Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jogurt naturell

wierycie w grzech pierworodny?

Polecane posty

Gość jogurt naturell

przecież to jakas bzdura. jak ktoś kto się dopiero urodził może mieć grzech..nie wydaje Wam sie to tak absurdalne, ze aż śmieszne?

grzech pierworodny to odwrócenie się od Boga, odrzucenie Jego miłości tak zrobili nasi Rodzice, więc my rodząc się dziedziczymy jakby ten grzech chodzi o to abyśmy w tym zyciu wrócili do Boga, uwierzyli w Jego bezgraniczną nieskończoną miłość

Gość jogurt naturell
ja wiem co na ten temat mówi religia ale mi chodzi o logikę i zdrowy rozsądek. jak można mieć grzech którego się nie popelniło? to bzdura i farmazon. dlaczego ludzie w XXI wieku wierzą w zabony że jak facet w sukience pokropi niemowlaka wodą to zmyje z niego jakiś wyimaginowny grzech?

a tak w ogóle to jesteś wierzący/ca w Boga? czy piszesz sobie ot tak, z nudów?

Gość jogurt naturell
dlaczego z nudów? jeśli pytanie jest dla Ciebie jako Katolika nie wygodne to już od razu brak argumentów?

nie wiem z czym masz problem? bo jesli wierzysz i jesteś katolikiem to przyjmujesz zasady jakie obowiązują w KK wiara to wiara, to nie jest nauka, tutaj nie ma dowodów gdyby można coś było naukowo udowodnić nie nazywało by się wiarą tylko byłaby to jakaś kolejna dziedzina nauki

Gość matacz...
hmmm napisane jest tez , ze PanBóg kaze za grzechy do 7 pokolenia , jak dla mnie kolejna bzdura Mi to sie wydaje coraz bardziej jako katolikowi , z e jestesmy manipulowani , ze kosciół nie do konca mówi nam prawde ! Ciekawe jest to !! ze po to wlasnie jest chrzest ! dla zmycia grzechu pierworodnego ale zwazcie na rytuał ! a jak odbiere]ane jest to w innych wiarach , zamuka sie takiemu małemu człowiekowi czakre robiac kżyzyk miedzy oczyma . Ktos napisze bzdury ! wypisuje ! hmmm polecam lektóre o gestosciach w jakich zyjemy , o bytach niematerialnych ... o tym dlaczego ludzie zajn]mujacy sie tym zagadnieniem majacy wyniki doskonałe popełniali samobujstwa i czy to były samobujstwa ! itd. Nasz mózg jest tak doskonały w swej niedoskonałosci , ze wytrawny ktos moze nam wmóic wszystko nie bez przyczyny istnieje cos takiego jak iluzja ! czasem to co widzisz wcale nie wyglada na to jak to widzisz ! temat jest pzreogromny ! Pamietajcie jedno ...ze ten sam kosciuł nie tak dawno palił ludzi w imie Boga na stosach !! a dla ciekawych linkę daje mozna poczytać jak i zerknac na inne rzeczy na tej stronie http://www.quantumfuture.net/pl/iluzje.htm

Gość jogurt naturell
aha, czyli Katolicy przyjmują to bezrefleksyjnie, nie zastanawiając się ani nad żadną logiką ani sensem tego co robią?bo tak nakazuje wiara? nie zadawać pytań, nie krytykować, robić co każą...dobrze rozumiem? nie mam żadnego problemu, to już pogadać nie można? a co to jakiś temat tabu?

Gość jogurt naturell
heh no bzdura dlatego chciałam pogadać jak to możliwe ze w XXI wieku (a niby tacy oświeceni i wyedukowani jesteśmy!) ludzie ciągle wierzą w takie rzeczy...

Gość matacz...
pamietajmy też , ze wierni w machometa wierza , ze jak oddają zycie w imie jego w niebie czekac na nich bedzie 12 dziewic czarnookich ! prawda , ze bzdura ? ale oni w to wierzą !! Dlatego pisałem juz kiedys ! wiary reprezentują rozni ludzie , nasza katolicką kosciół - banda maniupulatorów ktora niczego zlego nie uczy ! ale manipuluje ludzmi ku wlasnym korzyscią , Majatek koscioła jest pzreogromny ! dlaczego ? zapracowali na niego >? NIE ! zdobyli go na przestrzeni lat wciskajac ludziom rozne wieksze i mniejsze bzdury ! Oni musza z czegos zyc ! a zyją z datków parafian ! nie ma to jak byc ksiedzem - prawda ? :) zyc nie umierać ! pod płaszczykiem wieray robi sie co chce ! oczywiscie są i prawdziwi ksieza z powołaniem ....

Ty nie chcesz podyskutować, Ty chcesz poobrazać i wykazać innym jaka jesteś nowoczesna i oświecona musisz więcej poczytać, pożyć, pomysleć, doswiadczyć wróć jak coś bedziesz mieć do powiedzenia, na razie tylko prowokujesz

Gość jogurt naturell
hehe no tak, oglądamy filmy w 3D i w grzech pierworodny wierzymy;)

Gość jogurt naturell
aż tak-widzę że uderzyłam w czuły punkt...cóż

Gość matacz...
bo siła wiary jest pzreogrona ! zerknac chciej na tą strone ktora podałem , tam sa podane przykłady pewne ktore daja ci do myslenia , ale jesli sadzisz , ze ta strona to ajkas fantastyka - nawet tam nie zagladaj ! od malenkosci jestes kształtowany - twój umysł też ! zobacz na doswiadczenie wprowadzania czlowieka w chipnoze i wmówieniu mu ze po obudzeniu danego czlowieka w pokoju nie bedzie , po rzebudzeniu jednak ów człek widzi danego czlowieka - dlaczego - wyjasniaja bo wiara jego jest taka , ze czlek nie moze ot tak po prostu zniknać , ale .... znowu go wprowadzaja w chipnoze i wmawiają mu , ze ten czlowiek musi wyjsc z tego pokoju bo cos waznego sie stało , opisuje sie mu ze zakłada palto kapelusz , jest efekt otwierania zamykania drzwi i faceta wybudzają - tu facet nie widzie po wybudzeniu tej osoby !! widzi poruszajace sie pzredmioty ktre ten facet porusza , ale samego faceta nie ! wpada w panike , bo widzi np. poruszajaca sie szklanke ale nic wiecej . Tak działa nasz mózg !

Gość matacz...
wy to jak domniemam młodzi jestescie , ale napewno słyszeliscie jak to w latach chyba 70 w stanach zjednoczonych podczas słuchowiska radiowego "wojna swiatów " herberta johna weissa - ludzie wpadli w panike i masowo opuszczali swoje domy ! - siła przekazu !!

Gość pastafarianka reaktywacja
ta cała szopka KK to bzdura.

Gość matacz...
nie koniecznie bzdura ! to powiedzmy prawda podane inaczej nie tak jak odbiorca by sobie rzyczył , ale tak jak głoszacy ją chce by była podana dla wlasnych celów i korzysci

Gość matacz...
to tak jak z kosmitami - kto w nich wierzy ? ale logicznym jest dla zdrowo myslacego czlowieka , ze w całym tym wszechswiecie nie mozemy byc sami !

Gość matacz...
kiedy Juliusza Verne pisał swą ksiazke "dwadziescia tysiecy mil podwodnej zeglugi " nikt nie traktował powaznie jego łodzi podwodnej - traktowano to niczym fantastykę , a dzis ? prosze bardzo mamy łodzie podwodne

Nie porównuj wynalazków do bujdy na resorach napisanej przez naćpanych "prorokow" :) Ja tez niezłe rzeczy popełniam na bani. :)

Wiara to wiara, i tyle - albo wierzysz we wszystko, albo nie wierzysz. Nie ma tak jak w barze sałatkowym że sobie wybierasz co chcesz i co Ci pasuje :) Poproszę trochę zbawienia, ale podziękuję za pokutę, łaskę Bożą poproszę ale nie dodawajcie mi klęczenia... I tak dalej :) A zobaczyć - nie znaczy uwierzyć. Wierzysz na słowo, wierzysz po prostu, jaki sens ma WIARA jeżeli widzisz? Nie ma sensu bo wtedy tracisz przedmiot wiary, bo go widziałaś, widzisz..... Nie musisz już wtedy wierzyć.... Ja rozumiem że większość 'postępowych' i tych 'do przodu' lubi się wysuwać przed szereg i pokazywać jakim to się jest Ą i Ę i w ogóle, ale większość jest w tym śmieszna po prostu :)

Gość matacz...
i o to chodzi , ze pewna grupa ludzi chce , by z kolei pewne rzeczy pozostawały w kwesti wiary ! parafianin - inaczej tłumaczac głąb:) łyknie wszystko !! Gdyby człek znał swoje mozliwosci - a wiara mu je blokuje !! było by znacznie trudniej tym ktorzy chca by było jak jest .

Gość gość zastanawiający się
Tylko jak można dziedziczyć grzech po odległych przodkach? A w dodatku ci przodkowie to postaci legendarne (tak, jakby dziedziczyć jakieś winy Ozyrysa czy Heraklesa, nie uważacie?) (Nie wiem czy jeszcze mogę nazywać siebie katolikiem)

Gość gość
oczywiscie ze to bzdura , kazdy myslacy czlowiek to wie