Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tyjfkbh

Zazdrosne i egoistyczne dziecko

Polecane posty

Gość tyjfkbh

Jestem mamą bliźniaków. Mają po 5 lat. Niby były wychowywane tak samo a róźnią się komplentie. O ile jedna córka jest podzielna, przyjazna i lubi się wszystkim dzielić to druga córka to istny szatan. Wszystko ma być jej i nic co należy do niej nikt nie może dotknąć. Gdy siostra albo ktokolwiek coś od niej weźmie to jest wrzask, krzyk i płacz. Trudno ją potem uspokoić i popłakuję jeszcze przez godzinę, czasami dwie. Jak ją tego oduczyć?

Gość to jakaś plaga czy co?
co to znaczy podzielna?

Gość wnioskuje......
do to jakaś plaga czy co? czytaj ze zrozumieniem to i zrorumiesz takie slowo jak "podzielna"

Nie odczuczysz ją tego, ma juz taki temperament Tez mam siostre bliźniaczke, ona jest spokojna, przytulna, zawsze czestuje wszystkich swoimi slodyczami, ja bylam upartam, krnabrna, obrazalska i przeokropnie chytra, zadne metody na mnie nie podzialały, teraz juz nie jestem chytra, bo juz dorosla jestem ale nadal mam taki sam temperament jak i mialam nawet i 6 lat

Gość klara_ po_przejściu
nie ma takiego słowa podzielna w odniesieniu do kogoś, kto się czymś dzieli. Ten przymiotnik w poście jest użyty głupio i żadne czytanie ze zrozumieniem nie pomoże. Pomoże tylko czytanie ze współczuciem:o

Gość rhheherh
A czy te dzieci - nieszatany pytają o zgodę gdy "coś od niej biorą" a następnie dziękują?

Gość tyjfkbh
Jeśli to jest już jej taki charakter to po prostu będzie miała bardzo ciężko w życiu, w szkole... Potrafi się rozbeczeć tylko dlatego że ktoś spojrzał na jej zabawkę bo to tylko jej i koniec i nawet patrzeć się nie można. Inne dzieci są zupełnie inne, proszą, dziękują, nie robią scen gdy ktoś coś weźmie od nich. Ja już próbowałam jej nie raz tłumaczyć że tak nie wolno, że siostra pobawi się jej zabawką i jej odda ale nawet o tym słyszeć nie chce. Swoje rzeczy czesto chowa, zbiera wszystko do jednego kąta i mówi że tam nie może nikt podejść. Wszystko musi być podwójne bo ona musi mieć swoje. Nawet gdy do dziadków jedziemy to już oni mają specjalnie wydzielony dla niej kubek, talerz czy krzesełko bo wiedzą jak jest. Tak samo jest jak dostanie jakiś prezent - zabiera go, chowa, nie chce nikomu pokazać. Jej siostra problemów takich nie robi.