Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bumbumbum123

skąd się biorą dzieci?

Polecane posty

jak najlepiej zacząć uświadamiać dziecko? mam maluchy w wieku 4 i 5 lat i kłopotliwe pytania zdarzają się coraz częściej.ja myśle, ze po prostu trzeba usiąść z dziećmi i delikatnie wyjaśnic.ale mąż jest za owijaniem w bawełnę.mowi,ze są jeszcze za małe. jakies pomysły na kompromis?

Gość Irminkaaaa
mysle ze trzeba powiedziec prwde

Gość nininka
Dzieciaczki chyba są za małe jeszcze na uświadamianie w aspekcie miłości fizycznej. Nie wiem, może najlepiej powiedzieć prawdę bez szczegółów? Np. że dzieci biorą się z miłości obojga rodziców, którzy się dużo przytulają? :)

Gość jmjnydjdfd
Ja jestem w ciąży i kupiłam 3-letniej córce taką książeczkę: http://www.empik.com/czekamy-na-dzidziusia-obrazki-dla-maluchow-belineau-nathalie,prod7090036,ksiazka-p Jest ona o ciąży, nie ma w niej nagości. Powstanie dzidziusia jest wytłumaczone: mama i tata bardzo się kochają, tata ma plemniki, mama komorke jajowa i jak plemnik znajdzie komórkę to powstaje dzidziuś. Nie ma nic o sexie i nie jest wytłumaczone jak dziecko wychodzi. Jest napisane, że mama jedzie do szpitala i tam rodzi sie dzidziuś.

Gość jmjnydjdfd
trzeba skopiować link i usunąć spację przed ",prod"

Gość zależy gdzie
z głupoty i z nudów

będzie ci łatwiej jeśli będziesz miała pomoce naukowe. np. bajki było sobie życie są bardzo przydatne, tam jest wszystko po kolei wyjasnione.albo adibu tajemnice ludzkiego ciała: obok dlaczego muszę jeść, dlaczego muszę spać jest dlaczego muszę robić siusiu. od takich rzeczy łatwiej będzie ci przejść do konkretów:) rozxmawiaj o tym tak jakbyś rozmawiała o czymś zwykłym, elementach twarzy itp. jeśli dziecko zobaczy,ze się wstydzisz, uzna rozmnażanie za coś złego, coś, czego należy się wstydzić, do czego nie można się przyznawac. od malego trzeba zaznajamiac maluchy z podstawami,oczywiscie w słowach dopasowanych do wieku:)