Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamajakwpyskstrzelil..

20 lat. studia. i..ciąża :/

Polecane posty

Gość zzzzzzzzzzzkl
1. Świat się nie kończy na ciąży. To, że rodzice będą zaskoczeni i wkurzeni to normalne w tej sytuacji, ale zastanów się - czy pierwszy raz w życiu dostaniesz od nich zjebkę? Chyba nie... Wszystko da się przeżyć. 2. Nie powinnaś rzucać studiów ani brać dziekanki. Będąc w ciąży do się studiować, a jeśli pojawią się jakieś komplikacje możesz napisać podanie do dziekana wnioskując o indywidualną organizację studiów. Wówczas zaliczysz kilka przedmiotów, a resztę np. w przyszłym roku akademickim. 3. Jeżeli facet będzie odstawiał cyrki to sprowadzisz go na ziemię. Kurczę, uprawiać seks z Tobą było mu przyjemnie, ale za moczenie fiuta też się ponosi odpowiedzialność... Więcej wiary w siebie dziewczyno i z pewnością sobie poradzisz! Pamiętaj, dziecko to najlepsze co może Cię spotkać. Nie ma czegoś wspanialszego niż usłyszeć od małej istotki "kocham cię mamusiu". I takie małe bezbronne stworzonko się wtuli w Ciebie na dodatek. Dziecko to jedyne co jest naprawdę Twoje i jest sensem życia! Nie zapominaj o tym.

Prolaktynka- dziękuję bardzo 🌼 "ale jeśli masz tyle lat, ile podałaś w stopce, to IMHO nie jest to jeszcze "wiek starań" - w tym sensie, że mając lat 23 raczej się "obstawia" edukację czy pracę niż rodzinę"- większej bzdury dawno nie słyszałam.

jejku dziewczyno przeciez jestes dorosła co ci rodzice zrobią? a poza tym chyba wiesz, że jak sie decydujesz na seks to konsekwencją tego może być ciąża? Więc przestań sie użalać nad sobą tylko weź się w garść i pomyśl o tym, że niektorzy sie po kilka lat starają i nie mogą mieć dzieci, a co do studiów to przecież możesz robić studia zaoczne i już. Większość dziewczyn ma taką sytuacje i jakos sobie radzi, a ty sobie nie poradzisz? Zresztą jak sie urodzi dziecko to twoi rodzice zmienią się o 360stopni bo będą szczęsliwi, przecież nie masz już 10 lat?! :)

Gość sobotni0-niedzielna
KlementynkaAh "większej bzdury dawno nie słyszałam" - a to ciekawe :D To może zróbmy sondę wśród 23-latek? W moim środowisku w każdym razie 23-latki studiowały, a nie starały się o dziecko.

sobotnia niedziela to może wejdź na topici o staraczkach i dopiero wtedy zobaczysz jak wiele 23-latek stara się o dziecko.... :) poza tym moja droga w wieku 23 lat studia się kończy no chyba że ktoś jest wiecznym studentem to faktycznie ciężko z tym :)..

Gość Bo niestetyyyyy
tylko patologiczne osoby starają się o dziecko w tym wieku :O Zależy w jakim środowisku się kręcisz!! U mnie po studiach masę dziewczyn znalazło świetne prace i dopiero później na n-k co rusz dodawały zdjęcia dzieci! Skończyć studia to jedno,znaleźć później ambitną pracę,to drugi.!...A tak urodzisz po studiach,dwa,trzy lata stracisz i zapomnij o świetnej pracy :O

ja mam 23 lata koncze właśnie studia (obrona w czwartek) jestem mężatką, mam prace, mieszkanie mamy (wzięte na kredyt od dwóch lat spłacamy) i staram sie o dziecko. Co w moim życiu jest nie tak? i na co mam czekać?? wiec niech sie nie wypowiada ktos kto jest starszy ode mnie a połowy z tego nie osiągnął z własnych powodów!!!

Gość raz,dwa i trzzzy
No sama nie wiem,zależy co to za praca?pewqnie jakas zwykla...mamy tu na mysli prawdziwa kariere,a nie robote za 1200-1900 :O No i kredyt???hmm.......

Gość klementytnkah
" tylko patologiczne osoby starają się o dziecko w tym wieku " - nie ośmieszaj się. Mam dziwne wrażenie, że piszą tak kobiety, które nie mają odpowiedniego mężczyzny u swojego boku, i żadnych perspektyw na przyszłość. Swoją drogą- musicie być nieźle ograniczone, skoro dla Was dziecko to strata cennego czasu, koniec kariery, marzeń, pasji, edukacji. Chyba zostałyście źle "przystosowane" do życia, skoro dla was dziecko=brak wolności, i ogólnie katastrofa.

zyjemy na takim poziomie ze wystarcza na wszystko plus co rok wakacje oboje mamy auta i mozemy sie utrzymac nawet z jednej wyplaty jezeli by byla taka potrzeba a ja mam rezygnowac z dziecka po to zeby nastepne kilka lat liczyc na prace za 5,6 tys zł?? bo czesto po studiach nie udaje sie od razu takiej pracy znalesc. a przynajniej mam meza którego kocham i jestem szczesliwa a dziecko bedzie jeszcze wiekszym szczesciem!! kiedy pojdzie do predszkola i wóce do pracy wtedy bede mogla szukac nowej lepiej platnej bedac jeszcze mloa a takich szukają zawsze i zyc normalnie miec prawdziwa rodzine i satysfakcje ze mam juz wszystko!!! ale to ludzie ktorzy zostali wychowani w swiecie wiecznego dorabiania sie nigdy tego nie zrozumieją!! Moge zarabiac ciezkie pieniadze i co mam z tego?? otrząsne sie jak bede miala 30 lat ze chyba najwyzsy czas na dziecko a potem wróce do pracy jak matka polka bo po 30 stce to dla dobrych firm to juz bede za stara!!!

Gość raz,dwa i trzzzy
jak pojdzie dzieciak do przedszkola,to pewnie drugie bedzie i tak w kolko!! Jakas aktorka slusznie stwierdzila,ze nie mozna byc 100% matką,100% bizneswoman,100% gospodynia..niestety to prawda,a niech kazdy robi,co woli!!!!

Gość gość
Nie przesadzajcie :) Ja mam 22 lata nie studiuje jestem również w ciąży i właśnie zapisuje się do szkoły policealnej nie ma w tym nic złego :)

Gość gość
Jakby ktoś nie wiedział studentem się jest do 24/25roku życia :) a nie do 23... widać kto ma jakie rozeznanie w nauce :)

a to dziwne bo ja myślałam że studia zaczyna się w ieku 19 lat przynajmniej ja tak zaczynałam :) po 3 latach masz licencjat a to kochani jest już wyższe wykształcenie.a magisterka to kolejne 2 lata czyli 24 ale może niektóre osoby maja problem z liczeniem do 25 :) to pewnie ci "studenci" hehe... Dziewczyny te które są już w ciąży i te które się starają nie zwracajmy uwagi na te szczury które leca za pieniądzem żeby się nażreć ile mozna :) chcą być babciami własnych dzieci ich sprawa :)...Moja mama ma 45 lat i mam z nią wspaniały kontakt i nie mogę jej nic zarzucić choć nie zarabia 6 tys. miesięcznie :) zawsze starała się mi dać wszystko czego potrzebowałam choć nie miałam wszystkiego czego chciałam ale teraz przynajmniej wiem co w życiu jest ważne :)...Cieszę się że mam okazję mieć mamę bardzo długo, bo niestety życie jest krótkie coraz młodsi ludzie umierają a jak ktoś decyduje się na dziecko w wieku 35-40 lat to powodzenia :) róbcie krzywdę własnym dzieciom zostawiając je wczesniej niz same zdążą dorosnąć...I nie wpieprzajcie się w życie 23-letnich młodych kobiet które mają inny system wartości..Gdyby nie miała szans na utrzymanie dziecka to bym się na nie nie decydowała...Uważam że 18 lat to za mało nadziecko a 23 to jak najbardziej odpowiedni wiek po względem medycyny równiez :)

Mania gratuluję dzidzi i życzę spkojnej ciąży i szczęśliwego rozwiązania:) dla własnego dobra lepiej juz tu nie wchodź bo te hieny które preferują wyścig szczurów zjedzą Cie w całości :)..I zaraz wyjadą o aborcji... Ech wykształceni ludzie :) no ale niektórzy mają właśnie odzywający się syndrom niespełnionych ambicji :)

Gość mama-mia84
Kobieto nie ma sytuacji,bez wyjścia.Dacie sobie rade.Weżcie ślub,przez cała ciaze studiuj normalnie,wez sie solidnie za nauke (wkoncu nie jestes chora tylko w ciązy) a pod koniec ciaży bedziesz prawie konczyc drugi rok. Tysiące dziewczyn jest w takiej sytuacji.Moja znajoma zaszła w ciaze majac 17 lat,teraz ma juz drugie dziecko 15 mc. Ma 23 lata ,Męża, 2 dzieci i studiuje równoczesnie na dwóch kierunkach,czasem jest jej cięzko ale radzi sobie. Nie martw sie wszystko sie ułozy tylkko mysl pozytywnie.Pozdrawiam.

Gość sobotni0-niedzielna
"szczury które leca za pieniądzem żeby się nażreć ile mozna" Uff, ale retoryka :D Czy Wy przypadkiem nie przesadzacie? A może boicie się generacji X? ;) W wieku lat 23, fakt, można mieć ukończone studia I stopnia. Ale ja jestem PRAWDZIWĄ STARUSZKĄ, bo za moich czasów jeszcze takich nie było, tylko jednolite. I z tego okresu pozostało mi w głowie "równanie", że wyższe studia = dyplom magisterski, nic na to nie poradzę.

Gość gość
Chyba brak dziecka rzuca się niektórym na mózg, ale to mały szczegół...

Gość gość
a to dziwne bo ja myślałam że studia zaczyna się w ieku 19 lat przynajmniej ja tak zaczynałam po 3 latach masz licencjat a to kochani jest już wyższe wykształcenie.a magisterka to kolejne 2 lata czyli 24 ale może niektóre osoby maja problem z liczeniem do 25 to pewnie ci "studenci" hehe...Fascynujące, gdybyś była taka oczytana to byś wiedziała, że technikum trwa 4lata, a liceum 3l :) więc.. osoby, które kończą technikum idą na studia w wieku 20lat szał! Ukończenie licencjatu nie oznacza wykształcenia wyższego :) tylko wykształcenie wyższe - niepełne. Mgr to studia uzupełniające.

Kochana ja wiem że liceum trwa 3 lata bo sama do niego chodziłam :) więc Ameryki nie odkryłaś:)..I doskonale wiem że to wykształcenie wyższe niepełne ale wyższe więc o co kaman???? Puknij się w główkę i może znajdź topic który bedzie Cie bardziej dotyczył..Bo z tego co widzę to żadnej mądrej rady nie udzieliłaś autorce tego topicu a wkładasz nos w nie swoje sprawy :D... Ja Ci już udzieliłam odpowiedzi co sądzę o takich jak Ty :D...A swoją drogą tacy wykształcni jesteście, zapracowani, ambitni a macie czas na forum??? Może się jeszcze czegoś pouczcie a jak będziecie mieć jakiś problem to wpadnijcie??? Mówię Wam lepiej popracujcie więcej bo jakis awans przejdzie Wam koło nosa i znów sprawy bardziej ludzkie odejdą na dalszy plan a po 50 o dziecko będzie ciężko :)... Ale z drugiej strony patrząc na te Wasze wypowiedz to nie wiem czy macie 18 lat czy może mniej skoro tak Wam trzeba wszystko pisać??? Bo na samą logikę skoro liceum jest 3 letnie to wiadomo że technikum trwa rok dłużej zawsze tak było dziecinko :)...

Ludzie, opanujcie się. Każdy jest inny: niejedna jest fajną, rozgarniętą dwudziestoletnio-paro letnią matką, a niektóre będą nudnymi i zgrzybiałymi matkami - obojętnie czy ma taka lat 23 czy 35... To, że ktoś ma ambicje nie zamyka go na rodzinę i odwrotnie.