Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukajacaodpowiedzi

kosciół be czy cacy

Polecane posty

Gość szukajacaodpowiedzi

Wiecie co - na codzien slucham takich wywodow. Kosciol be, ale ja jestem wierzacy. Wiec kiedys spytalam kolege z pracy - protestanta. Wierzacy? A jak sie modlisz, jak "sprawujesz" Eucharystie? No i wyszlo, ze kolega nie moze przystepowac do sakramentow, wiec cala wine zwalil na kosciol, a modlic sie moze na lace lub w lesie. Wiec draze dalej i pytam czy to robi - cisza, ale wierzacy jestem - dodaje po chwili. Wiec ja pytam - a gdzie Twoje spotkanie z Bogiem? Jesli jestes wierzacy to musi Ci zalezec, zeby czasem sie z Bogiem spotkac. Znowu cisza. Wiec juz mu mowie obrazowo. Wiesz - dla mnie to tak jak malzenstwo na odleglosc. Niby masz zone/meza, masz papier, masz obrączkę. Ale co to zmienia jesli nadal jestes sam, a ukochana osoba zyje daleko, jesli nie ma zjednoczenia cielesnego. Pomyslal i sie zasmucil. Z "wierzacymi" a nie chodzacymi do Kosciola jest podobne. To taki zwiazek z Panem Bogiem, z ktorego nic nie wynika. Niby jest miłość, ale nie ma pełnego zjednoczenia w Komunii.

Gość Alicjaaaaaa
protestantyzm do wiara która podoba się Bogu . KK to sekta

Gość to jest ładne porównanie
Myślę, że wbrew pozorów więcej jest ludzi praktykujących niewierzących niż wierzących niepraktykujących. Kontakt z Bogiem na łące czy gdzieś tam mało kto uprawia, ale rozstać się z kościołem, nie chrzcić dzieci - to już trudniejsza decyzja.