Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość złoty dwa

Student- jakie jedzenie z domu???

Polecane posty

Gość złoty dwa

Witam, jestem mama studenta (przyszłego). Chce mu szykowac jedzenie domowe, zawsze to oszczędniej. Co takiemu studentowi gotować? Myslę, że można fasolke bo bretońsku pakowac w słoiki, a co jeszcze? Co Wam rodzice gotują? Bede wdzięczna za podpowiedzi. Mama studenta:D

Gość zero pomysłów wstydz się
pierogi mrozone

Gość chłopiec z Wrocławia
peklowane mięso, pierogi, krokiety, kotlety schabowe / drobiowe zupy raczej nie, sporo zajmują a nie są tak treściwe, jak wspomniane powyżej przetwory

Gość fasolki po bretonsku nie radze
bo go wspollokatorzy przestana lubic :classic_cool:

Gość pomocna_dłoń
Fasolka po bretonsku, bigos, pierogi mrozone, pulpety, leczo, sosy pomidorowe wlasnej roboty do makaronu/ryzu

Gość nie chce mi sie logować
moze czas zeby sie usamodzielnil :D

możesz napiec mięsa i dawać np w pojemnikach razem z sosem lub bez w samym tłuszczu dłużej wytrzyma ....bigos....możesz mu nawet zrobić sos do spaghetti a sam tylko makron

może jakieś kotlety(mielone, schabowe, z kurczaka) - zawsze z czymś można zjeść, leczo, zupy - zalewajka, żurek, pierogi... ja w zasadzie sama sobie gotuję, moi współlokatorzy(chłopcy) też. Jeśli na szybko to jakieś ryże, makarony z sosami, a jak mamy więcej czasu to urządzamy coś lepszego;)

Gość złoty dwa
usamodzielni sie, jak sie wykształci:D Sosy własnej roboty- ale mrożone czy w słoiku? Dzieki za podpowiedzi...co sie dziwicie, to moje pierwsze dziecko w akademiku...:D

Gość zero pomysłów wstydz się
sosy w słoikach

z domu biore tylko zupy (bo tego nie chce mi się samej robić) mięsa i innych tego typu rzeczy nie biore, bo to szybkawo mi się psuje (pomimo tego, że przechowuje w lodówce) poza tym trzeba to odsamażać blehhhh, chyba że jakies pulpety, gołąbki w sosie co mozna podgrzać :)) jak chce mi się cos tresciwego to sama sobie robie :) można jeszcze np. jakies sosy (moja mam robi z pamidorów, startej cebuli, startego jabłka, przyprawia cynamonem i pieprzem, gotuje to a pozniej wekuje - dobrze smakuje z ryżem, makaronem lub jakąs kiełbaską)

zeby sie nie psulo np mieso czy zupa, po wlozeniu do sloika zapasteryzuj, wtedy moze siedziec dlugo w lodowce. ja nie chce nic brac, ale i tak mama mi cos zawsze wcisnie przewaznie schab :D

generalnie wiekoszsc potraw mozna albo zamrozic albo wekowac pierogi, gulasz, leczo, pulpety, golabki, fasolka itd ogolnie w dzisiejszych czasach jest taki wybor zarcia w sklepach, gotowych dan czy dan z proszku, ze wozenie ze soba bog wie jakich potraw jest troche ebz sensu

Gość złoty dwa
dlatego załozyłam ten temat, by się zorientować wśród studentów, jjakie jedzenie preferują:D I dobrze, że zapytałam się:D Bo wiadomo, że w akademikach nie ma luxusów a to mało miejsca w lodówkach, a to zamrażarki brak...trzeba to wziąc pod uwagę:)

aa jak do akademika to inna sprawa, lodowka jest potrzebna na wodke, cytrynowke i piwo, nie ma miejsca na jedzenie :) wykup mu karnet na stolowke :P

no na stolowkach roznie bywa u mnie zarcie na stolowkach jest niedobre, dodatkowo keidys jak psozlam z facetem (czekalismy na otwarcie jeszcze 5 minut) to wszystko bylo zimne :o

ja nawet nie mam co mysleć o zamrazarce, bo tak kradną jedzenie, że szkoda mi to wozić i robic sobie apetytu :) a dania gotowe, nie tylko z proszku, jakies krokiety, pierogi też nie są zbyt zdrowe, także ja polecam robić 3-4 dania a przez reszte dni niech sobie sam cos zrobi (nalesniki, placki, omlet, jajecznica itp) albo cos kupi :)

Gość na pierwszym roku
bralam z domu golabki, schabowe, leczo, mielone, gulasz. teraz gotuje sama, kupuje mieso, przyprawiam, potem pieke, spaghetti tez robie, albo kuraka. drugie danie gotuje codziennie + 2x w tygodniu zupa

Gość a ja zawsze
najpierw się zorientuj czy będzie miał lodówkę w pokoju a jak nie to mu ją wykup bo jak zostawi żarcie w lodówce na piętrze to go po jednym dniu już nie będzie miał :D

Gość na pierwszym roku
mieso kupuje takie jakie akurat jest w promocji w carrefourze.

Ja mam wykupioną stołówkę, więc z obiadami nie mam problemu. Jedzenie nie jest rewelacyjne ale jakoś zjeść można. W weekendy jak zostajemy to gotujemy wszyscy razem ;) Z domu rzadko biorę wałówkę typu bigos, pierogi czy inne podobne.

hm, ja mam lodowke z zamrazalnikiem w pokoju i tylko kumple mi czasami wyjadaja zarcie :P danai gotowe nie sa zdrowe, ale ebz przesady, nikt o dtego nie umrze. zreszta sadze, ze i tak nie bedzie codziennie ovbiadu jadl, ewentualnie pojdzie na chinskie zarcie. moja mama jak jestemw domu to zazwyczaj piecze nam kurczaka albo robi jakies kotlety (czyli na 2-3dni zarcia) to mozesz tak robic a na reszte tygodnia sloiki i mrozonki poza tym czlowiek majac 19/20 lat chyba potrafi zrobic sobie kotleta i ugotowac ziemniaki, surowke mozna sobie kupic, czy ryz z warzywami?

no tak dwa razy w tygodniu mozna zjesc jakas zupke z proszku, czy kupne pierogi (sama tak robie jak mam lenia), ale kiedy widze jak ludzie jedzą to non stop... pochorowac się mozna :/

Gość anooo
Też nie przesadzaj z tym żarciem niech się powoli sam uczy, nic mu się nie stanie ;). Mój chłopak, to z domu często przywozić kotlety schabowe rozbite w jajku i bułce, surowe do smażenia i sobie zamrażał ;)

Gość koliber67
ja najwiecej to z domu brałam juz smazone kotlety i snycle, zawsze mozna je zamrozic. a poza tym jak nie ma ziemniaków czy ryzu to i z chlebem sie zje:) czasami brałam tez jakies sałatki, gołąbki itd

Gość Renni68
Ja wyszłam z takiego założenia, że zamiast przygotowywać coś synowi to mu dam pieniądze, która miałabym na to przeznaczyć. Nie wychodziło wcale tak tragicznie. A do tego mój syn po jakimś czasie przyjechał do domu i pochwalił się swoimi pierwszymi własnoręcznie przygotowanymi daniami, znalazł stronę z ciekawymi przepisami: http://menustudenta.blogspot.com/ czy jakoś tak. W każdym razie na dobre wyszło to mi jak i jemu, ja nie muszę sterczeć nad garami, a on wkońcu zaczął sam gotować:))))

Gość tralalalomj
Ja biorę z domu: pierogi, gołąbki, kotlety schabowe z pieczarkami - to wszystko mrożę, świeże do lodówki: naleśniki na 2-3 dni, jakaś sałatka. Na weekendach gotuję zupy, pomidorowa( nie z torebki) to pół godziny roboty i koszt ok. 5zl, a jedzenia jest na 3 dni ;) Polecam jeszcze krokiety ;)

Gość xcgfdx
ja biore: - kotlety schabowe z pieczarkami i mielone - naleśniki - gołąbki - bigos - krokiety - czasem zupy (ale raczej sama gotuje) - domowe dżemy - ciasto

Gość kkkiiikkkaaa
A ja uwazam, że robienie jedzenia dorosłemu facetowi to jakaś pomyłka. Lepiej zadbaj, żeby sam potrafił sobie ugotowac tą fasolkę albo bigos, a nie żywił się jedzeniem od mamusi. Bo jaki to ma sens? Raz, ze całą nadwyżkę pieniędzy wyda na imprezy i alkohol, dwa, że jego przyszła zona bedzie mieć z nim przekichane. Spotykałam się kiedyś z takim facetem, któremu mama gotowała obiadki i prała skarpetki. Jak wyjechaliśmy razem na wakacje to okazało się, ze on oczekuje tego samego od przyszłej zony/partnerki. Gośc umiał samodzielnie zrobić kanapki, usmazyć jajecznicę i podgrzać parówki, a i tak uważał to za niesamowite osiągnięcie. Poza tym moja własna mama wyszła z podobnego założenia. Efekt był taki, ze ja i siostra nauczyłysmy się same gotować jako nastolatki, a brat został nauczony dopiero przez swoją dziewczynę, której nie pasował robienie za kucharkę dla dorosłego chłopa. A co się namęczyła, żeby zmienić jego przyzwyczajenia to już jej. I na samodzielnośc przyjdzie pora, owszem. Ale nie nazywajmy jakąs niesamowita samodzielnością i odpowiedzialnością ugotowanie sobie samemu obiadu. Zresztą ubrania też podejrzewam zamierzasz mu prać. Ciekawe, czy córce też byś pakowała obiady na cały tydzien...:o

Gość StudentkaKlondike
To co ja czasem zabieram to: - kotlety drobiowe, mielone, schabowe - swojskie jajka - swojską śmietaną i twaróg, żeby sobie rozrabiać na kanapeczki:) - różne pierogi do mrożenia - krokiety - pasta jajeczna - bigos - naleśniki - weki - dżemy, ogórki konserwowe, kiszone, sałatki do obiadu w słoikach, maliny, grzybki, suszone pomidory w oliwie