Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miminkaaa

czy kazda z was ma robione szczególowe usg..

Polecane posty

Gość miminkaaa

czy takie badania w ciąży są obowiązkowe...wydawało mi się ze powinny być wykonywane..jak to jest u was.. u mnie było usg na zasadzie zobaczenia tylko serduszka a tak nic poza tym ...jedynie co miałam robione szczegółowe z wymiarami i sprawdzeniem zdrowia płodu w 22tyg i to w szpitalu jak tam leżałam..a do tego czasu 35tydz mój lekarz nie chcę mi zrobić takie usg proszę go na kazdej wizycie chociażby o skierowanie ale on twierdzi że nie trzeba robić że moze pod koniec ciąży..do tego mam cukrzycę ciążową i moja diabetolog prosiłą mnie o usg z wymiarami a ja takiego nie posiadam..nie stać mnie na prywatne wizyty ale niewiedza czy maleństwo zdrowe czy nie doprowadza do stresu a do tego brak jakich kolwiek informacji jak mają się wymiary płodu... na koniec dodam ze to moja 2 ciąża i pierwsza była przez cc przez wzgląd na duze rozmiary dziecka.. jak to jest u was...

Gość miminkaaa
czy ktos jest???

Gość 45654535
e tam cię niestać -100zł kosztuje tylko wizyta

Gość tojatojatojatoaj
tak, juz mialam robione 3 USG....w tym sprawdzanie przeziernosci karu. Niedlugo ide na 3D po 20tc a potem to jeszcze nie wiem:-)

3 razy w ciągu ciąży należy ci się porządne usg z wszystkimi wymiarami dziecka, oceną wagi, przejrzeniem wszystkich narządów wewnętrznych, słuchaniem serduszka i zrobionymi przepływami a jak lekarz ci nie chce zlecić to zmień lekarza i to szybko tym bardziej że jest ta cukrzyca

miminka nawet jak chodzisz państwowo to lekarz powinien dać Ci skierowanie na USG pomiędzy 11-14 tc, później między 18-22 tc i ostatnie około 33 tc aby sprawdzić dokładnie dobrostan maluszka.

Gość miminkaaa
no wiesz jezeli ma się inne wydatki jak częste wizyty diabetologa leki w wysokości ok 100zł miesięcznie zakup igieł i pasków to mówię ci ze wydatek z rzędu min 100zł to jest juz duzo..a nie po to płacę ubezpieczenie zeby nie móc z niej dobrze korzystać..

dokładnie 3 badania usg są refundowane dla każdej ciężarnej, jeśli stan zdrowia tego wymaga to refundowana jest większa ilosć badań! więc twardo domagaj sie swoich praw, jak nie da skierowania to zmień lekarza i to szybko!!!

Gość miminkaaa
byłam w 31 tc i tydz temu w 34tc i on uważał że nie ma potrzeby jeszcze go robić nie powiem wkurzyło mnie to bo jego zdaniem takie to tylko już pod koniec ciązy i to pewnie tuż przed porodem...na tym etapie ciąży nie wiem czy się opłac zmienić lekarza ale muszę go jakoś zmusić by mi chociaż to skierowanie wydał..albo diabetologa poproszę może on będzie mógł...

a ja bym poszła do kierownika przychodni i to zgłosiła. Masz prawa to je egzekwuj

Trzecie usg (ok. 30 tyg.) nie jest już niestety refundowane przez NFZ. Dwa pierwsze (ok. 12 i ok 20 tc) owszem, jeśli posiada się skierowanie. Mnie to trzecie usg kosztowało trochę więcej niż 100 zł (250) ale mówi się trudno, są rzeczy ważne i mniej ważne... Na normalnych wizytach u lekarza prowadzącego też mam robione usg ale jego zakres i dokładność jest nieporównywalna do tych wykonywanych w ramach badań prenatalnych. Co najważniejsze, są wykonywane przez specjalistów od diagnostyki prenatalnej, na doskonałym sprzęcie, trwają z reguły długo (ok. 20-30 min), gdyż sprawdzanych i mierzonych jest mnóstwo parametrów. Rozumiem, że cię nie stać na to badanie ale może warto porozmawiać z rodzicami i teściami, żeby zrzucili się i zafundowali swojemu przyszłemu wnukowi tak ważne badanie. Z drugiej strony, jesteś już w 35tc, to trochę późno, może warto najpierw zapytać w gabinecie wykonującym takie badania czy jest jeszcze sens. pozdrawiam