Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyrodnacorka

Nie mówie do mamy "mamo"

Polecane posty

Gość wyrodnacorka

moze moj problem wyda wam sie dziwny ale odkad pamietam tj. od bardzo wczesnego dziecinstwa ok. 5-8 lat, nie zwracam sie do mamy "mamo" tylko na per ":ty" a glownie to mowie do niej w formach bezosobowych typu, wez, przynies, podaj itp. nie wiem skad to mi sie wzielo i zle mi z tym bo nie umiem tego zmienic i powiedziec do niej "mamo", pewnie by byla w szoku gdyby uslyszala to z moich ust.co robic??

Mnie wydaje to sie conajmniej dziwne. Ja nie potrafiłabym mowic do mamy inaczej niz mamo, mamusiu, mamus.:)

Gość zostaw dzięcioła
co robic? uzywac "prosze" "dziekuje" i "przepraszam", nie wydawac rozkazow, sama sobie brac, podawac i przynosic, a nie gonic do tego matke. tyle wystarczy na poczatek. pozniej mozesz zaczac stopniowo wprowadzac "mamo, czy moglabys mi podac...." i tak dalej. nawiasem mowiac - ja do mojej czasami mowie "mamo", czasami zdrabniam to slowo na rozne sposoby, czesto tez mowie do niej po imieniu. dziwne sa dla mnie rodziny, w ktorych do matki mowi sie "prosze mamy" albo zwraca sie do niej w 3 osobie - "niech mama wezmie" , "niech mama zrobi", "niech mama przeczyta" etc...

Gość Ruda Franceska
Też tak mam. Do mamy mówię: mama, a do taty: tatuś. Jeszcze nigdy nie powiedziałam do mamy mamo, a do taty tato. Dziwne prawda? Jakoś nie może przejść mi przez gardło. Kiedyś próbowałam to powiedzieć, marnie wyszło. Każdy ma swoje dziwactwa, fajnie że nie jestem z tym sama ;-)