Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wwwiooollaa

od noworodka do roczniaka...

Polecane posty

Gość wwwiooollaa

witajcie! opiszcie proszę jak przebiegał rozwój wassych maluszków od noworodka do roczku... tzn: 1) kiedy zaczęło dziecko siadać z podparciem? 2) od kiedy juz siedzialo w spacerówce? 3) od kiedy raczkuje, chodzi po podlodze na czworakach? 4) od kiedy wprowadzaliscie słoiczki, deserki, obiadki itd? 5) od kiedy podaje sie kaszkę? jak czesto? 6) jak podaje sie kaszke, deserki, obiadki to mleko nadal tez? jak czesto? 7) jak wyglądało wasze nocne wstawanie do dziecka ? tzn ile razy wstawaliscie jak mialo miesiac, dwa, trzy, cztery a ile jak juz 6? opiszcie co przyjdzie wam do glowy:) ooo i ile ubranek mieliscie w rozmiarze 68?

Gość Mama jednego bobasa
Dużo tych pytań ;) polecam książkę 'Pierwszy rok życia dziecka' Murkoff, Eisenberg jesli chodzi o sledzenie rozwoju dziecka. 1. jeszcze nie siada ale juz ładnie sie do siadania podciąga. Od dwóch tygodni przewraca sie samo z pleców na brzuch 2 i 3) jeszcze tego nie robi 4) od 4tego miesiąca jesli na butli, od piatego zalecane przy piersi 5) kaszke zaczynamy podawać raz dziennie na noc 6) mleko podaje nadal. Cztery posiłki melczne, obiad + owoce. Mleko długo sie podaje ponieważ dieta małego dziecka nie jest zbyt zróznicowana a w melczku dziecko ma wszystko co mu potrzeba. 7) Od trzeciego miesiąca mamy tak samo - 21 zasypia, 4-5 jedzonko i spi dalej, ok 6 pobudka W 68 sporo mialam. Nie wiem ile ;) dlugo nosiła, podwijalam jej rękawki. Jakies dwa-trzy tygodnie temu schowałam już ostatnie, wyrosła.

Gość kafe cafe
1. 5 miesiąc 2. 7 ... 3. 8 .. 4. 4 ....ale tylko na próbe po niecałej łyżeczce żeby spróbował smaki 5. 6 ..... zalezy jak jest głodny ale 2 razy dziennie rano i wieczorem 6 no obiad raz dziennie, deser od czasu do czasu, pierś to podstawa u nas , ma ją na zawołanie.kaszka jw. 7. mój śpi ze mną takze nie wstaje jak chce pierś to ma ją na wierzu pije kiedy chce, nie płacze chodzi spac zawsze o 20, wstaje o 6 czasem marudzi w nocy ale to bardzo rzadko także ja nie wstaje. Z jedzeniem nie ma problemów nawet śliwke próbował wczoraj krzywił sie ale chciał więcej może 3 razy ją dziabnął :D

Gość Mama jednego bobasa
Dużo tych pytań ;) polecam książkę 'Pierwszy rok życia dziecka' Murkoff, Eisenberg jesli chodzi o sledzenie rozwoju dziecka. 1. jeszcze nie siada ale juz ładnie sie do siadania podciąga. Od dwóch tygodni przewraca sie samo z pleców na brzuch 2 i 3) jeszcze tego nie robi 4) od 4tego miesiąca jesli na butli, od piatego zalecane przy piersi 5) kaszke zaczynamy podawać raz dziennie na noc 6) mleko podaje nadal. Cztery posiłki melczne, obiad + owoce. Mleko długo sie podaje ponieważ dieta małego dziecka nie jest zbyt zróznicowana a w melczku dziecko ma wszystko co mu potrzeba. 7) Od trzeciego miesiąca mamy tak samo - 21 zasypia, 4-5 jedzonko i spi dalej, ok 6 pobudka W 68 sporo mialam. Nie wiem ile ;) dlugo nosiła, podwijalam jej rękawki. Jakies dwa-trzy tygodnie temu schowałam już ostatnie, wyrosła.

Gość Mama jednego bobasa
O dwa razy mi dodało :P nie napisalam - moja ma 5 miesięcy

Gość powiem ci tak
1 ) teraz - 6mc 2 ) jeszcze nie 3 ) jw 4 ) ok 4-5 mc 5 ) można rożnie, ja podałam w 5 mc (silanc) - raz dziennie tak zostało do dziś na zmianę z kaszkami Nestle 6 ) silanc w butli - mi jest wygodniej , kaszki Nestle , deserki obiadki łyżeczką ( jak wprowadzałam nowe jedzonko to wyglądało to tak łyżeczka do 3 czegoś nowego i butla , potem deserek czy obiadek zastąpił butle . Jak często --> zamiast butli. U nas wygląda to tak rano butla , potem silanc, obiadek, deserek ,butla , czasem wychodzi tak ,że córka zje mi jeszcze jedna butlę na noc to ta jest zagęszczona np kleikiem :) ) 7 ) jak miała miesiąc to tak 3-4 razy , od 5mc wcale - przesypia mi całą noc . co do rozmiaru 68 właśnie używam , więc ci nie odpowiem pozdrawiam.

Gość szkoda mi go...
zastanawiam sie po co ludzie decyduja się na dzieci skoro nie maja pojęcia o ich rozwoju, a co dopiero o wychowaniu:o potem zamiast wychowywać - hodują... i rośnie z tego chwast, a nie porządny człowiek

Gość kafe cafe
do szkoda mi go... ale głupoty piszesz jest tyle poradników dla rodziców nikt nie jest idealnym rodzicem.

Gość szkoda mi go...
no więc właśnie...powinno się czytać te poradniki...a nie w ostatniej chwili szukać rady na forum...

Gość kafe cafe
a skąd wiesz ze to ostatnia chwila???

1. nie sadzałam z podparciem, sam usiadł jak miał 8 miesiecy 2. do spacerówki na leżąco "przesadziłam" jak miał 5 miesięcy, siedział w niej od 8 miesiąca 3. 8,5 miesiąca zaczął pełzać, 9 raczkować 4. od 6 miesiąca 5. ja zaczęłam podawać jak miał 6 miesiecy 6. 1 obiadek, 1 deserek, 1 raz kaszka, mleko pił do 13 miesiąca 7. zależy od nocki. jak był noworodkiem to na poczatku spał nawet po 6-8 godzin, potem budził sie co 2-3 godziny i tak do ok 6 miesiąca, potem budził się co 3-4 godziny, jak miał ok 10-11 miesięcy to budził sie o 20-40 minut!, odkąd skończył 13 miesięcy przesypia całe noce. 8. ubranek miałam baaardzo dużo, synek bardzo ulewał i przebierałam po 10 razy dziennie plus nocki, też ok 3-4 p[zebrań, do tego po ok 20 pieluszek tetrowych dziennie na ulane mleczko. i prałam codziennie.

Gość mój juz ma 15 miesięcy
rozwija się zaskakująco szybko... 1. 4 miesiące - praktycznie od urodzenia podnosił głowę - nawet myślłam że to jakiś problem z napięciem mięśniowym i konsultowałam u neurologa - gdzie okazało się, że mam po prostu silne dziecko. 2. na klasyczną spacerówkę przeszliśmy jak miał 6 miesięcy, wcześniej - od 4 miesiąca- jeździł w foteliku samochodowym dopinanym do stelażu wózka bo o leżeniu na płasko w gondoli nie było mowy! 3. ok 7 miesiąca zaczął raczkować. 4. po 4 miesiącu 5. po 4 miesiącu - ja podaję 1x dziennie rano- łyżeczką. 6. tak można nadal podawać mleko - dziecko powinno jesc 5 posiłków w tym 3 mleczne, ale mój syn ok 8 miesiąca zbuntował się przeciw mleku z butelki i od tej pory w ogóle nie pija takiego mleka, dostaje za to nadal kaszkę łyżeczką, jogurty, biały ser itd 7. oj my to się na wstawaliśmy, najpierw co 2 h później co 3 - ok 6 mies jadł 1x ok 4 rano ....odkąd mały skończył 8 miesięcy - piej tylko herbatkę w nocy - nadal sie przebudza, ale sam sobie bierze butelkę z piciem- popije i spi dalej. Ile miałam ubranek nie pamiętam - generalnie mam masę ubranek - bo nadal mnóstwo dostajemy w prezencie.

"szkoda mi go... - no więc właśnie...powinno się czytać te poradniki...a nie w ostatniej chwili szukać rady na forum..." poradnik poradnikiem, a życie życiem. wiedze teoretyczną zawsze warto zweryfikowac. nie mowiac o tym że w poradnikach tez różnie piszą, w jednych dziecko siada w tym miesiacu, w drugim w innym :D i też mozna sie nastraszyc. zresztą - co ci to przeszkadza że ktos sie pyta?... autorko - czy nie mogłabyś używac jednego nicka? :)

1. 5 mies 2. 4,5 mies na półleżąco 5-6 mies na siedząco 3. raczkowała od 8.5 mies do 12 mies, gdy zaczeła chodzic 4. po 4 miesiacu 5. po 4 miesiacu raz dziennie 6. 5-6 posiłków dziennie - 1 obiad, 1 deser, 1 kaszka - reszta mleko - tak dawałam do około 9 mies. potem mleko raz dziennie + 1 raz kaszka na gęśto i reszta normalne posiłki 7. miesiąc - dwie pobudki na mleczko. 2-3 miesiace - jedna pobudka na mleczko. jak skonczyła 3 miesiace to przestała sie budzic i przesypiała 11-12 godzin ;) bez mleczka

Gość up podniose bo mnie ciekawi

Gość mama z irlandii
1. 5 miesięcy 2.6 miesiąc 3.6,5 miesiąca 4. 4 miesiąc ( był na sztucznym mleku od 2 tyg życia) 5.kaszkę manną na mleku krowim po roku podałam 1 raz kaszkę zagęszczona kleikiem lub kaszką ryżową po 6 miesiącu 6.kaszkę dawałam na noc i w nocy jak zaczął jeść więcej stałych pokarmów to zstąpiły one kaszkę ale moje dziecko to typowy niejadek i im był starszy nie chciał jeść stałych pokarmów do tej pory mam z tym problem nie chce jeść obiadów tylko kaszkę ale nie daję mu chodzi wtedy głodny ( zalecenie lekarza że jak mu nie dam to zgłodnieje i zje obiad) ale on potrafi nie jeść po 7,8 godz i czeka na kaszkę na wieczór. 7.jak był malutki tak do 5 miesiąca co 3 godz z zegarkiem w ręku 5, 10 min różnicy po 5 miesiącu wstawał 3 razy a teraz ma 15 miesięcy i wstaje 0 około 2.00 w nocy i około 8.00 nie mogę go oduczyć, ale w dzień je bardzo mało. ubranek w rozmiarze 68 nie pamiętam ile dokładnie miałam ale nie kupowałam zbyt dużo bo dziecko szybko rośnie.

1.8 miesiąc 2.Moje dziecko jest z września.Na spacerówkę przestawiliśmy się gdzieś w kwietniu.Wcześniej nie było sensu -za zimno ;) 3.Moje dziecko nie raczkowało,poszło od razu na nogi. 4.koniec 5 miesiąca 5Są kaszki już od 4 miesiąca.Ja podałam w 5-6 mieisącu.Nie lubił ich. 6.Oprócz obiadku i deserku w ciągu dnia pił 2-3 razy mleko. 7.Do pół roku wstawałam non stop - średnio co 2 godziny.Później to 2-4 razy (jak wychodziły zęby to częsciej).Jadł 2 razy w nocy.