Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość civika

Imię dla córki, napisz które z nich byś wybrała

Polecane posty

teresa? jak cześć tereska, odpada sabina najlepsze z tych trzech. wez nie krzwdź swojego dziecka

Teresa "Głupota ludzka i Wszechświat są nieskończone. Co do drugiego mam jeszcze wątpliwości ... " A. Einstein

Gość jakaja555444
zdecydowanie BLANKA

Gość boszhe
heh, teresa, podajmy sobie ręce, mnie też uraczono moim imieniem 30 lat temu! a szczerze -podoba mi się!

kiedys tez bylam zla na rodzicow ze nadali mi takie imie i tez myslalam o tym ze jak dorosne to je zmienie-- na szczescie doroslam;) i wiem ze nie wrto sobie takimi pierdolami glowy zaprzątać;P

Gość fdgfdgdg
Najładniejsze z tych imion to SABINA :)

Gość dynozaur
Może to Ci pomoże?? Blanka imię żeńskie wywodzące się od hiszpańskiej wersji francuskiego imienia Blanche lub z germańskiego blankus, blanchus "biała". W niektórych językach występuje również w formie Bianka. Bianka prawdopodobnie jest spolszczeniem włoskiego imienia Bianca, które pochodzi od francuskiego Blanche i znaczy biała, jasnowłosa lub niewinna, czysta. Może być także zapożyczeniem z niemieckiego, gdzie Bianka jest formą imienia Blanka. W Polsce imię to nosi 1005 kobiet (w 2001 r. - 619). Sabina jest imieniem pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od nazwy plemienia Sabinów zamieszkującego środkową Italię kilka wieków przed naszą erą. Oznacza kobietę należącą do plemienia Sabinów, pochodzącą z tego plemienia. W Polsce imię to nosi obecnie 56 569 kobiet (w 2001 r. - 74 251). Astrolodzy przypisują Sabinom stałość uczuć, wierność i spokój. Sabiny szanują tradycję, nie lubią pośpiechu i obdarzone są zdrowym rozsądkiem. Imię to najlepiej służy osobom urodzonym pod znakiem Koziorożca. Święta Sabina z Rzymu (zm. ok. 126) - męczennica. Jest patronką Rzymu, gospodyń domowych oraz dzieci. Wzywana w przypadku krwotoku i do powstrzymania deszczu. Według legendy pochodziła ze znakomitego rodu. Została chrześcijanką pod wpływem swojej niewolnicy Serafii. Gdy Serafię zachłostano na śmierć za wiarę, Sabina pochowała ciało męczennicy, ujawniając przynależność do chrześcijan. Wkrótce ją także skazano na śmierć. Chrześcijanie pochowali jej ciało obok Serafii na Awentynie w Rzymie, gdzie dziś wznosi się Bazylika św. Sabiny. W ikonografii przedstawiana jest jako młoda męczennica w koronie z gałązką palmową. Jej wspomnienie obchodzone jest 29 sierpnia. Po grecku imię Teresa znaczyło: "pochodząca z wyspy Thera".Wyspa ta, dziś nosząca nazwę Santoryn, jest szczytem olbrzymiego, podmorskiego wulkanu. Ponad trzy tysiące lat temu wybuch tego wulkanu zniszczył kwitnącą cywilizację na sąsiedniej wyspie Krecie. Pamięć o tej katastrofie dała początek legendom o Atlantydzie. W nazwie wyspy Thera tkwi stary indoeuropejski rdzeń *ter*, oznaczający "zwierzę". Od niego pochodzi greckie słowo *therion* i niemieckie *Tier* (w obu językach: "zwierzę"), a także nasz "zwierz". Stąd wynika wielka magia imienia Teresa: sygnalizuje ono wielkie siły drzemiące w ludzkiej, a szczególnie kobiecej psychice, w podświadomości, siły, które z mocą zwierzęcia lub wulkanu potrafią się niekiedy wydobywać na jaw. Siły te są źródłem życiowej energii, ale również przyczyną wielkich przemian. W astrologii owe "wulkaniczne" siły podświadomości symbolizuje najdalsza z planet - Pluton. Pluton był dominującą planetą w horoskopie urodzeniowym najsłynniejszej Teresy - mistyczki z Hiszpanii, świętej Teresy z Avila. Poczekaj aż się urodzi, może w ostatnim momencie zmienisz zdanie??

a jak rzmawiamy juz o nietypowych imionach:) mi sie podoba - miriam, amira, aczkolwiek nie wiem czy zdecydowalaby,ms ie nadac takie imiona mojemu dziecku;P

Gość boszhe
no niby tak, ale jak się dowiedziałam, że miałam mieć na imie iwona to mną trochę "wstrząsneło" :) cóż nie ma chyba imion ładnych i ładniejszych, po prostu kwestia gustu :)

Miriam, to pewnie większości będzie się kojarzyła z... no... tą kobietą, która urodziła się mężczyzną :D Takie reality show było kiedyś :D Ale Amira fajne ;)

ja nazwe corke elisabetta :), ladnie sie skraca: ela, ella, eli :) i lepiej taka forma niz elzbieta - brzmi bardzo twardo, gruboskorno

kolezanki kuzynka ma na imie Miriam- bardzo mis ie sposobalo jak ja poznalam:) co do amiry poznalam taka dziewczyne , jak bylam za granica .

mam jeszcz e jedno imie- tak se nazywala dziewczyna z ktora pracowalam za granica, zaznaczam ze jest murzynka;) Abidaba ;))

Gość błagam nie krzywdź dziecka!!!
Moi rodzice SRAM NA SZLACHECKIE POCHODZENIE dali mi na imie Jadwiga , Faustyna(po babciach), brat ma Józef ,Felix, a drugi brat Antoni, Teodor. Taka tradycja,szlacheckie korzenie. Olałam to popełniłam mezalianz wyszłam za biedaka, rodzinka mnie wydziedziczyła, IMIONA POZOSTAŁY moje dzieci mają proste iiona, Ania ,Daniel W szkole byłam Jadźką lub świętą. Koszmar

Gość wszystkie trzy brzydkiesabina

Gość gffgdgsgghh
TERESA

kojarzy mi sie z grubą babą bianka-co to jest????brzmi njak kolorowe jarmarki, blaszane zegarki teresa-ładne dla dorosłej kobiety przed 40-50 laty, znajdz cos innego bo zrobisz córci kuku, pozdrawiam:) mnie tez bardzo podoba się Sara I równie piękne-Izabela.

blanka miało byc:)nie bianka