Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tolerancja jest jak Yeti

niepełnosprawni

Polecane posty

Jak uważacie jaki jest nasz stosunek do osób niepełnosprawnych? Czy postrzegając takie osoby kierujemy się stereotypami? Oglądałam urywek Jerry Springer Show i tam w roli "ochroniarza" jest zatrudniony mężczyzna, bez nóg, który porusza się chodząc na rękach. Tak się zastanawiam czy to jest metoda na pokazanie ludziom tematu niepełnosprawności czy chęć zwiększenia oglądalności poprzez żerowanie na osobistej tragedii tego człowieka

Gość anuussss
w takim programie ajk ten o ktorym piszesz to jednak liczy sie ogladalnosc, szokowanie itd A tak w zyciu hmm ludzie czesto zupelnie nie wiedza jak odnosic sie do osob niepelnosprawnych, nawet jak sie do niech zwracaja to slychac wspolczucie, traktuja ich wlasnie jako widowisko czy po prostu boja sie do niech odezwac- ja akurat na praktykach, w pracy spotykalam sie z roznymi typami niepelnosprawnosci- ci ludzie potrafia naprawde nas wiele nauczyc

Kafe Prześmiewca- czytasz tylko to co chcesz, w tym konkretnym przypadku chodziło mi o program Jerryego Springera. Dla Twojej wiadomości nie lecę stereotypami i spotykałam ludzi niekoniecznie z "widocznymi" oznakami niepełnosprawności, to jest pojęcie bardziej złożone

Gość bhutyjut
w tak zwanych Zakładach Pracy CHronionej ktorymi są np firmy porzadkowe np sprzątanie Centrów Handlowych w dużych miastach,jest uprawiany wyzysk niepełnosprawnych ,niepelnosprawni maja nie wypłacane pieniadze za nadgodziny,zastępstwa przychodzą w czasie urlopu do pracy bo im sie obiecuje pieniądze ,które nigdy do nich nie trafiają.Nikogo to nie obchodzi nikt nie kontroluje takich firm

Gość mojemu znajomemu który
niedowidzi proponowano pracę.... na wysokościach lub jako ochroniarz w sklepie. Tak często kończy się szukanie pracy przez osobę niepełnosprawną. Mieszkam w średniej wielkości mieście - dotąd myślałam, że niepełnosprawnych u nas nie ma (widywałam tylko 2 facetów na wózkach). Odkąd pracuję - nieważne gdzie :-) - widuję ich wielu lub słyszę o wielu, boi większość nie może sama się poruszać, a pomocy nie mają żadnej. Zgroza.

rzeczywiście chodzi o to, żeby niepełnosprawnych traktować tak jak każda inną osobę, nie powiem jej nic złego choć na to zasłużyła tylko dlatego, że jest niepełnosprawna-to jest obłuda i absolutnie nie jest to przejawem tolerancji A jeśli chodzi o zakłady pracy chronionej, to zastanawia mnie jak niektóre zakłady zyskują takie miano,bo w większości nich to się raczej różnego rodzaju niepełnosprawności można "dorobić"

Gość Angora32
chcesz dowiedziec sie jak urzadzic mieszkanie dla niepelnosprawnej osoby:)? jak zamontowac podjazd, wylazniki do swiatla w domu zapraszam na bloga poswieconemu tematowi przystosowywania domu dla potrzeb osob niepelnosprawnych. Jest duzo stron na necie na ten temat ale ta wydała mi sie najsensowniejsza... http://mgprojekt.com.pl/blog/przystosowanie-domu-dla-osoby-niepenosprawnej

Gość gość
do wszystkich osób powinno się mieć szacunek,a niepełnosprawnym dodatkowo należy pomagać w miarę możliwości. władze powinny częściej budować udogodnienia,ułatwiające takim osobom pokonywanie barier architektonicznych. myślę,że fachowcy są w firmie http://proreha.pl/ dostarczającą urządzenia dla osób niepełnosprawnych i kiedyś bardzo nam pomogli w projekcie domu dla naszego krewnego.