Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariusz1234

matematyka

Polecane posty

Gość mariusz1234

Oblicz wartość wielomianu dla podanej wartości zmiennej a)3(3x-2)^2(x+3) dla x=2/3 b)x(x-5)^2(x-1) dlax-=-1 Proszę o rozwiązanie.

Gość babcia krystyna
korzystasz ze wzorow skroconego mnozenia, wykonyjesz kolejne dzialania a na koncu podstawisz w miejsce x taka wartosc jaka jest podana albo odwrotnie - najpierw podstawiasz :)

babcia krystyna coś masz rację....choć ja do końca nie pamietam jak sie to rozwiązywało...jednak wiem że samo rozwiązanie inaczej się przedstawiało ni z piszesz

Gość babcia krystyna
rozwiazywalo sie wlasnie tak

nie...inaczej.....nie wiem czy nawet nie przyrównywało się do zera poszczególnych wyrażeń i szukało x ...należącego do przedziału....przedziały domkniete luz niedomknięte... qrrr.....zapomniałam jak to sie robi!!!....grrr

Gość babcia krystyna
w jakim celu przyrownywalo do zera? masz wielomian i trzeba policzyc jego wartosc dla danego x podstawiasz liczysz i koniec albo najpierw upraszczasz a potem podstawiasz tyle :)

to napisz tutaj jak to liczysz...może i ja sobie przypomne.... ten ^ znaczek mowi o wspólnym zbiorze...

Gość babcia krystyna
nie, ten znaczek mowi ze cos jest podniesione do potegi

nie.....to nie jest potęga....to znaczy ...i.... qrwa....żadnego matematyka nie ma na kafe?!!!!

Gość babcia krystyna
no przeciez jestem 😴

dam sobie głowę obciąć że zadanie proste ja chooj!.... czas na mnie.....ale wróce jeszcze do tych zadań...po 20..pa

Oblicz wartość wielomianu dla podanej wartości zmiennej a)3(3x-2)^2(x+3) dla x=2/3 b)x(x-5)^2(x-1) dlax-=-1 rozumiem, że pomiędzy wszystkim jest znak mnożenia tak? wtedy napewno nie będę sprowadzać wyrażenia do innej postaci tylko od razu podstawię pod x konkretną liczbę a)3(3x-2)^2(x+3) dla x=2/3 3(3 * 2/3 -2)^2 (2/3 + 3)= 3(2-2)^2 * 3 i 2/3 = 3 * 0 * 3 i 2/3 = 0 b)x(x-5)^2(x-1) dlax-=-1 -1(-1-5)^2 (-1-1)= -1(-6)^2 (-2)= -1 * 36 * (-2) = 72