Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kaktusowata

szybkie dania

Polecane posty

witam mam małe dziecko i impreze w sobote nie mam zielonego pojecia co przygotowac na ciepło napewno zrobie bigos ale chciałabym cos jeszcze cos co nie zabiera jesta duzo czasu a jest smaczne macie swoje jakies popisowe dania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciasto francuskie z nadzieniem Opakowanie ciasta kroimy w kwadraciki na każdy nakładamy farsz np taki: -z fety, pomidorów suszonych i czegokolwiek -z sera, szynki, pieczarek, cebuli z koncentratem pomidorowym (najbazpieczniejszy- wszyscy lubią taki prosty zestaw) -miesa mielonego z pieczarkami -pasztetu -z parówki i sera (tu kładziemy na cieście najpierw plastarek sera, potem parówkę i zawijamy, parówka moze wystawać :) ) Fasz smażymy osobno, wkładamy w ciasto, zlepiamy dość dokładnie w trójkąty, pieczemy w temp 220-230 do zrumienienia Przepisów na farsz jest od groma. Z 2 płatów ciasta wyjdzie ponad 30 rożków. Przygotowuje je wcześniej, rozkładam na blachach i wynoszę w chłodne miejsce. Gdy goście przychodzą do piekarnika na 10-15 min i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja uwielbiam kluski slaskie z sosem :) na deser ciasto marchewkowe na cieplo sa pyszne placki po zbojnicku pierozki warzywne odsmazane na maselku z odrobina sosu sojowego ( farsz cebula czerwina biala por troszke podduszonych wczesniej na masle kurek lub zamiast kurek surimi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kotlety schabowe panierowane w samej mace do tego pieczarki duszone na maselku ziemniaki surowka to por ze smietana do tej surowki idealne sa bitki zeberka na ostro kurczak w potrawce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo risotto ja zawsze robie z kurzymi cyckami i pieczarkami schab duszony schab z sosem sliwkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a gościom korona z głowy spadnie jak coś przyniosą na imprezkę? nie wiedzą, że masz małe dziecko? tych francuskich to musiałaby narobić pełną michę jeśli masz mięsożernych proponuję: olej + ciutkę soli, pieprz, przyprawa gyros kamisa, papryka słodka, tymianek, czosnek & wymieszać karczek pokrój na plastry każdy wymyziaj w tej zaprawie odstaw na noc wyciąg mięso z oleju, wymyziaj w mące i smaż na złoto na reszcie oleju z miski usmażone wkładaj do żaroodpornego naczynia: warstwa usmażonego mięsa, na to surowe pokrajane w ćwiartki ziemniaki (posyp majerankiem, rozkrusz kostkę: smażona cebulka knorra i znów warstwa mięsa, przykryj folią (pamiętaj matowa folia na górze, błyszcząca od spodu) na 40 min ok 180 stopni na 2 łyżkach masła przesmaż wyciśnięty czosnek polej mięcho i znów na 40 min do piekarnika wsio wyciągasz michę, kładziesz na stole na desce, do tego szczypce (każdy bierze ile chce) do przygryzki ciabata masz 2 x po 40 minut spokoju na coś innego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podobnie zeberka marynata sos slodko-pikantny tao tao soso sojowy ciemny czubryca sol zwykla badz ziolowa jak nie masz czubrycy papryka ostra w ta marynate ladujesz zeberka na co najmniej 12 godzin naczynie zaroodporne smarujesz tluszczem ja smalcem wiem niezdrowo ale warto i ukladasm na dnie pokrojona w cienkie plasterki cebule biala i czerwona lub jeden rodzaj na to rowno zeberka i wio do piekarnika na co najmniej 180 stopni na 90 minut muszisz sprawdzac polecam pychotka do tego ziemniaki badz frytki badz ziemniaczki podpieczone na patelni z surowek jak mowilam por ze smietana uwielbiam albo pomidor ze smietana albo mizeria albo ogorek kiszony pychotka polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam prośbe podajcie przepis na te sajgonki::) Ja ostatnio robiłam frankfurterki na ciepło - kążdą zawinęłam w plaster boczku i poukładałam w naczyniu zaroodpornym a między ni włożyłam śliwkę kalif., które chwile wymoczyłam w letniej wodzie - piekę do zarumienienia boczku - szybko i na ciepło. Robię też zupkę: do bulionu wrzucam 2 pory smarzone na maśle leekko, ok 00,5 kg mięsa miel przysmarzonego z przyprawami i 2 saerki śmietankowe lub ziołoe hochland duże, można też dodać kukurydzę, pogotować do roztopienia serków mniamniusie Standardowo polecam szaszłyki, ale one są bardiej pracochłonne , na zimno polecam do wódeczki śledzia z sosem czosnkowym: słoik maryn. śledzi kroisz na kawałki, do dużego kubka śmietany wyciskasz 2 ząbki czosnku, solisz do smaku, tylko trzeba próbować bo sledzie sa juz słone, na koniec wszystko zamieszać i dodać pół opakowania bazyli:) Pomidorki na poł podzielić i nafaszerować twarożkiem z warzywami. Canneloni z miesem mielonym. Mieso przysmażyć dodać zmiksowaną puszke pomidorów, przyprawić chili solą pieprzem, troche koncentratu pomidorowego i puszka groszku - zagotować farsz i gęstszą część sosu faszerować rurki makaronu, na dół naczynia zaroodpornego wylać małą smietanę, ułożyć na niej nafaszerowane rurki i zalać pozostałą częscią sosu i posypać startym serem - zapiec według przepisu na opakowaniu - sos jest na poł opakowania rurek:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czesc Gizula Na sajgonki potrzebujesz ppier ryzowy w opakowaniu jest 20 sztuk, makaron sojowy grzyby mum jajko cale cebula czerwona por, mieso mielone I teraz tak: Makaron przygotowujesz wg przepisu podobnie grzyby mum. wszystko siekasz w drobna kostke mieszasz z podanymi wyzej skladnikami. Doprawiasz wg uznania ja dodaje sos sojowy sol ziolowa papryke ostra zawijasz to w papier ryzowy wg przepisu na opakowaniu, smazysz w glebokim oleju na zloty kolor To jest wersja miesna Bezmiesna np marchewka starta na tarce o drobnych oczkach por cebula grsyby mum makaron sojowy kapusta pekinska ja zawsze przyprawiam sosemsojowym. Pasuje tez sos ostrygowy sos slodko kwasny sos grzybowy ale to juz do polania :) Mam nadzieje ze pomoglam smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a na skledzia moj ulubiony przepis platy sledziowe dobrze moczysz w drobniutenka kostke siekasz cebule czerwona i biala. sledzie zaslewasz olejem posypujesz cebulka i dajesz kilka kropel soku ze swiezo wycisnietej cytryny. Przed podaniem posypujesz drobno posiekana zielona pietruszka pycha taka ze szok ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam juz takie zboczenie ze prawie kazde mieso marynuje w marynacie wlasnego pomyslu :) no poza schabowym i bitkami :) ale bym zjadla tatara :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×