Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lolita1980

Toksoplazmowa??pomózcie odczytac wynik

Polecane posty

błagam pomózcie odczytac wynik z toksoplazmozy!!!! IgG = 8 dodatni IgM =0,65 dodatni nic z tego nie rozumiem,dzieku wszytskim za podpowiedz

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:qkVuG83hz08J:www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/sprawdz-czy-toksoplazmoza-jest-dla-ciebie-grozna_37072.html+toksoplazmoza+odczytac+jak+odczytac+wynik&cd=6&hl=pl&ct=clnk&gl=pl niestety to moze byc swieza infekcja i trzeba bedzie rozpoczac leczenie, najlepiej powtorz jeszcze raz badanie

powtorz badanie, i idz do lekarza czasami zdarzaja sie pomylki

Gość ooollaaaaaco wie
IGg oznacza iż - już przechodziłaś - zakazenie toxoplazmoza, a Igm dodatnie oznacza, swieze zarazenie, jednakze gdy IGg jest dodatnie tak jak u Ciebie to nie powinno byż zadnych problemow,

najpierw jak najszybciej powtórz badanie. Bo podejrzewam że lekarz powie ci to samo. A potem szybko do lekarza. jak wyjdzie to samo to zacznie cię leczyć

Gość ooollaaaaaco wie
teraz jeszcze najwazniejsze pytanie- CZY JESTES W CIAZY???, KTORY TO TYDZIEN? CZY TO TWOJE PIERWSZE BADANIE STWIERDZAJACE TOXO?

Witaj. Bez paniki po ok 1,5 tygodnia powtórz wyniki w tym samym laboratorium i obydwie klasy. Ja miałam takie Igg 65 U/ml (norma do 8) Igm 0,96 (norma do 0,65) czyli oba dodatnie, też wpadłam w panikę, bo naczytałam się jak głupia po internecie, o chorych dzieciach, o ciążach obumarłych itd. Pobiegłam do lekarza, który stwierdził, że opad tych klas jest długotrwały i trwa nawet 2 lata, więc stwierdził że niskie stężenie w obu klasach świadczy o dawno przebytej toksoplazmozie a nie zakażeniu w czasie ciąży. Po tygodniu kazał powtórzyć wyniki. Wyniki z piątku: Igg 55 U/ml Igm 0,92 czyli nadal dodatnie ale spadają, wczoraj byłam na wizycie i uśmiechnął się i mówi a nie mówiłem że to stara infekcja :), napewno nie zaraziłam się w czasie ciąży a jestem w 10 tygodniu. Następne wyniki mam zrobić za 2 tygodnie by zobaczyć jak dalej się zachowuję toxo. Jednak stwierdził, że te kolejne wyniki to bardziej chuchanie na zimne niż konieczność. Twoje wyniki są dziwne ja raczej bym powiedziała, że Igg 8 jest wynikiem wątpliwym i podobnie igm 0,65 też wątpliwe ale to zależy od norm podanych na badaniu.

Zapomniałam dodać, jeżeli jest to świeże zachorowanie to klasa Igg osiąga na początku wynik min. 3 cyfrowy, natomiast Igm też jest bardzo wysokie, potem zaczynają obydwie klasy opadać z upływem lat min. 2. Tak mi powiedział lekarz.

11 tydzien ciąży:( no własnie naczytałam sie o chorobach ,poronieniach itd tym bardziej ze mam krwiaka juz i musze lezec wiec dlatego moj strach jest wiekszy

Nie czytaj głupot. Bo ja też prawie zawału dostałam. Twoje wyniki są śmiesznie niskie. Naprawdę świadczą o starej infekcji, jakbyś załapała to w czasie ciąży to wyniki były by ogromnie :). Spokojnie, powtórz za min. tydzień. Jakie masz normy laboratorium, masz napisane na wynikach normy obok wyników ?

Nie czytaj głupot. Bo ja też prawie zawału dostałam. Twoje wyniki są śmiesznie niskie. Naprawdę świadczą o starej infekcji, jakbyś załapała to w czasie ciąży to wyniki były by ogromnie :). Spokojnie, powtórz za min. tydzień. Jakie masz normy laboratorium, masz napisane na wynikach normy obok wyników ?

no własnie nie mam tych norma napisanych tylko ten odczyt co podałam na początku ,jak sie przed chwilą okazało nie bedzie mojej lekarki do 7 pazdziernika ,no wszytsko zle ale uspokoiłas mnie troszke dzięki

Zadzwoń do laboratorium i spytaj jakim testem były robione badania oraz jakie są normy dla obu klas a taże jakie są przy wynikach wątpliwych. Mój gin też mówił, że są laboratoria gdzie wykonują badanie jakimś starym systemem testów i niestety wychodzą one zupełnie inaczej niż nowym, często są przekłamane. Nie czytaj więcej, jak twoja gin wróci to idź do niej jeśli do tego czasu mninie tydzień to powtórz to badanie, jednak muszisz to zrobić w tym samym laboratorium żeby było dobre porównanie. Spokojnie z dzieckiem jest ok. Z pewnością nie zaraziłaś się teraz. Nie czytaj już nic w necie bo to potrafi dobić.