiście na coś takiego się nie natknąłem, ale moi znajomi jak już mówiłem tak.

Gość reszka666
Trawis, i masz już jakąś inwestycję na oku? Zaciekawiło mnie to, bo sama się rozglądam za nowym mieszkaniem w Warszawie, ale nie znalazłam jeszcze niczego konkretnego.

Gość granaaa
Moja kuzynka odbierała mieszkanie w Warszawie od jednego z deweloperów, budujących na Pradze Południe, w tej chwili - nie pamiętam jego nazwy. Sama odbierała, bez pomocy rzeczoznawcy. Efekt jest taki, że gniazdka odpadają od ściany...no, ale oczywiście tak nie musi być, pewnie się kiepsko przygotowała na odbiór mieszkania.

Gość trawis
Ja myślę o Woli (Wawa dla niewtajemniczonych), bo tam nie długo metro powstanie, a wraz z tym wzrosną ceny mieszkań....myślę przyszłościowo. Z tego co się ogarniałem to Dolcan nie ma złej propozycji.

Gość Heinekenn-
no tak, faktycznie. opcja z mieszkaniem na woli wydaje sie atrakcyjna, a w perspektywie najblizszych lat lokalizacja bedzie zyskiwala na atrakcyjnosci w przeciwienstwie do innych warszawskich miejscowek :) sama inwestycja coz, nie wiem czy mowimy o tym samym, ale postawili tam chyba jakis apartamentowiec i wyglada calkiem niezle.

Gość KrolKarol12
No tak, sam pamietam, że pare lat temu jak tutaj mieszkałem (Wola) to nieco byłem zawiedziony, ale teraz z roku na rok Wola staje się coraz bardziej atrakcyjna i napewno warto inwestować w nieruchomości, które się tam znajdują. Już niedługo metro, ceny mieszkań automatycznie wzrosną :)

Gość Rudolfik123
No właśnie to jest to co mnie najbardziej zdziwiło. Wola dzielnica która kiedyś była jedną z najgorszych w Warszawie, teraz jest bardzo popularnym i ciekawym miejscem. Coraz lepszy jest dojazd wszędzie. Nowe sklepy, parki. Nie mogę w to uwierzyć.

Gość Heinekenn-
Heh, czasy przemysłowej Woli już dawno minęły. Fakt dziś to nowoczesna dzielnica, która nabiera znaczenia w Warszawie :) A co do samych inwestycji, Dolcan coś jeszcze buduje w Warszawie?

Gość Rudolfik123
Wiesz co, nie jestem pewny czy w samej Warszawie coś robią jeszcze ale tu masz ich stron: dolcan.com.pl i sprawdź sobie. Te informacje będą bardziej dokładne niż moje ;)

Gość lexina
Tak, wg mnie Wola jest jedną lepszych dzielnic do zamieszkania. Dojazd wszędzie bardzo dobry, bliskość centrów handlowych, jak choćby Wola Park, a porównaj np. z Białołęką...

Gość mwerna
Nie, z Białołęki też jest bardzo dobry dojazd. Poza tym dzielnica się rozbudowuje i mieszkania nie są jeszcze takie drogie. Jeśli o mnie chodzi to chciałabym mieszkać na Białołęce. Podoba mi się ta dzielnica. Jest tam dużo parków, ścieżek rowerowych i kompleksy handlowe też by się tam znalazły.

Gość Tmax
No na woli teraz przecież ma też metro, więc kursuje tam wszystko. Metro, busy i tramwaje. Raczej dojazd to nie problem ;) No i Wola cenowo jest dużo korzystniejsza niż inne dzielnice w Warszawie w tej odległości od centrum.

Gość Rolor
A wiecie może ile się czeka na odbiór mieszkania na Woli na osiedlu Skierniewicka? Bo chce kupić mieszkanie, i to byłby chyba najlepszy wybór. Tylko nie wiem ile będę czekał na odbiór a muszę wymówić umowę najmu.

Gość IFlim
W sumie to pewnie jest zależne od konkretnego mieszkania, więc najlepiej jak skontaktujesz się z nimi sam. A żeby Ci to ułatwić, tutaj masz wyszukiwarkę mieszkań dostępnych w ich ofercie. http://89.171.115.246/soe/

Gość lexina
Pewnie mwerna masz rację z tą Białołęką, że tam jest całkiem nieźle. W sumie w ostatnich latach najwięcej inwestycji mieszkniowychpowstało na Białołęce, więc o czymś to świadczy...

Gość mwerna
No, jasne że tak:) Białołęka jest cudna. Pisałam wcześniej, że chciałabym mieszkać na Białołęce, rozglądam się właśnie za dwiema inwestycjami (oczywiście z jedną do wyboru). Obie są tego samego dewelopera.

Gość Stenzin
A o które inwestycje chodzi, bo mi też się bardzo podoba Białołęka. Ale nie mogę się zdecydować co do inwestycji, tj. która ma najlepsze warunki.

Gość agULAcz
A mógłby mi ktoś dać adres tej inwestycji na Białołęce, bo szczerze mówiąc nie potrafię jej znaleźć. Mi szczerze mówiąc marzyłoby się jakieś osiedle na Rembertowie, przeglądając ofertę Dolcana bardzo mi się podobają te domki "magneta".

Gość mwerna
Jak już pisałam kilka postów wyżej, będą dwie interesujące inwestycje Dolcana; dopiero w przygotowaniu: przy ul. Kamykowej i przy ul. przy ul. Lewandów. Nie wiem sama, która okolica na Białołęce jest ciekawsza. Możesz obie sprawdzić na stronie www Dolcana.

Gość agULAcz
Ok, dzięki! Myślałam, że to już wszystko jest pobudowane i dlatego nie mogłam znaleźć. Zaraz wszystko sobie sprawdzę. :)

Gość mwerna
Nie, no niestety trzeba poczekać. Ale z drugiej strony to może i lepiej; jest więcej czasu, by rozpatrzeć różne oferty zakupu mieszkania , bo ja jeszcze do końca nie jestem zdecydowana. W przyszłym tygodniu pewnie zadzwonię do biura Dolcana, by więcej dowiedzieć się o tych inwestycjach.

Gość korfantia
Wiesz znalezienie mieszkania to teraz pestka, bo jest ich sporo ...ale papierologia związana ze zdobyciem kredytu na jego zakup to jakiś koszmar, aż się odechciewa jak sobie o tym pomyśle.

Gość agULAcz
Te inwestycje to mieszkania bezczynszowe tak? Może wiecie coś więcej na ten temat?