Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Konsternacja89

Słyszeliście o rzezi Wołyńskiej?

Polecane posty

Gość taa niedobra pupa
Konsternacja - to poczytaj też o mordach Turków na Ormianach... Przy tym wszystko się chowa. Żydzi szaują i pamietają swoją historię, a my - nie. I niestety mamy tez cechę zwalania wszystkiego na Żyda....

Chociaż z drugiej strony to i dobrze że świat ma to w dupie. Powinniśmy się chwalić zwycięstwami a nie klęskami i ofiarami. O ofiarach trzeba pamiętać, ale do chwalenia się na świecie to mamy Grunwald, Kircholm, Wiedeń, Kłuszyn, itd. To chore że nasz naród czci porażki zamiast zwycięstw.

Tyle tylko, że rzeź to nie porażka, ale czyste okrucieństwo...

Tak, ale teraz już nie jesteśmy chyba w strefie wpływów sowieckich. I możemy skupiać się na naszych narodowych bolączkach do woli. Młodzież powinna być bardziej uświadamiana na lekcjach historii... U mnie temat Wołynia został omówiony w kilku zdaniach, potraktowany po macoszemu, a chodziłam do najlepszego liceum w mieście... Ludzie nie mają wyrobionej tożsamości narodowej, żadnego szacunku dla przeszłości (przypomniałam sobie teraz o jakiejś małolacie sprzed lat i jej słit fociach w piecu krematoryjnym :/). I masz rację, dzisiaj najłatwiej uświadamia się poprzez filmy. Być może "Katyń" pod wieloma względami jest daremny, ale dobrze, że go nakręcono. Ludzie nie czytają książek a za film się jeszcze wezmą. Wielu osobom otworzył on oczy. Myślę, że powinni stworzyć film o Wołyniu... I już pal licho odszkodowania, z dzisiejszej Ukrainy żadnych pieniędzy nie wyciśniemy. Chodzi o prawdę. I właśnie o tę prawdę powinniśmy walczyć...

ten ostatni niedziel Chociaż z drugiej strony to i dobrze że świat ma to w dupie. A tu się z Tobą nie zgodzę. Tego typu wydarzenia powinny pozostawać w pamięci całego świata i być przestrogą na przyszłość. Jak sobie pomyślę, że podobny los może kiedyś spotkać moje potencjalne dziecko, tylko dlatego, że nasze pokolenie okazało się być tępymi ignorantami nieumiejącymi wyciągać wniosków, to ciarki mnie przechodzą.

Podoba mi sie Wasza dyskusja. Konsternacja-mozesz mi powiedziec, gdzie zglebilas ten temat? Masz moze jakas ksiazke poruszajaca tę tematykę? Niedziel-stwierdzam, ze jestes inteligentnym facetem:D Brawo!

Polemizowałabym, czy można mówić o porażce państwa, które w owym czasie de facto nie istniało. Ja to okrucieństwo rozpatruje w kategoriach ogólnoluidzkich. Jak można robić innym takie rzeczy???? Na marginesie: XIX wieczne przebudzenie narodów i wysyp państwa narodowych po częśći odpowiada za ideologie nacjonalistyczne... a to z kolei za takie czyny.

Sigga http://www.sklep.gildia.pl/literatura/61080-wladyslaw-siemaszko-ewa-siemaszko-ludobojstwo-dokonane-przez-nacjonalistow-ukrainskich-na-ludnosci-polskiej-wolynia-tom-1-2 to jest książka bardzo dużo dowiedziałam się z internetu. Na youtubie jest pełno filmów o tej tematyce. Są to przede wszystkim reportaże ze wspomnianymi już przeze mnie wcześniej dr Kulińską, księdzem Isakowiczem-Zaleskim i Ewą i Władysławem Siemaszkami/Siemaszko? Nie wiem, jak odmienia się ich nazwisko. Jest gdzieś strona, gdzie są wspomnienia ofiar. Ludzi, którzy ocaleli. Bardzo wstrząsające, płakałam czytając to - tyle bezmyślnego okrucieństwa No i wikipedia, od niej zaczęłam :)

Jak nie trawię IPN-u, tak kiedyś na ich stronach znalazłam fajne materiały do czytania. trzeba poszukać

Konsternacja89 Ja tam wolę żeby w pamięci świata utkwiło że Polacy w Moskwie panowali przez 2 lata, co ani Napoleonowi ani Hitlerowi się nie udało. Oczywiście trzeba pamiętać i o tych ofiarach, ku przestrodze jak pisałaś, ale nie róbmy z siebie ofiar wszelkich możliwych wojen. Anouk " Polemizowałabym, czy można mówić o porażce państwa, które w owym czasie de facto nie istniało." Miałem na myśli także okres przedwojenny, że ogólnie dopuszczono do upadku państwa i dalszych wydarzeń. "Jak można robić innym takie rzeczy????" Normalnie, bierze się siekierę albo dubeltówkę i... no właśnie. Polecam poszukać na forum historycy.org tematu w którym pisał jakiś Serb albo Chorwat jak to tam u nich wtedy było, dawno to czytałem ale może temat jeszcze jest.

Ten ostatni, no właśnie miałam pisać o dawnej Jugosławii:( Dla mnie to szczyt odczłowieczenia, kof\nformizmu i zbydlęcenia. także szczyt głupoty ;(

Jest też fantastyczna książka Svetlany Broz "Dobrzy ludzi w czasach zła"... Nazwisko autorki nieprzypadkowe;)

Przeczytałam. Spodziewałam się czegoś dużo gorszego... a tu obraz "zwykłej" wojny... wiem, brzmię teraz potwornie, jednak dużo większe wrażenie zrobiły na mnie opisy rzezi wołyńskiej mimo wszystko... Czułam wręcz fizyczny ból, kiedy czytałam o robieniu rękawiczek... Polegało to na tym, że od łokcia w dół ściągana była skóra... w ten sposób ściągnięta "rękawiczka" była suszona, a następnie przytwierdzana do pasa. Im więcej rękawiczek dyndało u pasa takiego jednego z drugim, tym za waleczniejszego i bardziej bohaterskiego uchodził on wśród swoich kolegów :O

Nie epatuj okrucieństwem.... Proszę;) Dla mnie to nie normalny obraz wojny, ale ludzie zabijają siebie, jakby robili coś codziennego: pójście po zakupy do sklepu, tankowanie itp. To jest straszne.

Właśnie dlatego wojna jest tym, co przeraża mnie najbardziej na świecie. Ludzie odzierają się ze swojego człowieczeństwa i robią rzeczy, które w "dobrych czasach" nie przyszłyby im do głowy...

Gość wlasnie ja tez
czytalem niedawno o tym. To straszne co tam sie dzialo... dzisiaj po tych wsiach nie ma na ukrainie sladu... wszystko porosniete chwastami, ukraina to polski grob zarosniety chwastem...

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
przyjdzie czas w którym powrócimy na nasze polskie ziemie będące obecnie poza granicą, Polaków nie da się w huja robić, gdyby rusini (dawna nazwa ukr) dązyli do prawdy, pojednania to może jakoś uszłoby to im, ale skoro lecą sobie w huja, gloryfikują morderców, zbrodniarzy to spotka ich to o o się proszą

Gość w gore bo wazne
up