Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Umbria

umowa zlecenie a dni wolne

Polecane posty

idąc w sierpniu do pracy na umowę zlecenie już pierwszego dnia mówiłam kierownikowi że we wrzesniu będę potrzebowała 2 dni wolnego ponieważ muszę jechac z dzieckim do szpitala (jednego dnia wizyta u anastazjologa a drugiego najprawdopodobniej zabieg). Wtedy nie było problemu. Przypominałam się ze 2 razy jeszcze tego miesiąca którego zaczełam pracowac. Następnego miesiąca gdy spojrzałam w grafik okazało się że nie mam tych dni wolnych. i wtedy zaczęły się problemy bo nagle tego dnia jedna osoba jedzie na szkolenia a druga poprawia egzamin w szkole. mój problem stał się problemem w pracy choc na poczatku nie było problemu. Problem pojawił sie dokładnie w piatek a w pn i wt musze jechac do szpitala. Co mam zrobic w takowej sytuacji? w internecie przeczytałam że mając umowę zlecenie nie moge wziasc dni na zadanie

Gość ale chyba mozesz L4 na dziecko
prawda?

Gość zebereczkaaaa
na umowe zlecenie nie przysługują ci dniu urlopu na żadanie niestety;/ idz do lekarza i weź sobie L4

Gość jak dla mnie
umowa zlecenie do niczego nie zobowiązuje . Upomnij sie o wolne a jak nie to nara.

Gość zebereczkaaaa
no nie, nie zobowiązuje, ale niezobowiązuej też do tego, żeby dać wypowiedzenie wcześniej, wiećjak nie pójdzie do pracy to może w sumie juz w ogóle tam nie isc

Gość niestety ....
jak ktoś pracuje na umowe zlecenie to dla pracodawcy jest smieciem i nie ma żadnych praw wiec powodzenia!

ja i tak tam pracuję do 18 września. czy jak poszłabym na l4 to mogę je jakoś ciągnąnac na umowie zlecenie czy tez nie?

Gość zebereczkaaaa
chyba możesz, musiałabyś w KP to sprawdzić, ale chyba normalnie możesz ciągnąć to L4

Gość zebereczkaaaa
a masz wynagrodzenie godzinne?

godzinowe* jesli masz za godz. to z 3 ostatnich miesiecy srednia pensji licza i na podstawie tego za te dni wyplacaja Ci chyba tam jest 80% kasy. idz do lekarza powiedz jaka jest sytuacja, lekarze daja na dziecko L4, bo przeciez samo tam nie pojedzie ani nie zostawisz go tak po prostu...

pracuję od 7 sierpnia na umowę zlecenie do 18 września i jakbym mogła ciągnąto bym poszła do lekarza i ciągnęła jak najdłużej by się dąło. Tylko nie wiem właśnie jak to jest gdy jestem na umowie zlecenie

Gość ice4fun
niestety za l4 na zleceniu kasy nie dostaniesz albo ugodowo z szefem albo szukaj nowej pracy, miałem kiedyś umowę zlecenie 2,5 roku ani jednego dnia wolnego ani jednego l4, jak wylądowałem w szpitalu z powodu wypadku nie zapłacono mi za okres niezdolności do pracy - zgodnie z prawem pozostałe kwestie ruluje sama umowa. jeśli masz zapis o dniach wolnych (na pewno nie masz) to możesz się sądzić. AHA urlopu też nie ma.

A co jeżeli po prostu nie pojawię się w pracy? oczywiście informowałam o tych dniach. co wtedy zrobią?

Gość ice4fun
ponadto jeśli pracodawca jest złośliwy jeśli przepracujesz cały miesiąc a ostatniego dnia nie przyjdziesz do pracy tj. nie wywiążesz się z umowy czyli nie ma obowiązku wypłacić ci wynagrodzenia :( możesz się sadzić ale z powództwa cywilnego bo nie jesteś pracownikiem a on nie jest dla ciebie pracodawcą więc nie obowiązuje KODEKS PRACY bo to jest umowa zlecenie czyli on ci zleca wykonanie pracy szczegóły opisane są w umowie

Gość ice4fun
Jw umowa zlecenie nie podlega pod kodeks pracy nie ma 80% za l4 bo nie ma samego l4 nie przychodzisz - nie wywiązałaś się z realizacji umowy nie ma pieniędzy proste (niestety) ja waliłem tak 2,5 roku uzależniłem szefostwo od siebie i w odpowiednim momencie powiedziałem albo umowa na stałe albo do widzenia podpisali mi umowe przepracowałem 6 mcy i długie l4 za kare:)

Gość ice4fun
niestety nie nie odprowadza się składek przy zleceniu tylko podatek i jakieś marne składki podstawowe tak samo nie ma emerytalnych i nie liczy się w staż pracy

Gość ice4fun
Umowa zlecenie to najgorszy sposób bycia zatrudnionym, ale najlepszy dla pracodawcy

Gość ice4fun
aha i zasiłku dla bezrobotnych też nie dostaniesz nieważne czy pracowałaś 6 12 18 miesięcy to jest umowa cywilna

no to lipa straszna ja uciekam spa co wiecie :) ja jutro doczytam boziaki i tęczowych snów :)

Gość ice4fun
Ważne cechy umowy zlecenia Ważne cechy umowy zlecenia: * brak podporządkowania pracodawcy, * pracę może świadczyć nie tylko osoba fizyczna, ale i podmiot gospodarczy (firma), * nie obejmuje jej ustawowe minimum wynagrodzenia i jest ono wypłacane z dołu (czyli po wykonaniu pracy), * nie ma ograniczeń w liczbie kolejnych takich umów, * zleceniodawca nie udziela urlopu, nie wypłaca odprawy, nie płaci za czas choroby. źródło: http://www.newtrader.pl/Wazne-cechy-umowy-zlecenia,pp_8,11.php

piszcie co wiecie (nie dopisało się wyżej poniewż alt+c mi nie wchodzi)

Gość ice4fun
Dobranoc a jutro zacznij dzień od szukania pracy na umowę normalna z kodeksu pracy pozdraiwm

zastanawia mnie też co jak ja przecież informowałam pracodawcę na początku pracy o tym że będę potrzebowała wtedy dni wolnych.. nie było problemów on poinformował mnie o tym że są problemy w pt gdzie sob miałam wolną i niedz niepracująca a w pn muszę jechac do szpitala. Szczerze mówiąc zrobił mnie w bambuko a ja nie mogę się zrewanżowac ;/

a no juz szukałam w tym tyg A tak po za moimi problemami odradzam pracę w drogeri natura ;/

Gość ice4fun
dokładnie tak a to że ci obiecał no cóż nie masz tego na papierze.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Jestem wam naprawdę wdzięczna :) :*

nie mam ale też już będę wiedziała aby nie zgadzac się na umowę zlecenie i to dzięki wam :)