Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lplpooll12

INTERNAT ! Błagam, pomóżcie..

Polecane posty

Gość lplpooll12

Do Wrocławia mam odk 100 km. jestem w 3 kl. gimnazjum. Po gimnazjum chciałabym wybrać się do szkoły do Wrocławia. Czy zna ktoś jakieś szkoły z internatem? Co o tym myślicie ogólnie?

Gość na pewno są szkoły z internate
Prawie wszystkie licea dają taką możliwość (czasem bursy szkolne są łączone, dla kilku szkół). Wiele osób uczy się w ten sposób w liceum.

Gość lplpooll12
Bardzo mi zależy na nauce tam. Może mi ktoś podać stronkę czy coś?

syn mojej koleżanki właśnie w tym roku rozpoczął naukę w LO w mieście oddalonym o 100 km od domu mieszka też w internacie ....na razie niby nie jest źle chłopak jakoś sobie radzi ale rygor mają straszny ...rodzice musieli popisać pozwolenia na interwencję dyrektorki internatu w wielu sprawach ...w sumie ją rozumiem w końcu biorą odpowiedzialność za nieletnie dziecko o 20 szlaban na wyjścia ....gaszone światło o 23 itd....no i koszty utrzymania są duże a w szkole średniej nie przysługują stypendia socjalne jak na studiach...koleżanka obliczyła że tak ok 800 zł miesięcznie pójdzie jak nie lepiej

Gość nfn bhsxg
w lodzi bursa szkolna kosztuje ok200zl za miesiac

tam gdzie mieszka syn koleżanki mieszkanie plus wyżywienie to koszty rzędu 600 zł do tego trzeba policzyć bilet miesięczny na dojazd tramwajem a ma dość daleko no i chłopak coś tam musi mieć na wydatki ...

Gość lplpooll12
Ale te zakazy wychodzenie itp. to jest nieistotne, najważniejsza byłaby nauka..mogłabym nawet całymi dniami tam siedzieć..i kwota nie gra roli. Tylko nie wiem gdzie znaleźć we Wro :(

najpierw poszukaj liceum czy szkoły do jakiej chcesz iść a później w danej szkole dopytaj o internat .....moja koleżanka tak zrobiła syn wybrał LO a ona dopytała jak składali papiery o internaty i oni dali jej wykaz paru do wyboru

Gość lplpooll12
acha, rozumiem..czyli nie byłoby tak źle? Jejuś, tak strasznie mi zależy, zeby było tam..poza tym rodzice chcieliby mieszkanie mi kupić tam kiedyś jak znalazłabym jakąś pracę, żeby utrzymywać..

Gość jak możemy Ci pomóc
można w necie znaleźć adresy wszystkich wrocławskich internatów, ale nie wiemy, który akurat ma umowę ze szkołą, do której chcesz iść lub czy przyjmuje uczniów z innych szkół niż ta, do której jest przypisany. Sprawdź na stronie tej szkoły, jeśli nie ma informacji zadzwoń do szkoły i spytaj o możliwość zamieszkania w internacie - na pewno do tej szkoły chodzą już dzieci spoza Wrocławia i pani powie Ci, gdzie one przeważnie mieszkają i na jakich zasadach.

Gość lplpooll12
W sumie też racja, najlepiej byłoby poszukać, zadzwonić i wtedy dowiedzieć się..

Gość lplpooll12
Zna ktoś jakieś miejsce? Bo w szukaniu szkół to ja dobra nie jestem.