Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Czyjamamracje

Problem z alimentami

Polecane posty

Go艣膰 Czyjamamracje

Dzie艅 dobry. Mam pewien problem, z alimentami, kt贸re p艂aci m贸j ojciec. Ot贸偶 ma on zas膮dzone 250 z艂(jego dochody napewno wynosza ko艂o 2000 z艂), i tak jest od wielu lat, teraz chodz臋 ju偶 do gimnazjum drugi rok i moje potrzeby tak偶e s膮 wi臋ksze. Moja mama niewiele zarabia, w zwi膮zku z czym nie jest w stanie kupi膰 np. ksi膮偶ek, kt贸re w tym roku wynios艂y oko艂o 300 z艂. Musi do tego op艂aci膰 rachunki i utrzyma膰 mnie i siebie, do tego pomaga bratu,mimo 偶e jest doros艂y. Ojciec zgodzi艂 si臋 kupi膰 ksi膮偶ki w tym roku, bo w poprzednich latach mama sama kupowa艂a. Do tego po jakim艣 czasie kupi艂 mi buty, chcia艂am jakie艣 tanie i spodoba艂y mi si臋 jedne to stwierdzi艂, 偶e mi ich nie kupi bo s膮 zamszowe i nie kupi. Wybor by艂 ma艂y, wiec spodoba艂y mi si臋 takie, za 170 z艂, a tata stwierdzi艂 , 偶e mi je kupi. Do艂o偶y艂am jeszcze ze swoich 50 z艂, a reszt臋 zap艂aci艂 on. Jedziemy do domu a on o艣wiadcza 偶e po艂ow臋 za te buty odda mama z aliment贸w. Wkurzy艂am si臋 , bo m贸g艂 mnie wcze艣niej uprzedzi膰, a nie m贸wi膰 , 偶e on kupi, nie obi膮偶a艂abym mamy wtedy takim kosztem i po prostu nie kupi艂a sobie tych but贸w. Wczoraj ojciec przyni贸s艂 alimenty, da艂 mamie tylko 50 z艂 ;/ Twierdz膮c, 偶e ksi膮zki na p贸艂 i za buty na p贸艂 ;/ Jak mama mnie utrzyma膰 za 50 z艂? ;/ Chcia艂am jeszcze kupi膰 sobie jakie艣 spodnie, bo mam tylko dwie pary i przyda艂oby sie co艣 jeszcze;/ Ale widz臋 takiej opcji maj膮c od ojca na miesi膮c 50 z艂 ;/ Kiedy艣 wyczyta艂am 偶e to co ojciec kupuje poza alimentami , jest uznawane za prezenty, a alimenty w zas膮dzonej kwocie i tak musi p艂aci膰. Czy to prawda? Prosz臋 o pomoc;/

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Smerfetka_oleole
1. czy alimenty s膮 zas膮szone przez s膮d? 2. czy twoja mama bior膮c alimenty od ojca kwituje je jako艣? 3. czy zale偶y ci na tym 偶eby ojciec p艂aci艂?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alimenty sa na twoje
utrzymanie (polowe matka, polowe ojciec) a nie utrzymanie twojej matki czy doroslego brata.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czyjamamracje
Tak alimenty ma zas膮dzone przez s膮d, gdy mia艂am 2 latka s膮d zas膮dzi艂 250 z艂, od tamtej pory mama nie sz艂a o 偶adn膮 podwy偶ke. Tak podpisuje mu , 偶e dosta艂a 250 z艂 w ka偶dym miesi膮cu, aktualnie nie ma ostatnich paru podpis贸w, bo nie bra艂 tej kartki. Zale偶y mi na tym 偶eby ojciec p艂aci艂, w ko艅cu mama sobie mnie samej nie zroi艂a. A on jest kawalerem , ma kobiete z ktora mieszka i ona nie pracuje a on utrzymuje ja;/ a mi zaluje na ksiazki ;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MiaFarrow26
nie doczyta艂am do ko艅ca bo bardzo d艂ugie, ale na pewno masz ojca gnoja ale pe艂no jest takich (jest te偶 mo偶liwo艣膰,偶e na prawd臋 sam ma艂o zarabia i jest biedny a wtedy te 250z艂 to jest dla niego du偶o ) Co do but贸w to za 170z艂 buty nie s膮 wcale tanie, co do ksi膮偶ek nic by mu si臋 nie sta艂o nawet jak ma艂o zarabia by raz ci je zasponsorowa艂 w koncu jest Twoim ojcem do cholery ! Czy masz zas膮dzone alimenty czy tylko tak ci je daje?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czyjamamracje
no wlasnie, na moje utrzymanie, wiec co moja mam tez ma dac 50 zl i mam zyc z tego caly miesiac? ;/ na to wychodzi? mama przeciez oplaca rachunki, ja mieszkam, korzystam z wody, pradu i wszystkiego

Udost臋pnij ten post

to niech twoja matka zlozy wniosek o podwyzszenie alimentow.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MiaFarrow26
dopiero przeczyta艂am - jak masz zas膮dzone zawsze mo偶na je podwy偶szy膰 o ile ojciec wkazuje odpowiednie dochody a ty musisz wtedy wykaza膰 r贸wnie偶 odpowiednie potrzeby

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czyjamamracje
No w艂asnie ja chcia艂am za 70 a nie 170, ale te za 70 powiedzial ze nie kupi bo sa zamszowe. Wiec skoro mowi ze kupi mi te za 170 zl to pomyslalam czemu nie, przeciez nie mialam nigdy tak drogich butow. a potem dopiero powiedzial ze mamie odciagnie z alimentow;/ poczulam sie oszukana

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Smerfetka_oleole
wida膰 tatu艣 nie czuje si臋 zbytnio tatusiem.. zatem. je艣li twoja mama nie chce i艣膰 podwy偶szy膰 aliment贸w, z tylko wam znanych wzgl臋d贸w to ID殴CIE DO KOMORNIKA!! i tam nie ma zmi艂uj, kaska b臋dzie co miesi膮c, 250z艂

Udost臋pnij ten post

Je偶eli masz zas膮dzone alimenty to raczej nie powinien Ci ich ukr贸ca膰 kiedy chce :o I wyst膮pcie z mam膮 do s膮du o podwy偶szenie aliment贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czyjamamracje
Ojciec pracuje kolo 30 lat w elektrowni wiec zarabia troche po takiej dlugosci pracy, tym bardziej stan cywilny to kawaler i nie ma wiecej dzieci. to na co on ma wydawac? Napewni zarabia kolo 2000 zl, do tego dochodza nadgodziny jeszcze i ma na pewno wiecej. a ta swoja kobiete utrzymuje, oplaca rachunki i wozi jej dupe autem ;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Smerfetka_oleole
KOMORNIK !!!

Udost臋pnij ten post

Na mamy miejscu wnios艂a bym pozew o podwy偶szenie 250 z艂 na doros艂膮 pann臋 to stanowczo za ma艂o.A kupienie ci ubra艅 to jego obowi膮zek.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ULI ULI
je艣li chodzi i buty, ciuchy - jest MN脫STWO u偶ywanej odzie偶y, w ciucholandach i na allegro. Mo偶esz ubra膰 si臋 super modnie i za grosze. Uwa偶am, 偶e w waszej sytuacji 170 z艂 na buty (niezale偶nie z czyjej kieszeni, bo ojcu tez si臋 nie przelewa) to PRZESADA.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kamea32
Czyjamamracje autorko, ojciec nie mia艂 prawa odbic sobie z aliment贸w za ksi膮偶ki i buty, tak jak piszesz to by艂y prezenty,kt贸rychy wcale nie musi kupowac,ale zas膮dzone alimenty musi p艂acic w ca艂osci.

Udost臋pnij ten post

nie twoja sprawa na co czy na kogo on wydaje. Choc facet jest oczywiscie nezlym kutasem. Niech matka zlozy o podwyzszenie alimentow. Trzeba przedstawic rachunki swiadczace o kwocie utrzymania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czyjamamracje
czyli on nie ma prawa zabierac np 200 zl z alimentow, mimo ze np kupil mi buty?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Smerfetka_oleole
alimenty nale偶膮 si臋 tobie, na twoje utrzymanie. je艣li tata ma kaprys to niech kupuje buty nawet za 500z艂 ale alimenty w 100% musz膮 i tak trafi膰 do ciebie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czyjamamracje
Ale ja nie chcialm tych butow, tzn podobaly mi sie ale uwazalam ze sa drogie, chcialam tansze a on tych tanszych mi kupic nie chcial I powiedzial ze te za 170 zl mi kupi , nie robilk problemow, tak sam z siebie;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czyjamamracje
Jak nie moja sprawa na co on wydaje? Po czesci nie moja, ale to mnie ma w pierwszej kolejnosci utrzymywac a dopiero potem swoja kobiete ;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kamea32
1. niech mama mu podwy偶szy alimenty(250 z艂 to kpina jakas) 2. z wyrokiem do komornika i w贸wczas nie bedzie zmi艂uj sie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Smerfetka_oleole
widz臋 偶e czepiasz si臋 tych but贸w. nie potrzebnie. sta艂o si臋 i ju偶. na drugi raz powiedz mu 偶e je艣li nie da 250 to mama podwy偶szy alimenty. czasem szanta偶 dzia艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niepowa偶ne w tym
jest zachowanie twojej mamy , dlaczego do tej pory nie wystapi艂a do s膮du o podwy偶szenie aliment贸w ? To chyba normalne 偶e ro艣niesz i z wiekiem zwi臋kszaj膮 si臋 wydatki O tatusiu nawet nie chce mi si臋 pisac , 偶eby dziecku but贸w nie kupic i odliczac za ksi膮偶ki to jaki艣 totalny z艂amas :O:O Przekonaj mam臋 偶eby z艂oszy艂a wniosek o podwy偶szenie

Udost臋pnij ten post

Mo偶e inaczej - Ciebie ma interesowa膰 250 z艂, a reszta to jego sprawa.

Udost臋pnij ten post

to absolutnie nie twoja sprawa na co on wydaje - ma placic zasadzone alimenty i tyle. Jak wam cos nie pasuje to wystepujecie z wnioskiem o podwyzszenie (przedstawiacie rachunki). Dziala to za to w druga strone - to wy musicie udokumentowac na co kasa z alimentow idzie (rachunki). On moze wystapic o obnizenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bardzo ladna i makijaz super
powiem ci ze niezly skurw**** jest :O do sadu z nim :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Czyjamamracje
a co z tymi ksiazkami? mial prawo policzyc mamie polowe z alimentow? tez chyba nie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wystap o podwy偶szenie
Niech mama z艂o偶y wniosek o podwy偶szenie aliment贸w, zbierajcie rachunki....ale nawet bez rachunk贸w ka偶dy s膮d zauwa偶y, 偶e utrzymanie nastolatki kosztuje wi臋cej ni偶 to co daje Tw贸j ojciec, nawet razy dwa. Ja dostaje na trzyletnie dziecko 400 z艂, a ojciec wykaza艂 w sadzie zani偶ony doch贸d ok. 1200 z艂. My艣le ze na 500 z艂 mozesz liczy膰 spokojnie. Wniosek mozecie napisa膰 same, pe艂no jest wzor贸w w internecie, ja pisa艂am sama i s膮d i tak nie czyta艂 tylko spyta艂 ile chce i dlaczego.... oczywi艣cie w pozwie napisa艂膮m wi臋cej. Nie bojcie sie nie macie nic do stracenia, nied艂ugo liceum, matura, jakie艣 dodatkowe zaj臋cia, nal臋zy Ci si臋 to. Dodajcie ze ojciec w zaden inny spos贸b nie pomaga mamie, wiec Twoja mama nie tylko wydaje na Ciebie pieniadze ale po艣wieca te偶 swoj czas itp. Pozdrawiam, mo偶e by膰 tylko lepiej :)

Udost臋pnij ten post