Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość graficzka amatorka

Funkcja w CorelDraw x5

Polecane posty

Gość graficzka amatorka

Czy jest tu jakiś grafik, który ma/miał do czynienia z Corelem i może mi napisać jak poszerzyć tekst w Corelu. Nie chodzi mi o odległości między znakami, ani wyrazami(to już wiem), ale z angielskiego o aspect ratio, którego nie mogę znaleźć w Corelu. Od godziny klikam w google i nic na ten temat ;( Chcę żeby litery były szersze, żeby czcionka spłaszczyła się, a literki zrobiły się szersze. Klikam Arrange/Transformation/size, a zmienia się tylko pozycja :( O tej porze to mogłam tylko na ogólnym, aby możliwie szybko uzyskać odpowiedź. Na Corelu pracuje od wczoraj, a na jutro muszę mieć pewien projekt. To jest ostatnia rzecz której potrzebuję.

Gość nad aparycja i intelektem
a jak zlapiesz i przeciagniesz po prostu (traktujac tekst jak obiekt) to nie dziala?

Gość graficzka amatorka
Niestety, tylko ramka się rozszerza. Corel nie jest tak intuicyjny jak Photoshop czy inne tego typu.

no wlasnie dlatego wole z pakietu adobe :) a co bys chciala zrobic? napisac?

Gość graficzka amatorka
Czy to ważne, co chcę napisać? Chodzi o to, że mam czcionkę, której w innym programie do grafiki rastrowej mogłam łatwo zmienić Aspect Ratio zaraz obok wielkości czcionki. Chciałam uzyskać podobny efekt w Corelu i męczę się nad tym. I tak mi nieźle poszło, bo po pierwszym dniu, bez jakichkolwiek instrukcji stworzyłam m.in przezroczystość, czy zaokrągliłam tekst - dopasowałam do ścieżki, a teraz takie głupstwo zostało, ehhh.

bo corel draw jest nie do rastrowej a do wektorowej :P znam illustratora dobrze bo sie tym zajmuje, moze moglabym pomoc z ta pierdolka, ale skoro nie chcesz napisac to szkoda. zreszta i tak teraz to spac zaraz ide

Gość graficzka amatorka
Wiem, ze jest do wektorowej. Ok, chcę napisać "WITAMY" czcionką Arial Narrow, a następnie rozszerzyć literki, bo tak ładnie wyglądają. Illustrator to wyższa szkoła jazdy, ale jeśli nie znasz Corela to chyba za dużo mi nie pomożesz.

znac to ja znam, ale jak sie nie pracuje na danym programie to sie po prostu zapomina, inna kwestia ze nie mam go nawet zainstalowanego w tym momencie.

Gość graficzka amatorka
Hmmm, tak dla przypomnienia. Jeśli kliknę raz na tekst pojawiają mi się znaczniki, którymi moge jedynie powięszyc/zmniejszyć ramkę lub w prawym dolnym rogu zwiększyć odległości między lierami lub trzymając to samo z Shiftem zwiększyć odległości między wyrazami. Klikam drugi raz na obiekt(tekst) pojawiają się znaczniki do obracania pod kątem. I tyle. W Properties mam tylko wielkość, pogrubienie, kursywa, wycentrowanie itd. W Help jest tylko definicja Aspect ratio, ale nie napisali gdzie to znaleźć...

Gość graficzka amatorka
... aspect ratio = format obrazu

Gość graficzka amatorka
Próbując naprowadzić Cię na trop. W przypadku obrazu mogę użyć Efektu/dodaj perspektywę i potem dowolnie rozszerzać obraz, ale dla tekstu ta opcja jest nieczynna. A może wiesz, jak zamienić tekst na obraz?

Gość convert to curves

Gość graficzka amatorka
dzięki Ci ogromne!!! :*