Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maciej vel. matziej

mam pytanie odnośnie stażu!

Polecane posty

Gość maciej vel. matziej

czy ja bedąc osobą bezrobotną mogę wpisać do cv, że byłem na stażu ze skierowania urzędu pracy? Świadectwa pracy jasna sprawa, że nie otrzymam bo mi sie nie należy, ale czy w cv mógłbym wpisać?

Gość werkaszperka
no a dlaczego nie ? Przeciez staz to taki rodzaj "pracy". Poza tym po zakonczeniu stazu dostajesz opinie od pracodawcy i to moze pelnic role swiadectwa pracy. Nie dostales czegos takiego ?

Gość dklfjdljfldj
Tak, a poza tym po stażu dostaniesz opinię i sprawozdanie, więc tak jak niektórzy pokazują świadectwa pracy, tak ty pokażesz to co dostaniesz od swojego opiekuna na stażu.

Gość maciej vel. matziej
no dobrze:) a czy jeżeli przejdę etap kwalifikacyjny i będą wymagać potwierdzenia odbytego stazu to urząd pracy mi wyda takie zaświadczenie? w końcu to oni jakby mi załatwili tą robotę.. (?)

Gość dklfjdljfldj
Tak.

Gość maciej vel. matziej
no właśnie chodzi o to, że ja jestem już po stażu i szykuje mi się normalna robota. Tylko potrzebują ode mnie cv. A żadnych kser z odbycia stażu (tzw. opinia) jest w UP..wydadzą mi ksero lub jak wyżej pisałem zaświadczenie?

Gość dklfjdljfldj
Zresztą zaświadczenie dostaniesz albo od PUP jak tylko skończysz staż albo w niedługim czasie.

Gość dklfjdljfldj
To dziwne, że nic nie masz. Ja jak pisałam sobie opinię i sprawozdanie to od razu zrobiłam ksero dla siebie, a zaświadczenie PUP dał niedługo po zakończonym stażu. Musisz się zgłosić do PUP.

Gość werkaszperka
Ty lepiej teraz idz po to opinie, bo jak bedziesz chcial ja na szybko to nie da rady ;/ Dziwne ze jej nie dostales. Przeciez to jest podstawa zaliczenia stazu! A wystawienie opini to nie takie hop-siup. Najpierw opinie wystawia Ci osoba u ktorej byles na stazu. Pozniej zanosisz to do PUP i czekasz ok. 2 tygodni az Ci to odesla.

Gość 85agatta
Witam nie chcę zakładać nowego tematu, a tak mi się nasunęło coś czytając ten temat. Odkąd zaczęłam pracę nigdy nie zostałam zarejestrowana. Zawsze mnie zbywano, że zobaczymy. No i tak pracowałam po kilka miesięcy w rożnych firmach. Miałam też kilka staży. Mam 25 lat i szukam obecnie stałej pracy teraz mam zlecenie tylko. No i moje pytanie brzmi czy mogę wpisywać w CV te stanowiska na których nie byłam zarejestrowana mimo, że jakieś doświadczenie z tytułu tej pracy otrzymałam. Oczywiście nie mam żądnych papierów potwierdzających moją pracę tam, ale jeśli miałabym w CV wpisać tylko te dwa staże, które trwał po 6 miesięcy to by to marnie wyglądało. Więc wpisywać? a może wpisać i powiedzieć na rozmowie jaka jest sytuacja, że doświadczenie mam, ale nie była to praca stała? A pracę na umowę zlecenie wpisuje się w CV? Bez tych prac moje CV byłoby bardzo ubogie. Nie wiem czy chcieliby mnie sprawdzać za każdym razem pracodawcy, bo nie zatrudniałabym się w jakiś ogromnych, poważnych firmach. Szefowie na pewno mnie pamiętają, ale czy by potwierdzili, że robiłam u nich na czarno raczej wątpie. I co w tej sytuacji? niestety nie udalo mi sie znaleźć żadnej stałej pracy. Robiłam jak normalny pracownik, ale żadnej umowy nie podpisywałam. Były to firmy budowlane pracowałam w biurze, przy magazynie pracowałam i zajmowałam się fakturami i przyjmowałam zamówienia, pracowałam w kafejce internetowej oraz przez krótki czas pracowałam jako kierowca samochodu dostawczego. I to wszystko trwało po kilka miesięcy lub troszkę ponad rok. I tak od skończenia szkoły szukam i nie mogę znaleźć ale muszę mieć wreszcie stała ehh.

Gość dklfjdljfldj
Umowę zlecenie też wpisuje się w CV, ale wtedy gdy ją masz. Jeżeli nie masz żadnych dokumentów potwierdzających to, że pracowałaś to raczej to nie przejdzie. A wątpię, żeby ktoś się chciał narazić i powiedział, że ktoś taki jak ty rzeczywiście u niego pracował.

Gość werkaszperka
Wiadomo jakie sa realia polskie. Duzo osob robi na czarno. W CV mozesz to wpisac. Jednak nie wiadomo jak zareaguje potencjalny pracodawca. Jeden zrozumie, a drugi, pomysli ze robisz go w konia. Ja tam w swoim CV wpisuje prace na czarno. A co do UMOWY ZLECENIA , oczywiscie ze sie wpisuje. Malo kto teraz ma umowe o prace. Wiekszosc jest zatrudniona na umowe-zlecenie.

Gość 85agatta
A to czy mówię prawdę od razu wyda się przecież jeśli będę radziła sobie ze swoimi obowiązkami:) no to będę wpisywała i kłamać też nie będę , że była to stała praca tylko, że bez umowy.

Gość werkaszperka
Dokladnie. Jak naprawde pracowalas wyjdzie to w praniu :)

Gość już dawno nic mnie tak nie
wpisuj jak chcesz tylko jak trafisz na kogoś przestrzegającego przepisy to i tobie dostanie się po uszach i twoim "czarnym" pracodawcom

szczerze mówiąc, miałabym spore wątpliwości co do wpisywania pracy na czarno... przy nadgorliwym pracodawcy, zwłaszcza w dużych firmach, gdzie są działy personalno kadrowe, mogą zechcieć sprawdzić wiarygodność tej informacji (skonstaktować się z UP, ZUS itp). niechcący napytasz biedy sobie i pracodawcy który brał Cię na czarno - kto z fiskusem zadrze, będzie stracony :O

Gość 85agatta
No, ale skoro od razu powiem swojemu pracodawcy, że pracę wpisałam ponieważ tam pracowałam i zdobyłam doświadczenie lecz jednak nie byłam zarejestrowana to co on może chcieć sprawdzać? Jeśli uprzedzę, że nie miałam umowy no to po co ma sprawdzać skoro jej nie znajdzie nigdzie. I został o tym uprzedzony może raczej uznać, że w takim razie nie chce mnie zatrudnić i się pożegnać. Ja przecież nie mówię, że będę udawała, że tam pracowałam i miałam umowę tak kłamać bym się bała.

dochodzi do tego jeszcze aspekt konkurencji powiesz mu, że pracowałaś TAM I TAM, na czarno realia rynku są straszne, przetrwa silniejszy :P przecież to zawsze może być powód do zgłoszenia tego (Twojego byłego pracodawcy) przez potencjalnego pracodawcę w US.

Gość no to moze ta prace na czarno
lepiej nazwac PRAKTYKA :d