Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shkljljk

Umiecie biegle mówic w obcym jezyku?

Polecane posty

Gość shkljljk

gdzie sie nauczyliscie jezyka i w jakim wieku zaczeliscie sie uczyc? ja mam 23 lata i zaczelam uczyc sie angielskiego sama ,ale nie wiem czy to ma sens

Gość tak mowie biegle po niemiecku
przyjechalam tu w wieku 14 lat uczeszczalam do szkoly niemieciej zero polakow bylo trudno szczegolnie poczatki ale teraz gladko :)

Ja od przedszkola uczę się angielskiego, w szkole miałam też niemiecki (niestety słabo mówię w tym języku), a od miesiąca uczę się hiszpańskiego :-)

Gość co to znaczy mowic
biegle? wg. mnie to biegle mowi tylko osoba, urodzona i mieszkajaca na stale w danym panstwie.

Gość gość_gość
Dla mnie to tez jest taki priorytet, chciałabym bowim umieć dobrze mówic po angielsku. Ale trzeba w takim razie coś w tym kierunku robić a nie mówić ze sie chce...

Gość MiarkaM
Dzięki Speak Upowi w miarę dobrze po angielsku. Jeszcze troszkę nauki i może będzie biegle.

Gość znam się..
Ja znam rosyjski, nawe biegle

Gość kurdybanek
znajomosc jezyków przydaje sie podczas zebrania zwłaszcza ze Rząd wysyła Polaków na żebry Najpierw powiedział, że bardziej niż na ZUS, liczy na pomoc własnych dzieci. A potem szczerze poradził Polakom, żeby szli na żebry Oprócz państwa są jeszcze organizacje społeczne, są kościoły, są ludzie dobrej woli, które pokazują, że nie jesteśmy zakładnikami tylko takiej bezdusznej maszynerii państwowej mówił wicepremier rządu i minister gospodarki Waldemar Pawlak (53 l.). To było przejęzyczenie tłumaczył swego zastępcę premier Donald Tusk (55 l.)

Gość Taka jedna Ala
mowie biegle po szwedzku, tu mieszkam, tu pracuje, tu uczeszczalam do szkoly.

Gość kornikowa3
Sama sie nad tym zastanawiałam czy rzeczywiscie wyjazd za granice jest pomocny jesli chodzi o nauke jezyka ? czy to pomaga, aby móc sie szybciej i dokładniej nauczyć języka ?

Gość outlander
Bardzo pomaga. Szczegolnie przy stalym kontakcie werbalnym werbalnym z obcokrajowcami

Gość pawwka90
A ja uważam ze tak samo jak ważny jest wyjazd za granicę tak samo kursy sa ok, i na pewno dodają nam odwagi w swobodnym porozumiewaniu sie. Dlatego ja sie zastanawiam nad kursami w Speakup a potem dopiero wyjazdem do Londynu.

Gość khjvfgyiufyuifyuifyuif
Mieszkam od 7 lat w IRL i władam swietnie angielksim, nawet irlandczycy czesto mysla ze jestem ich rodaczka.

Gość ciepla jola
od podstawowoki angielski, pisemna matura z angielskiego. angielski na studiach. ale prawdziwego angielskiego nauczylam sie w wielkiej brytanii. mialam juz dobre podstawy, wiec tylko szlifowalam wymowe. po 3 latach nie mialam juz zadnego problemu.

Ja mowie biegle po niemiecku. Jezyka uczylam sie 8 lat w szkole i mature zdalam na 2 heheh. Dopiero gdy wyjechalam do De nauczxlam sie dosc szybko jezyka. Teraz chce zabrac sie za angielski.

Gość ciepla jola
wyjazd za granice daje duzo wiecej niz nauka tu, na miejscu. tak lapiesz wszystko w ekspresowym tempie. przezde wszystkim wymowe, akcent - w Polsce nikt cie tego nie nauczy. ale musisz znac podstawy, zeby jechac. bo od zera to byloby ciezko, nawet bardzo.

Gość fizjzoterapeutkaaa
mieszkaliśmy 3 lata w Wiedniu, to był okres kiedy córka miała pójść do przedszkola, i doprawdy nie wiem, nie wiem kiedy język pojeła a zaczęła przedszkole austriackie, jakieś 2 tyg po przyjeździe do Wiednia ja osobiscie mówię w niemieckim biegle, i w angielskim - tak jakby biegle ;)

Gość w dziecinstwie lapie sie
najlpiej. Mowie po rosyjsku tam,ze nie wierza,ze jestem Polką. W dzicinstwie od babci podlapałam akcent9ona z kolei nauczyla sie biegle bedac w Rosji). potem miałam dobra nauczycielke w szkole , Rosjankę. Jesli chodzi o angoielski - dotad najlpeiej pamietam to, czego nauczylam sie najwczesniej ( wiersze chocby czy cale czytanki na pamięc). Najlpiej wyjechac, albo mowic z native.

Szwedzki to moj drugi jezyk "ojczysty" niezle po angielsku ale do bieglego mi daleko rosyjski dogaduje sie rozumiem norweski dosc dobrze ostatnio bylam w Danii i jakos sobie radzilam bez angielskiego

Gość spoko loko
Ja nie mówię biegle w zadnym. Mam podstawy angielskiego (jakos nie lubie tego jezyka), i mocne podstawy rosyjskiego - uwielbiam za to ten język:)

Gość luzzzzzzka
Ile potrzebowaliście czasu na to zeby dobrze nauczyć sie angielskiego ? 2-3 lata ?

Gość gfdhgh
jasne, teraz polowa ludzi tutaj mowi BIEGLE w obcym jezyku. ludzie czy wy wiecie co to znaczy mowic biegle??? biegle to wy umiecie tylko polski, bo znajomosc na zasadzie dogadanie sie to nie jest biegla znajomosc jezyka!!!

Gość ssssdvnkkml
Nikt, kto uczy się obcego języka w Polsce nie będzie mógł powiedzieć, że mówi biegle. Owszem, może poprawnie pod względem gramatycznym, ale nic nie zastąpi kontaktu z tzw. żywym językiem. Pamietam taką jedną kizie, po anglistyce, która przyjechała do mojej przyjaciółki: poszliśmy na piwo a ta jak zaczęła zamawiać to kelner powiedział, żebyśmy powiedzieli mu w jakim języku ona mówi. Miiister, aj łut lajk ... Naszego kumpla nazywała Booooob, wypowiadajac to z takim namaszczeniem, że zdychalismy ze śmiechu. Nic nie zastąpi kontaktu z językiem mowionym, biegle można się nauczyć języka tylko mając kontakt z ludźmi mówiącymi jakimś językiem od dzieciństwa

ja chyba umiem po fr tzn. umiałam ale fobia społeczna i inne problemy źle działają na komunikację :-P więc w obcym języku tez 1 r. we Francji

Studiowalem w USA 4 lata, chodzilem do Amerykanskiej szkoly w Warszawie przez 3:) Po Angielsku mowie zajebiscie, tylko z akcentem;p