Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

straszny_kocur

co na obiad dla 14-miesięcznego dziecka?

Polecane posty

Podajcie mi jakieś ciekawe przepisy na obiad (najlepiej bezmięsny) dla 14-miesięczniaka. Zwykle syn je ryby+ziemniaczki+warzywa, zupy z kaszą lub grysikiem, królika....jakoś brakuje mi pomysłów, a chciałabym mu urozmaicić.

makaron ze szpinakiem zagęszczony jajkiem :) mój syn uwielbia, ale ja do tego daję jeszcze mięso mielone :)

Gość 14 miesiecy to ponad rok
ja w tym wieku wszystko wcinalam kobiety miejcie glowe na karku :) mieso nie zaszkodzi zupa nie zaszkodzi mielone nie zaszkodzi rybka nie zaszkodzi warzywa owoce nie zaszkodza ziemniaki , pyry rowniez makaron rowniez :D:D prosze masz tyle wyboru co ty na to ?:P

ja przylaczam sie prosze o przepis na makaron ze szpinakiem :P

a dlaczego bezmiesny ? mieso jest zdrowe :)

rosolek , moze zupe pomidorowa ? mozesz jeszcze pyry poznanskie zrobic to co ty jesz dawaj jemu :P

ja wiem, że on juz może jeść wiele rzeczy, ale chodzi mi o konkretne przepisy... To jeszcze mam jedno pytanie; ile posiłków dziennie jedzą Wasze dzieci w tym wieku??

a no widzisz :P pomidorowka moze jeszcze jarzynowa ? rosolek :)

lazanki ?

nie mam przepisu dziewczyny bo robię "na oko" :P zazwyczaj na 2 dni. najpierw gotuję wywar z warzyw tj. marchew, pietruszka, por, seler, ostatnio dodaję pół kostki rosołu. później mieszam kawałek mięsa mielonego z jajkiem i dodaję. 5 minut później makaron do tego :) to tak mniej więcej. sorki, ale na prawdę robię to "na oko" :P

Gość anka32765
Ja bym mu dawala to co wy macie na obiad.

nalesniki ? kopytka ? rano butla pozniej jakies chrupki flipsy , pozniej obiad(11:30) , kaszka , jakis deser kolacja i spac :)

jarzynowa, rosołek, królik, ryby...to wszystko dostaje, ale wydaje mi się że to mało urozmaicone menu... nie podam mu tego co planuje na jutrzejszy obiad dla nas, czyli tortelini z boczkiem i brokułami w sosie czosnkowym....

Gość filutka..,
Pewnie ze wszystko moze. A czego niby nie moze jesc na obiad. Z gotowanych rzeczy oczywiscie.

a czemu mu nie dasz kartofelka i piersi z kurczaka ? badz miesa z indyka ?

ja podaje tak: 7 rano kaszka około 10-11 drugie śniadanie, np banan z jogurtem około 14 obiad około 17 kanapka lub owoc około 19 kaszka ale często tak jest, że zaśnie i obiad je dopiero koło 16, a potem już tylko kaszka na kolacje i właśnie nie wiem, czy te 4 posiłki to nie za mało...może coś źle ustawiam w tym menu?

kurczaka tez daję z ziemniakami i warzywami na przykład :) Chodzi mi generalnie o jakies przepisy, najlepiej bezmięsne (bo z mięsem wymyślam mu sporo), które wprowadzą urozmaicenie do menu...

nie no menu dobre :) jak dziecko glodne juzzzzz tak bardzoooo to sie sam upomni :P

to mi sie juz pomysly skonczyly :( niestety :( heheh:D:D

a powiedzcie mi, jak gotujecie zupę, którą jedzą wszyscy domownicy wraz z tym roczniakiem to dodajecie kostkę lub przyprawy typu Kucharek?

no ja na początku "wspólnego" gotowania nie dawałam, bo wiadomo to syf, ale te zupy zupełnie bez smaku mi wychodziły, więc zaczęłam dodawać. Ale przyznaję, że męczy mnie to i mam trochę wyrzuty sumienia.

ja niem mam wyrzutów sumienia bo nie daje tego za wiele :) dzieci w tym wieku są na tyle duże, że mogą jeść prawie wszystko. prędzej miałabym wyrzuty z powodu tłustego schabowego :P

Gość mama121212
ja mam córkę co prawda 12 miesięcy, ale daję jej to co my jemy, no chyba, że mam coś smażonego to jej robię zupkę albo gotuję mięso do ziemniaków/makaronu/ryżu +warzyw. powiem Ci jak ona je. Ps. nie przejmuj się, jeśli Ci prześpi jeden posiłek nic takiego się nie stanie. Widocznie nie jest głodny, przecież go nie głodzisz, zjada 4 pełnowartościowe posiłki no i jeszcze ten piąty czasem tak?:) Moja je: 7 : kaszka 10-11 : drugie śniadanie to jest: np. kanapki,jajecznica, budyń z owocem, jogurt z owocem 14: obiad 17 : deserek (słoiczek bobovita 190gram owoce+jpgurt/twarożek) albo sama jej daję owoc, kisiel itp.. ok. 20ej: kaszka. co do obiadów to robię jej: -ziemniak,rybka,surówka -mięso gotowane/duszone/z sosu np. mielone,gulasz,kurczak,indyk z ziemniakiem/ryżem/makaronem i warzywami np. gotowane buraczki,marchewka,kalafior - różne kombinacje, zależy co my jemy i jaką mam wenę:) -zupy z makaronem lub ryżem plus rozdrobnione mięso i warzywka z zupy i tu robię pomidorówkę,ogórkową,rosołek,barszcz czerwony, kapuśniaczek, jarzynową, żurek - nigdy nic po nich dziecku nie było, robię nie pikantne, wprowadzałam powoli obserwując dziecko. pozdrawiam:)

Gość mordeczkamalutka
moja lubi kurczaka+ ziemniak+mizeria(scieram ogorka na tartce z grubym oczkiem), pulpety w sosie pomidorowym + ziemniak+gotowane warzywa,.......gulasz,risotto,bigos z kabaczka lub dyni, potrawke z kurczaka itd....