Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beti28

adhd?

Polecane posty

Gość beti28

ma ktos z was dziecko z adhd?moj syn ma 4 lata i ma bardzo duzo zachowan zwiazanych z ta choroba?czy u takiego malego mozna stwierdzic ze jest chory?

Tak mozna,musisz powiedziec lekarzowi jakie masz obawy i poprosic o skierowanie do poradni zajmujacej sie leczeniem nadpobudliwosci u dzieci..Miedzy innymi ADHD..Ale szczerze nie zycze Tobie i twojemu synkowi tej choroby..Mialam kiedys do czynienia z takim dzieckiem i byla masakra..;(

Gość Kredunia
Mooożna. U mnie stwierdzili ADHD jak miałem 5 lat. Do tej pory wciskam na klawiaturze co popadnie har har har

Gość gryczka
W zasadzie nie. Oczywiście dziecko jeśli będzie mieć ADHD to może już wykazywać jego objawy, ale żaden rozsądny psycholog się nie podejmie tej diagnozy, ponieważ wytyczne są takie, że diagnozuje się to zaburzenie dopiero u dzieci, które rozpoczęły naukę w szkole podstawowej (po ukończeniu 6, a nawet 7 roku życia).

Gość beti28
no ale piszecie ze w juz w wieku 5 lat stwierdzali lekarze adhd?

Gość gryczka
Może i stwierdzali, ja bym się nie podjęła (jestem psychologiem). Bardzo ważne w diagnozie jest zachowanie w typowych szkolnych sytuacjach.

Gość beti28
no on chodzi do przedszkola jest bardzo niepodporzatkowany pokazuje jezyk pani,jak wychodza na dwor to biega po szatni nie zaklada butow,meczy dzieci mniejsze,bardzo duzo gada a nic nie robi

Gość gryczka
ADHD to inaczej zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi i oba te kryteria muszą być stwierdzone, aby rozpoznać to zaburzenie. Dziecko, które tylko jest nieposłuszne, nadruchliwe, ma zachowania agresywne - może, ale nie musi mieć ADHD. Możesz skonsultować się z psychologiem, jeśli Cię te zachowania niepokoją, ale moim zdaniem dobry specjalista poczeka z diagnozą ADHD aż mały pójdzie do szkoły. Nie martw się na zapas. Tymczasem staraj się ustalać jasne, zrozumiałe dla dziecka zasady i konsekwentnie egzekwować ich przestrzeganie. Staraj się, aby w domu miał w miarę ustalony rozkład dnia, a także dużo możliwości "wyszalenia się", rozładowania nadmiaru energii. Te działania na pewno mu nie zaszkodzą, a jeśli faktycznie okaże się, że ma ADHD to i tak otrzymasz takie zalecenia od specjalisty.

Gość mammmmmma
juz od razu adhd! trzeba bylo lepiej wychowac...

Gość gryczka
mammmmma, oczywiście przyczyną mogą być błędy wychowawcze, ale ADHD nie jest wykluczone. Z tym że, jak już pisałam, za wcześnie na sensowną diagnozę.

Gość beti28
no wlasnie dobrze pani pisze bo jak poszedl do przedszkola to sie strasznie niedobry zrobił przestal sie słuchac,jestem bardzo konsekwentna w karach czyli 3 ostrzezenia i poduszka na 4 minuty jak krzyczy i pysuje dodaje 30 sekund i tak az sie wyciszy i uspokoji ale odkad zaczoł byc przedszkolakiem nic nie idzie :(

Gość beti28
wychowac wychowac latwo komus pisac jestem konsekwentna ale on ba bardzo uparty i walczacy charakter

Gość gryczka
Proponuję konsultację z psychologiem dziecięcym, pomimo że na diagnozę ADHD jest za wcześnie. Być może jednak specjalista w toku obserwacji dziecka i wywiadu z rodzicami rozpozna przyczynę problemu i zaproponuje jakieś metody, by zachowanie dziecka poprawić.

Gość beti28
no jest jeszcze jeden jego brat ktory ma 2 latka i bardzo sobie mnie przywłaszczył na wet mezowi nie moge usiasc na kolanach bo maly sie rzuca i placze :(to tez biore pod uwage

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam,ale "objawy"nasiliły się jak Twój synek poszedł do przedszkola? Moim zdaniem wpływ środowiska ;) Mój po przyjściu z przedszkola mówi "mama dupa/mama głupia" .A przez 5 lat takich słów u nas nie było! Dlatego też Twoje dziecko może nasladować kolegów,jak również właśnie takim zachowaniem odreagowuje stres -tak mi to wyjaśniła dziecięca psycholog. Dobrze że stosujesz kary,bądź konsekwentna.Ale w tym wszystkim nie zapominaj też o chwaleniu,dobrym słowie,nagrodzie.

Gość kredkaxdd
moja corcia ma 13 misiecy czesto macha nozkami i raczkami moi rodzice twierdza ze ma adhd:/