Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1992agnieeszka1992

pomocy, matematyka, tw. Talesa

Polecane posty

Gość 1992agnieeszka1992

Proszę o pomoc w zadaniu z matematyki, kompletnie nie wiem jak je zrobić. (Nie mogę narysować układu i sobie zobaczyć, ponieważ muszę obliczyć to zadanie, niestety) W układzie współrzędnych poprowadzono dwie proste równoległe przecinające oś odciętych odpowiednio w punktach (4,6), (6,0). Pierwsza prosta przecina oś rzędnych w punkcie (0, 10 pierwiastek z 3). W jakim punkcie przecina tę oś druga prosta? Proszę o pomoc!

Gość 1992agnieeszka1992
Czy nikt nie potrafi tego zrobić??

Gość Wielmożny Pan Profesor
Kooorva, do nauki gimszroty :classic_cool: skoro te prostełe są równoległe, majo taki sam współczynnike kierunkowe, który możesz obliczyć, albowiem masz dwa punkty przez jakie przechodzi 1. prosta (4,6),(0, sqrt(3)). Jak masz współczynnike kierunkowe i jeden punkt, to obliczenie współczynnike b (y=ax+b) to bułke z masełe. Dalej regułe, że każda prostełe przecina oś rzędnych w punktełe (0,b) :classic_cool:

i kooorva jakie to twierdzenie talesa :O

tylko kooorva tam jest blad w tresci, jak moze przecinac os odcietych w punktełe (4,6) :O

Gość 1992agnieeszka1992
Jest napisane w punktach, a nie w przedziale. Zadanie przepisane z książki, a temat to właśnie Twierdzenie Talesa.

Gość 1992agnieeszka1992
Sory, teraz źle przeczytałam. No tak jest napisane w książce

koorva wiem, ze w punktełe, przecież piszę, że w punktełe, a nie w przedziałełe :O ale powiedz mi, wiesz co to je oś odciętych???/// :O :O :O TO JE OŚ X! I tera mi koorva powiedz, jakim cudem jakaś prosta może przecinąć oś x w punktełe (4,6) :O :O no koorva jak? zakrzywienie hiperprzestrzeni? :O :O jak punktełe (4,6) może leżeć na osi x???? :O

Gość 1992agnieeszka1992
Przecież nie jestem idiotką, wiem co to jest oś odciętych. Wydaje mi się, że w zadaniu chodziło o to, że prosta przechodzi przez te punkty i widzę, że w treści jest coś pokręcone ale ja nie pisałam podręcznika.

Gość kszyyy kszyyyyyy
ehhh matma jest popierdolona 🖐️

bardziej prawdopodobnełe jest, że zamiast (4,6) miało być (4,0) :O zrób to dla takich danełe :classic_cool:

Gość Coś tam znajdziesz....
(4, 6) to pewnie wspólrzedne