Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajna babka z forum

Dwa pytania do mam które długo karmiły piersią i odstawiły :)

Polecane posty

1) jak odstawić dziecko od piersi żeby było najmniej stresujące dla dziecka? a) chce zacząć od dnia, ale córka się odmaga piersi przynajmniej 2 razy w ciągu 2 2) Czym zastąpiłyście mleko z piersi? Modyfikowane, kaszki czy z kartonu (od krowy) ? od tygodnia próbuje odstawić córcię od piersi bez skutku;) chętnie poczytam Wasze sprawdzone rady.

ja jak chciałam odstawic dziecko od piersi to przez kilka dni podawałam kilka łyżeczek dziennie mleka modyfikowanego (Bebiko). Po kilku dniach zrobiłam butlę i mały od razu chwycił - nie było stresu bo znał ten smak. Za to dla mnie to były ciężkie chwile - i psychicznie (przeświadczenie, że odbieram dziecku to co najlepsze) i fizycznie (zastoje pokarmu w piersiach, które niesamowicie bolały)

A długo karmiłaś? Ja bym na poczatke chciała chociaż w dzień przestać karmić a potem juz w nocy. Z butli pić nie umie, bo zawsze była łyżeczka a picie podaje w niekapku, albo z kubka.

Gość Zgarbiona Brabi
P poltora roku sie wkurzylam i powoli codzienie skracalam o jedno karmienie, wiec nie bylo zastojow ani tragedii, ale nie bylo tez butli, od razu normalne jedzenie., Teraz najmlodsze karmie juz 7 m-cy ale od tygodnia zaczelam co drugie karmienie dawac butle, zeby przyzwyczaic, i powoli zaczne odstawiac:)) najgorsze to jest uciecie z dnia na dzien, porazka i wielki sters i placz dla dziecka . bo cycus to dla dziecka wszystko co narazie ma.

Autorko; ja odstawilam mala w jak miala 8 miesiecy i 3 tygodnie , jakos z chodzeniem nam sie to zgralo wiec duzo zmian na raz. Mala od poczatku tzn od ok 2 tyg zycia byla jednoczesnie na butelce (przed snem i kolo poludnia) bo ja nie mialam na tyle pokarmu (tak , tak niektorzy powiedza ze niemozliwe a jednak...),Akurat fakt ze cora znala butelke od zawsze byl na plus (nie wiem czy Twoja corka ale z tego co kojarze jest chyba na tyloe duza zeby jak cos mloeko pic z niekapka a nie z butli). Wracajac do mnie-Nosilam sie z zamiarem odstawienia juz od pewnego czasu, no ale wiadomo; wygoda i dziecko dostaje to co najlepsze. Od jakis 2 tyg staralam sie przetrzymac corke jak wiedzialam ze nie jest glodna tylko chce sie 'poprzytulac'. Zamiast piersi dawalam owoc, warzywa, posilki stale. Ale w praktyce ciezko mi to wychodzilo, wiec wizje odstawienia od piersi odkladalam 'na potem'...Az pewnej nocy ,poniedzialek nad ranem kolo 5 jak zwykle w czasie snu mala zachciala jesc, ja ledwo zywa, jak zwykle wzielam ja do lozka. No i tak sobie spie z mala na piersi (wieeem straaaszna ze mnie matka polka:-P ) , juz przysypialam, cora slodko ssala i nagle jak mnie nie ugryzla !!!!!!!myslalam ze wyciem pobudze sasiadow, moj maz az podskoczyl, za to cora slodko mlaskala dalej;-/ I to byl wlasnie TEN MOMENT w ktorym powiedzialam; dosc! Masz 5 zebow, chodzisz, wlazisz do talerza ojca jak je swoje curry- koniec karmienia piersia. Odstawilam totalnie. tego dnia odciagnelam troche mleka 2 razy. Na nastepny dzien zaczynalo mi sie zapalenie, bol i guzek, masaz i laktator nie pomogl, dalam 'odessac' sie corce. Przez nastepne 3 dni mleka bylo juz bardzo malo wiec odciagalam aby poczuc ulge tylko raz dziennie. Zamiast moje mleko cora dostawala sztuczne, 2 tyg pozniej musiala przejsc na formule bez laktozy (odstawilam od piersi zaczely sie choroby w tym nietolerancja laktozy) ale bylo to cale szczescie chwilowe i po 11 miesiacu cora dostala mleko krowie na ktorym jest do dzis. Uffff ale sie opisalam jak zawsze. W naszym przypadku trzeba bylo zrobic odstwienie od piersi w sposob gwaltowny , nie dalo by rady delikatnie corka byla baaardzo przywiazana do karmienia piersia, ja akurat mniej. Na poczatku szukala piersi ale tylko w NOCY. po czasie jej przeszlo. Wiec jesli w twoim wypadku nie skutkuje odstawienie powoli; zrob to w sposob brutalny. U nas podzialalo powodzenia!

Dziękuje za odpowiedzi. Blanka jest bardzo do piersi przywiązana, rano jest obowiązkowo, potem daje śniadanie, obiad i tu Blanka chce spać. Zaśnie np na spacerze, albo jak mnie nie ma a jest z Nią babcia, ale jak ja jestem i Blanka senna to przytula się do piersi i jest chwila moment dziecko śpi. Z butli próbowałam wczoraj dać kaszę na noc:) w ciągu 15 min wypiła 10 ml :D wiec dalej podaję łyżeczką bo wtedy zjada ciepły posiłek ;) butelka odpada, jest na to za duża. Kolejny raz domaga się piersi ok 17/18, Jak jesteśmy na spacerze to jest ok, bo jest zajęta al;e jak jesteśmy w domu to marudzi, płacze , przytula się i szuka. Nie jest to dla mnie proste, próbuje juz od tygodnia i bez żadnych efektów. Córka ma rok i 2 tygodnie wiec myślę że najwyższy czas, ale chyba wyjdzie że będzie to dłuższe karmienie.

Gość wyjedz na 2 dni i zostaw
dziecko z babcią:) szybko zapomni.

Gość do wyjedz
to żes doradziła ;/

ja karmiłam synka 11 miesięcy. pierś była dla niego szalenie ważna! były takie dni gdzie żył tylko na niej, a w nocy potrafił ssać co 20 minut! nagle jak skończył 10 miesięcy to ssał dosłownie non stop! trwało to 2 tygodnie. pewnego dnia nie chciał tknąć mojego mleczka w ciągu dnia, co podawałam pieśr to było kręcenie główką i rozpacz. więc nie dawałam, rekompensował to w nocy! przez 2 tygodnie ssał dosłownie całe noce! az pewnej nocy i to się skończyło, po podaniu piersi zaczął się wyginać, prężyć. od tej nocy nigdy już nie przypomniał sobie o swoim cycusiu :P