Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak z ciekawości pytam

Pytanie o L4 w czasie ciąży

Polecane posty

Będę musiała wrócić do pracy po wychowawczym, a jestem w ciąży. Ciąża nie jest zagrożona i mogłabym pracować nawet do końca. Problem polega na tym, że pracuje jako sprzedawca farb i lakierów i jeszcze innych tego typu podobnych produktów. Niestety są to rzeczy toksyczne. Mój szef nie może mnie przenieść na inne stanowisko bo innego stanowiska nie ma. Szefowa sama jest w ciąży wiec wątpię żeby zrezygnowała z pracy biurowej, a zaczęła pokazywać kolory farb kupującym. Zaproponowała mi, żebym lepiej od razu szła na zwolnienie, a ta dziewczyna, którą przyjęła za mnie na zastępstwo jeszcze zostanie. Przedłuży jej umowę. Czy lekarz w takiej sytuacji może mi odmówić zwolnienia? Jeśli tak to co mam robić?

generalnie prawo pracy jasno formułuje obowiązki pracodawcy: zapewnić inne stanowisko lub zwolnić z obowiązku świadczenia pracy. Oba te wyjście są niekorzystne dla pracodawcy, dlatego zazwyczaj wypychają na zwolnienie. Ale lekarz nie ma obowiązku go wystawić, jeśli jesteś zdrowa

Kucze no właśnie nie chcę żeby mnie zwolnili, a innego stanowiska nie ma. Miało być, ale szefowa zaszła w ciążę i nie ma teraz jak zrobić zamiany.

ale nie zwolnić z pracy tylko z obowiązku świadczenia pracy. Wiesz postaw sprawę jasno lekarzowi, nie powinno być problemu

No powiem mu jak jest. Jak się nie zgodzi to będę się zastanawiać co dalej. Na pewno nie wrócę do pracy bo dziecko dla mnie ważniejsze niż pieniądze. Nie mogłabym sobie wybaczyć jakby się okazało, że jest chore przeze mnie.