Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

carolinaa00

zmiana tabletek.

Polecane posty

Otóż mój problem polega na tym,że obecnie biorę Microgynon 21. jednak przy najbliższej wizycie u mojego ginekologa chciałabym je zmienić, na tabletki o jakiejś mniejszej liczbie hormonów. ( zmniejszone libido, szybki przyrost masy ciała, wahanie nastrojów są naprawdę uciążliwym problemem .. ) Jednak pozostaje pytanie : czy tabletki o innej dawce hormonów będą równie skuteczne ? Mam problemy z zaufaniem, fakt. Ale konsekwencje brania Microgynonu już doprowadzają mnie do szału. Czy po zmianie tabletek trzeba będzie stosować dodatkowe metody antykoncepcji ? Jeśli tak to jak długo ? Czy taka zmiana jest korzystna dla organizmu ? Na co powinnam zwrócić szczególną uwagę .. ? Czy zmiana tabletek, które powodują takie objawy wiąże się ze zmianą ilości progesteronu i estrogenu w Nich zawartego czy tylko jednego ze składników ? Wszystko nie jest takie proste jakby się wydawało, a chce posiadać jakąś wiedzę na temat, który mnie dotyczy.

Gość bbgff
zmieniaj jak najszybciej...te tabsy, to bomba hormonalna!! zmień na yasminelle albo Cilest...

Ewidentnie obecne tabletki nie są dobrze tolerowane przez Twój organizm i przy tak wielu skutkach ubocznych każdy mądry lekarz zaleci zmianę i doradzi na jakie tabletki najlepiej tej zmiany dokonać. Czy będzie ona korzystna dla Ciebie okaże się po czasie każda kobieta inaczej reaguje na różne rodzaje hormonów. Z doświadczenia wiem, że organizm na początku po zmianie (a miałam ich już kilka) trochę wariuje i najczęściej występują plamienia, mogą być też gwałtowne zmiany nastroju czy pogorszenie cery. Ale to wszystko z czasem się reguluje. niestety niektóre skutki uboczne pozostają, dochodzą inne. Ale przy dobrze dobranych tabletkach nie ma skutków ubocznych i dlatego warto spróbować dobrać odpowiednie. Generalnie nie ma się czego bać. No i jeśli zależy Ci na ciągłości zabezpieczenia, to poinformuj o tym lekarza. Czasem trzeba się dodatkowo zabezpieczać, standardowo tydzień, ale w większości przypadków po zmianie antykoncepcyjne działanie jest zachowane.

bbgff : ' yasminelle albo Cilest.. ' - każde tabletki działają inaczej na inną osobę. To sprawa bardziej indywidualna .. bojabojaboja : dzięki, porady i w 1oo % kulturalne wypowiedzi na forach się ceni. ; ) Zmiany tabletek chce jak najbardziej, tylko nie do końca byłam przekonana co do niej ( moje obawy się zmniejszają ;p ) .. pogadam z Ginekologiem, jeśli wykaże małe zainteresowanie by mi pomóc trzeba będzie go zmienić .. Ogólnie nie miałam z lekarzem jakiś większych problemów, choć wielkim szokiem był brak jakichkolwiek badań o poziom hormonów ( z tego co słyszałam powinno do takowych dojść ) .. No, i czasem mam wrażenie, ze moja pani doktor jest ' zmęczona życiem ' .. Głownie chodziło mi o to, abyście mnie przekonały do zmiany pigułek. Pogadam z lekarzem i zobaczymy co dalej. :)