Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

emulinek

czy to pierwsze ruchy?

Polecane posty

Lekarz na ostatniej wizycie poinformował mnie, że już niedługo mogę poczuć pierwsze ruchy dziecka (mogę, ale niekoniecznie). Mam zapamiętać datę i poinformować go przy kolejnej wizycie. Obecnie kończymy 18/19 tydzień - to moja pierwsza ciąża. Od kilku dni gdy kładę się wieczorem do łóżka zaczyna się przelewanie w podbrzuszu (głupie porównanie - jak z głębi studni, trochę inne niż normalne burczenie) i uczucie jakby "motylków" w podbrzuszu - takiego łaskotania. Kurcze i nie wiem czy to ruchy? Czytałam w necie, że kobiety opisują to jak "głaskanie" albo "dotknięcie płetwą ryby" - te moje odczucia raczej to tego tak dosłownie nie pasują. Zastanawiam się, czy te moje odczucia to ruchy dziecka, czy jelita mi szaleja, albo coś. Nie śmiejcie się ze mnie :-) Tylko powiedzcie co o tym sądzicie :-) No i jeszcze z innej beczki. Zdarza się kilka razy dziennie, że zaboli mnie z lewej strony (mniej więcej gdzie jajnik), albo zakłuje. Biorę Nospe 3x1 bo miałam koszmarne bóle i narazie miałam tak brać - jest ok. Czy z dzieciątkiem dobrze? Miałyście podobnie? Brzuch nie twardnieje. Wizytę mam 29.09.

Gość asiulek8803
jestem w 7 miesiacu ciazy;) Pierwsze ruchy poczułam 25 lipca o godzinie 22;):):):) Dostałam nagle takiego kopniaka ze sie poryczałam z radosci, a pozniej dlugo dlugo nic.... A wczesniej tez odczuwałam dziwne burczenie... tak jak by mi sie w jelitach przekrecało, ale zadnego łaskotania czy czegos podobnego nie czułam... Poczekaj jeszcze dwa tyg i zobaczysz jakiego masz silnego maluszka;):):) Niesamowite aczkolwiek na poczatku bardzo dziwne uczucie:D a co do dziwnych ukluc mialam identycznie tak jak by mnie ktos w jajniki igła kuł, ale moj lekarz powiedział ze to normalny objaw rozciagajacej sie macicy;) ZYCZE DUZO ZDROWKA DLA CIEBIE I MALENSTWA:)

asiulek :-) świetnie napisane :-) My również życzymy dużo zdrówka dla Ciebie i Twojego maleństwa :-)

ja w 16 tyg lezalam sobie na plecach juz wieczorem i tak sobie rozmawialm z mezem kiedy maly zacznie kopac i poczulam lekkie smyranie , laskotanie - lekarz sie dziwil ze tak szybko ale moja mama mowi ze tez tak czula szybko.. to na pewno malenstwo!!

Witam,mysle ze to ruchy-ja mialam podobne uczucie,ttyle ze w 14 tyg.-to dopiero wczesnie... no ale Ty pewnie nie czujesz wyraznych ruchow przez ta nieszczesna Nospe!!! Poczytaj sobie o sk. ubocznych stosowania tego leku w trakcie ciazy!! Komplikacje-komplikacjami.... Ja sama jestem teraz w 32 tyg. a mialam nie donosic,mialam skurcze od samego poczatku ,okropne bole i krwotoki przy kazdym ruchu (pojscie do toalety,czy wziecie prysznica) a na Nospe sie nie zdecydowaam.. Jedynie sporadycznie Buskopan w razie silnych skurczy(zeby nie urodzic wczesniej).. Poprzednia ciaze poronilam.. Dziewczyno,nie zdziw sie jak Twoje dziecko bedzie mialo klopoty ze ssaniem z piersi,a pozniej z mowieniem.. Moze to co napisalam jest troche z innej beczki,ale chce dobrze dla Ciebie i dzidzi.. Wypoczywaj duzo,zamiast brac leki rozkurczowe.. No chyba ze to bezwzgledna koniecznosc... chyba ze jest bezposrednie zagrozenie przedwczesnym porodem... Pozdrawiam i duzo zdrowka zycze.

Ewula8791 nie pisz głupot. Po pierwsze żadne badania nie potwierdziły tych rewelacji, po drugie lepiej chyba, żeby dziecko miało problemy z napięciem mięśniowym niż dziewczyna miałaby poronić!

Gość z tego co pamiętam
w 17 tc poczułam łaskotanie poniżej pępka, nie spodziewaj się od razu kopniaków Ewula jak możesz radzić komuś odstawienie leków zaleconych przez lekarza? Brak słów na ludzką głupotę...... Ja brałam nospę 3*2, synek ma dwa latka mówi, jadł ładne. Takie rewelacje tylko na forach się przewijają i nie mają potwierdzenia. A nawet jeśli do 24 tc dziecko nie ma szans na przeżycie :(

Przepraszam,chcialam dobrze,a te info. nie sa z forum,ale od lekarza. Jak pisalam wczesniej,to zal. od sytuacji czy jest bezposrednie zagrozenie przedwczesnym porodem,czy sa to leki przepisane przez lek. tak na wszelki wypadek-co ostatnio jest b. czeste. NIE MIALAM NIC ZLEGO NA MYSLI PISZAC TEGO POSTA I NIE CHCE NIKOMU ZASZKODZIC !!!! CHCIALAM TYLKO POMOC. Decyzja nie nalezy do mnie,bo jest to nie moja sprawa.. Wiecej Wam juz nie bede przeszkadzac!!! Pozdrawiam raz jeszcze.

Ewula8791 chodziło mi o to, żeby uważać z pisaniem takich rad, bo niestety nie brakuje tu osób, które po przeczytaniu odstawiłyby lek bez konsultacji z lekarzem. A to mogłoby mieć tragiczniejsze skutki niż kłopoty ze ssaniem. Przykre jest to, że wiele osób traktuje forum jak wyrocznię Ja sama jestem po poronieniu, w ciąży zagrożonej i mam zaleconą no-spę natychmiast jakby brzuch bolał jak na @. Nie zawahałam się wziąć kilka razy mimo, że znam te niepotwierdzone opinie.

Wiesz,masz chyba racje,ze ludzie czasem kieruja sie dziwnymi opiniami z forum,zamiast porozmawiac ze swoim lek. o koniecznosci brania takiego leku.. U mnie tak jak i u Ciebie to ciaza zagrozona,z tego powodu zaleceniem bylo lezenie-nie bezwzgledne (choc na poczatku ciazy nie moglam chodzic wcale choc bym chciala)ale wiekszosc dnia spedzam w pozycji horyzontalnej ;) Zakupy zazwyczaj robie przez internet,albo wysylam Mezulka... U mnie lek. zalecil na takie bole Buskopan,a w razie silnych skurczy (ale tylko w naglym wypadku) Fenoterol,ktory tez jest b. silnym lekiem..