Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość totalna antyginka

Nie będzie przymusu rozkraczania przed podjęciem pracy!

Polecane posty

Gość totalna antyginka

Ministerstwo wycofało się z pomysłu obowiązkowej mammografii i cytologii W liście przedstawiciela Ministra Zdrowia do Rzecznika Praw Obywatelskich czytamy m.in. że w wyniku wnikliwych analiz oraz szerokich konsultacji odstąpiono od pomysłu obowiązkowych badań mammograficznych i cytologicznych. Przypomnijmy, że Fundacja Panoptykon w koalicji z Fundacją Ekologia i Sztuka, Fundacją Feminoteka, Stowarzyszeniem KARAT i Stowarzyszeniem Same o Sobie S.O.S. przesłała w maju do Ministerstwa Zdrowia oraz Rzecznika Praw Obywatelskich wspólnie wypracowane uwagi dotyczące obowiązkowych badań dla kobiet. W naszym oświadczeniu pisaliśmy m.in.: Nie możemy zgodzić się na to, aby remedium na tak ważki problem jak wysoka umieralność polskich kobiet na raka szyjki macicy i piersi, było rozszerzenie zakresu obowiązkowych, okresowych badań lekarskich, zwłaszcza że miałaby one decydować o dopuszczeniu kobiet do wykonywania pracy na danym stanowisku. RPO w lipcu podjął interwencję i skierował zapytanie do ministerstwa Zdrowia. Dziś odpowiedziało Ministerstwo Zdrowia - obowiązkowych badań nie będzie. Fundacja Feminoteka serdecznie dziękuje wszystkim osobom, a zwłaszcza prawniczkom z Fundacji Panoptykon za zaangażowanie w sprawę.

I bardzo dobrze. To nie do pomyślenia żeby kobieta nie mogła podjąć pracy, jeżeli się wcześniej nie rozkraczy.

Gość to już
Już się ktoś z tym rozprawił? Ale ulga... jak dotąd nie byłam u gina i już się bałam, że będę musiała iść, jednak jestem zatrudniona, więc mi to groziło.

Gość zamyslona.......
super podejscie :P Nie dziwie sie ze tyle polek umiera na raka szyjki macicy.....

Gość badzo dobrze się stało
zmuszać to kopaczowa może swoją córunię...kobiety mają prawo badać się we włąsnym zakresie i niech spadają. a jak się nie badają bo są głupie to co zrobić? trzeba prowadzić kampanie społeczne, zresztą te apropo mammografii i cytologi przyniosły ponoc dobry skutek

Taaa, bardzo dobrze W krajach skandynawskich umieralność na raka szyjki macicy została zredukowana praktycznie do zera, dzieki właśnie profilaktycznym badaniom, a u nas? Jak sie nie zmusi to mało która robi badania regularnie, a później płacz i zgrzytanie zębów :o

Gość i bardzo, bardzo dobrze!
bez przesady! To nie czasy niewolnictwa, żeby upokarzać kobiety zmuszając je na siłę do obnażania się! Jesteśmy dorosłe i mamy swój rozum. Jeżeli któraś chce być zdrowa, chce żyć przede wszystkim to sama o takich badaniach pamięta i wykonuje je mniej więcej regularnie. A jeżeli ktoś z własnej nieprzymuszonej woli ryzykuje życiem, to sorry, ale to jego własny, świadomy, nieprzymuszony, przemyślany wybór. Chce iść w piach, to niech idzie i nie uszczęśliwiajmy kogoś na siłę. Samobójstwo jak dotąd karalne nie jest:P, a to jest jak powolne samobójstwo. Jacy są lekarze państwowi - każdy wie. Ja bym nie chciała dostać skierowania z zakładu pracy do jakiegoś gina z mojej przychodni, z którym mój szef akurat miałby podpisaną umowę na świadczenie tego typu usług. Po pierwsze dlatego, że nie ma u nas żadnego państwowego gina, który wykonywałby swoją pracę rzetelnie i do którego miałabym jakieś zaufanie, po drugie, że w naszej przychodni każdy lekarz ma swoją asystentkę (od wzywania pacjentek i wypisywania recept pod dyktando gina, który w czasie tego wypisywania nie ma nic do roboty, więc mógłby to robić sam), która przy okazji gapi mi się w krocze i słucha o moich problemach, czego ja sobie nie życzę, a nie mogę jej wyprosić z gabinetu i takie tam... Ja robię wszystkie badania u swojego gina na bieżąco - w klinice leczenia niepłodności. Nie mam problemu z płodnością, mam 2 dzieci, ale tam mają akurat dobry sprzęt no i wspaniałych lekarzy, więc tam chodzę. Ale mają również na pieczątce że jest to klinika leczenia niepłodności. Gdyby ta chora ustawa przeszła - jaki miałabym wybór? Naszą państwową przychodnię i upokorzenie? A może mam przynieść mojemu szefowi facetowi zaświadczenie z pieczątką z kliniki leczenia niepłodności? Jedno lepsze od drugiego! Jak ktoś chce żyć, to sam pójdzie do lekarza i się przebada. A jak komuś życie jest obojętne, to już jego decyzja. A jak chcą tak o nas w rządzie dbać i nas leczyć, to niech nam np. umożliwią np. darmowe podstawowe badania, niech wydają skierowania na badania krwi i moczu - spróbujcie pójść do przychodni i o to poproście - nie dostaniecie! Ja przez całe obie ciąże chodziłam do lekarzy prywatnych, bo chciałam je mieć rzetelnie prowadzone. I za wszystkie badania co miesiąc musiałam płacić z własnej kieszeni, bo mój gin nie miał umowy z NFZ a żaden inny lekarz nie chciał mi - babie w ciąży - na takie badania wystawić skierowania skoro się u niego nie leczę. O takie rzeczy niech zadbają - unikniemy wówczas chorób tarczycy, białaczki, chorób serca itp. to też jest ważne i też się na to umiera. Albo niech wprowadzą dla wszystkich przymusowe badania - dla facetów też (dla polityków również) - np. badania prostaty - jak od grzebania w tyłkach będzie zależała ich kariera zawodowa, to może im w końcu takie durne pomysły wywietrzeją z łbów.

Facetów w naszym kraju nikt nie tknie. Natomiast o tyłkach i brzuchach kobiet decydują wszyscy tylko nie one, a przede wszystkim faceci i księża. Od wieków tak było i tak już chyba zostanie, bo niewiele zainteresowanych się temu sprzeciwia.