Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kala19

potrzebuje porady w kwesti zmiany nazwiska i dokumentow

Polecane posty

witam wiem,ze do 2 tyg zmiania sie dowody oraz prawo jazdy jak po slubie przyjelam nazwisko meza..natomiast jak np z kartami platniczymi i kredytowymi?

Gość a gdzie to jest napisane
że do dwóch tygodni się zmienia?? Pytam, bo naprawdę nie wiem. Co do reszty to mogę Ci tyle podpowiedzieć, że wymienić najlepiej po otrzymaniu dowodu osobistego, gdyż bez niego nie da rady.

gtak mi pani dzisiaj w urzedzie powiedziala ze powinnam to zrobic w przeciagu 2 tyg od zawarcia malzenstwa..ale nie ma problemu jak pozniej rtylko taki jest przepis tak dzis uslyszalam

Gość lokatka
ja wlasnie niedawno wymienialam dowod, i z tego co ja wiem to powinno sie wymienic do dwoch tygodni od wystawienia aktu malzenstwa w USC a nie od daty slubu ;) potem trzeba wymieniac juz wszystko - paszport, prawko, karty bankomatowe i kredytowe, legitymacje, te karty do lekarza, zlozyc podanie o nowy NIP w Urzedzie Skarbowym, itp itd -_-

Gość Andarielkka
Nie składa się żadnego podania o NOWY numer nip :o Bierzesz formularz NIP-3 i aktualizujesz swoje dane. Numer pozostaje ten sam. Karty do bankomatu wymieniasz wtedy, kiedy będziesz miała już nowy dowód.

Gość a jaaaaaaaaa
jestem 10 lat po slubie i wciąż mam prawko na stare nazwisko bo to kosztuje 80 zł i szkoda mi :D parokrotnie mie policja sprawdzała i nic nie powiedzieli :) Z tym nipem to ktoś przesadza. Nie zmienia się nip-u tylko składasz aktualizację w kwestii nazwiska i numeru dowodu.

Gość masiaaaaaaaa
nie. nie pamietam numeru formularza wiec nie wiem czy to nip-3 ale po prostu aktualizuje sie swoje dane w skarbowce. nie ma zadnego nowegu nipu najpierw wymieniasz dokumenty typu dowod, prawko. potem paszport i do banku idziesz bo tam musisz pokazac nowy dowod

jak juz ktos napisał nowy NIP nie, ale dane musisz zaktualizować, bo będziesz miała nowe nazwisko i nowy numer dowodu. Więc na NIP-3 musisz te zmiany podać. Pewnie rzeczywiście jest jakiś przepis mówiący o dwóch tygodniach, ale to martwy przepis. Ja dowód zmieniłam szybko, dostałam go po miesiącu od złożenia dokumentów i po kolei zmieniałam dane, tam, gdzie mi się przypomniało. W umowie z operatorem telefonicznym nie zminiłam do dziś, a to już ponad dwa lata. Prawo jazdy zmieniłam po roku, jak mi się poprzednie skończyło (miałam terminowe prawo jazdy, ze zwględu na wzrok), nikt nawet słowem nie pisnął, że za późno. W II filarze tez się dopiero zorientowałam, że przychodza dane na stare nazwisko. Tak, że spoko. Najbardziej mi zależało na zmianie nawiska w hipotece na moje mieszkanie i to zreszta było najtrudniejsze, ponad dwa miesiące się z tym bujałam, bo to albo druk nie taki, albo opłata nie w terminie wniesiona.

o ludzie, ja swój dowód i prawko na nowe nazwisko zmieniłam rok po ślubie :P karty bankomatowe jedna po 2 latach, druga wcale :P a teraz i tak musze od nowa wszystko zmieniać bo wymeldowalam sie ze starego mieszkania i przemeldowalam na inny adres, dobrze ze chociaz babeczka co mi zdjecie robila ma archiwum to nie musialam juz znowu robic zdjecia bo tamto bylo ladne ;) no i ze wymiana dowodu nic nie kosztuje....prawko wymienię jak mnie ochota najdzie :P

Gość glowa i noga
jestem 4 lata po ślubie, karty bankowe mam dalej na stare nazwisko :P tylko u mnie nowe jest dwuczłonowe, ale to chyba nie ma znaczenia